Skocz do zawartości

Pomoc przy PCB

karol9966

Pomocna odpowiedź

Witam,

Przygotowałem sobie schemat płytki z 5 czujnikami. Zostało jeszcze wykonanie PCB. Z tym właśnie mam problem. Chcę zrobić to tak, aby złącze oraz rezystory były na górnej części płytki, a czujniki, wraz ze ścieżkami na dolnej części płytki. Ma ktoś jakiś pomysł jak to ładnie ułożyć ? Męczę się już jakiś czas i nie mogę tego w sensowny sposób ułożyć.

Pozdrawiam !

EDIT@

Coś wyszło ... Sprawdzicie czy wszystko dobrze ? Czy coś poprawić ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ogólnie jeżeli jest możliwość to daje się grubsze ścieżki- łatwiej naprasować, mniejsze ryzyko podtrawień. Górną ściężkę obniż i daj zdecydowanie szerszą. Ponadto przy pierwszych projektach warto sobie otoczyć całą mozaikę prostokątem o szerokości 40-50 milsów. Jak przyprasujesz kontur to kartka ci się nie ma prawa ruszyć. Docenisz ten zbieg przy dokładniejszych i bardziej złożonych płytkach.

Ten kąt ostry to małe piwo tylko wizualne wrażenie złe, prostopadłe zmień nie na zaokrąglone (bo nie muszą być okrągłe) tylko na rozwarte (91'+) NIE PROSTE (90')

Ja widzę dwa problemy po pierwsze czujniki umieściłeś na górnej warstwie płytki więc jak ją zrobisz i będziesz chciał przylutować je od dołu to będzie dupa bo ci się wyjścia nie zgodzą, druga sprawa to to że jeżeli będziesz chciał przylutować czujniki od strony padów to będziesz je musiał trochę odsunąć od płytki bo do padów się nie dostaniesz pamiętaj o tym.

Żeby uniknąć tego o czym napisał kolega wyżej wejdź w edycje pcb i użyj narzędzia mirror na czujniki. Następnie popraw ścieżki. Wtedy będzisz mógł bez problemu zalutować je z drugiej strony.

A ze ścieżkami pod kątem prostym nie chodzi tylko o to, że źle wygląda to wizualnie. Po prostu lubią się one odrywać od laminuatu. Dlatego praktyczniej stosować jest pod kątem 45 stopni.

@miszczo: Jak to "lubią"? Nie spotkałem się z tym.

Spróbuj zaraz przy kącie 90 stopni zrobić pad a następnie kilka razy przylutować i odlutować element to się przekonasz. Jak jeszcze potraktujesz odsysaczem to na 100% ścieżka oderwie się od laminatu. Prowadzenie ścieże pod kątem 45 stopni trochę zmniejsza ryzyko oderwania ścieżki, choć jak można się domyśleć nie eliminuje.

Co do płytki to dodałbym jeszcze warstwę polygon jak już ktoś pisał. Najpierw rysujesz prostokąt narzędziem POLYGON (najlepiej prostokąt ponieważ warstwy polygonu nie mogą na siebie zachodzić) następnie narzędziem NAME zmieniasz nazwę na gnd i wciskasz RATSNEST.

Na moje oko to to jest źle na płytce... Tak mi się przynajmniej wydaje na płytce. Katodę diody i Emiter czujnika dajesz do masy. A na płytce wynika że łączysz katodę diody i kolektor czujnika, gdyż linia łącząca masę z CNY70 jest w poprzek a powinna być w dół. Mam nadzieje że rozumiecie 😃

Ogólnie należy unikać kątów ostrych przy projektowaniu płytek ponieważ przy kącie ostrym gęstość prądu jest największa. Duża gęstość prądu może powodować stopniowe przepalanie się ścieżki w tym miejscu.

Na moje oko to to jest źle na płytce... Tak mi się przynajmniej wydaje na płytce. Katodę diody i Emiter czujnika dajesz do masy. A na płytce wynika że łączysz katodę diody i kolektor czujnika, gdyż linia łącząca masę z CNY70 jest w poprzek a powinna być w dół. Mam nadzieje że rozumiecie 😃

Zajrzyj do datasheeta i zobacz jak rozmieszczone są wyprowadzenia. Wszystko jest ok.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.