Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

11 minut temu, _LM_ napisał:

a później jak będziesz coś chciał na cymes to wtopki mosiężne. Tyle że z nimi jest więcej zabawy. 

Nawet już się nad tym zastanawiałem, jest komplet na Ali pasownych przejściówek z lutownicą oporową za kilkanaście Zeta, ale tak sobie myślę, że najpierw poczekam i zobaczę w praniu co będzie mi potrzebne, a później będę kompletował własny ulubiony zestaw 👍 

O takie coś...

Screenshot_20250625-211014.thumb.png.e7150ed47fff852e29cad1d5500c41b3.png

Wiadomo że lutownicą to najgorszy dziad, ale te oporowe jeszcze jakoś ujdą...

Ps...moje kondolencje w materii wydruku...🥲🤣 Ją doświadczyłem tego jak na razie raz, ale to przy takiej miniaturce że tam może ze trzy cm filamentu się zmarnowały 🤣😁

A te końcówki powinny pasować na różne lutownice, ciekawe czy to co dodają do zestawu jest jakakolwiek bezpieczne 

• Lubię! 1
8 minut temu, _LM_ napisał:

ciekawe czy to co dodają do zestawu jest jakakolwiek bezpieczne 

Jeżeli pytasz o tą lutownicę to jest to najtańszy szrot, więc gwarancji przeżycia użytkowania raczej brak...😉

(edytowany)

Cześć @farmaceuta !

Jeśli myślisz o stosowaniu insertów ( albo jako rzecze @_LM_ - "wtopek mosiężnych" 😀 ) to zwróć uwagę, że możesz je : 

1. osadzać na kleju - prosty montaż ( poxipol sprawuje się całkiem nieźle ) albo

2. na gorąco - trochę więcej kombinacji i zabawy ( hotair jest przydatny - podgrzewam inserta i ... już )

wymiaryotworwpodinserty.thumb.png.5d9dd9c92df28e21ce7bd8637af59b8c.png

Rysunek z wymiarami może być pomocny ale nie traktuj go jako ostatecznej wyroczni 😉

Edytowano przez keram167
  • Pomogłeś! 1

@farmaceuta zgodnie z obietnicą dla M2:

module dhole(len)  // dolna dziurka 
{
    cylinder(d=2.4, h=len-3);
    cylinder(d=1.7, h=len+0.1); // z lekkim zapasem
}

module uhole(len) // górna dziurka przelotowa
{
    translate([0,0,-0.1]) cylinder(d=2.4, h=len);
    translate([0,0,len-1]) cylinder(d1=2.4,d2=6.4, h=2); //z zapasem
}

difference() {
    translate([-10,0,0]) cube([20,10,6]);
    translate([0,0,1]) dhole(5);
}

color("yellow") translate([0,0,7]) difference() {
    translate([-10,0,0]) cube([20,10,2]);
    uhole(2);
}

I w efekcie coś takiego:

farmaceuta.thumb.png.743c5a494eafe8beca79fd610b6cbd3e.png

A jeszcze co do insertów - ja stosuję coś takiego:

nitonak.thumb.png.382ce53a5ff90bb6656984f36328b92d.png

Nic nie trzeba podgrzewać, po prostu wkręcam śrubę a to coś ładnie wgryza się w PLA 🙂

• Pomogłeś! 2

@farmaceuta jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział. Kiedyś coś robiłem 0.2, nawet wyszło ale efekt nie był oszałamiający. W drugiej drukarce mam 0.3. Używam 0.5 albo 0.6 czasami do drewnianych,  0.8 do jakichś dekoracyjnych pojemniczków w trybie wazy. Ponieważ wymiana dyszy w Anetce jest raczej upierdliwa staram się nie ruszać i drukuję wszystko na 0.4

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
Dnia 23.06.2025 o 21:02, KatzePL napisał:

Widzę wykrzyknik przy nazwie pliku, na mojej wersji nie ma.

Odpowiedź mocno spóźniona, ale może się przyda na przyszłość. Wykrzyknik oznacza problem. Po najechaniu kursorem na wykrzyknik jest wyświetlany komunikat jaki to problem

Wykrzyknik.png.01309e67d9a8ee23b5439bbc9fa74316.png

W tym przypadku niezamknięta siatka. Wystarczy teraz użyć narzędzia naprawy z opcją zszyj i usuń

Napraw.thumb.png.c7e4bdad93aeb4026f1daa6b071e2a79.png

i wukrzyknik znika.

Druga sprawa

Dnia 23.06.2025 o 17:49, H1M4W4R1 napisał:

Obstawiam, że może być nieznacznie obrócona, bo to dość częsty objaw takiego problemu

i tak jest w rzeczywisości. Po zaimportowaniu stl do fusion i spojrzeniu na powierzchnie czołową widać to niewielkie odchylenie

Uchwyt_1.thumb.png.b39de2bebc5f9f426d3d7ce2a65dd746.png Uchwyt_2.png.af2d808616a66468452e8d7be726178d.png

Żeby wyrównać siatkę do pionu zamieniłem siatkę na bryłe i wyrównałem jedną z trójkątnych powierzchni podstawy do płaszczyzny XY.

Po tej operacji zapisałem nowy plik stl. Po wczytaniu poprawionego stl do fusion odchylenia już nie ma.

uchwyt_klatka_3_poprawiony.zip

Edytowano przez Sylba
  • Pomogłeś! 2
  • 2 tygodnie później...

Panowie ma ktoś jakiś patent na tworzenie prostych kół zębatych o danym module i ilości zębów??? Jest pełno kalkulatorów on-line które po wprowadzeniu danych generuje gotowy plik (STL/dxf/SVG/step itp) niestety problem w tym że w wersji free DS Mechanical nie da się importować tych plików...😭 Chodzi mi tylko o sposób na tworzenie zęba dla danej ilości zębów...matematyczne wzory mnie przerażają 😉

20 minut temu, farmaceuta napisał:

ma ktoś jakiś patent na tworzenie prostych kół zębatych o danym module i ilości zębów

Rozumiem że biblioteka do OpenSCADa nie wchodzi w grę 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...