Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Połóż przed robotem pudełko 10x10x2,5cm i sprawdź czy sonar je wykryje. Zapewne nie, weź go ułóż poziomo, a nie do góry. Opis taki po łebkach, jedno zdjęcie i kilka zdań - możesz dorobić jakieś zdjęcia wnętrza, uzupełnić opis o schemat/pcb/kod (jeśli nie - spoko, autorskie rozwiązania, ale zdjęcia powinny się znaleźć - bo teraz to jest tak: "zrobiłem robota, ma sonar, był po części sponsorowany" - praktycznie 0 konkretów, oprócz wykazu elementów). Dobre filtrowanie na liniach zasilania masz? Może dlatego jakieś dziwactwa się dzieją. No i jeszcze raz - zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia, bo nie ma czego oceniać za bardzo.

• Lubię! 1

Sorry zdjęć nie mam za dużo (poza tym coś wrzucanie na forum nie działa czekam i czekam i nic więc zrobiłem prze imageshack).

Połóż przed robotem pudełko 10x10x2,5cm i sprawdź czy sonar je wykryje
masz rację z tym będzie miał problem (dobrze że nie walczyłem z twoim robotem 😉 ) sonar jest troche do góry bo nie zmieścił się tak jak miał. Robot nie jest dopracowany w 100%, ma wady, ale to jest w końcu mój pierwszy mini sumo. W programie mam takie coś i działa 😉
  Do
     If S1 = 0 Then                                        'jezeli zostanie nacisniety przycisk S1 zatrzymaj robota
        Bitwait S1 , Set
            Exit Do
     End If

Komentarz dodany przez: Treker

Oczywiście, że się nie wgrają, wystarczy przeczytać jaki jest limit wielkości dla plików. Na co komu tak wielkie zdjęcia?

dziwny problem z falstartem (pomimo przedłużenia czasu w programie robocik robił co chciał- może się zestresował 😉 )

Fuse bity dobrze ustawione:>??

Kurcze przecież napisał "pomimo przedłużenia czasu w programie robocik robił co chciał", więc to chyba nie wina fusebitów...

Jakby się resetował to nigdy by nie wystartował😋 Przycisk od startu podciągnięty do VCC, bo rozumiem, że wystawiasz tym przyciskiem stan niski na pinie?

Zrobiłem to w dwóch pętlach:

Do
  Linie = 0
  Led = 0                                                  'zapal diode na 1 sekunde i zgas
  Wait 1
  Led = 1
  Call Sonar_reset                                         'wykonaj reset sonaru
  Call Sonar_impulsy(10)                                   'ustaw liczbe impulsow na 10
  Bitwait S1 , Reset                                       'czekaj az zostanie nacisniety przycisk S1
  Led = 0                                                  'zapal diode i czekaj 5 sekund
  Wait 6
  Enable Timer0                                            'zezwolenie na przerwanie od timera
  Start Timer0

Do
     If S1 = 0 Then                                        'jezeli zostanie nacisniety przycisk S1 zatrzymaj robota
        Bitwait S1 , Set
            Exit Do
     End If

i działa. Ale czemu robił falstarty to nie umiałem dojść i te falstarty nie występowały czas, raz był raz nie był. Zastanawiam się czy nie miało to związku z czujnikami tcrt1000 bo wystarczyło do nich rękę przyłożyć pomimo nie naciśnięcia przycisku start sam se startował albo inaczej zawieszał się...

Sam projektowałeś płytkę?

z pomocą kolegi 😉 bo Eagle jest... hmmm nie typowym programem 😉

Może mieś te czujniki pod jakimiś przerwaniami?
chyba masz rację bo ze wstępnej próby na to wygląda 😉
zrób równie porządny opis
dobrze poprawię opis 😉 a z ładą konstrukcję dziękuję 😉

Uzupełniłem opis 😉 jednak jak ktoś będzie miał jakieś pytania (mogłem czegoś nie napisać 😋 )proszę pytać 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...