Skocz do zawartości

[Mechanika] Jak zrobić przekładnię do robota

Pomocna odpowiedź

bikuma5, ad.1 tak dokładnie w takim celu stosuje się przekładnie.

Co do pytani numer dwa, musisz podać więcej szczegółów, jakich wymiarów ma być model czołgu, jakie silniki będziesz używał oraz jakie przełożenie będzie miała przekładnia.

Przeczytaj ten artykuł:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/przekladnie-mechaniczne-vt2155.htm

Tak dokładniej to nie moc jest większa, tylko siła, co Trecker na pewno miał na myśli. Jednak żeby początkujący nie mylili pojęć, moc jest stała, a we wzorach to P=W/t czyli P=F*s/t i na koniec P=F*v, wiec przekladnia służy do wzrostu siły kosztem prędkości.

• 4 miesiące później...

U mnie 3 kółko wygląda tak;) :

1 - wałek na którym zamocowane jest: A kółko które obraca się np wykonane z pleksi lub koło zębate z jakiejś starej przekładni

• 1 rok później...
Szkoda, że nie można kupić takich kół pasowych, bo dalej ktoś kto nie ma stosu gratów będzie stosować przerobione serwa.

Takie rzeczy można kupić. Znam firmę, która sprzedaje części konstrukcyjne metalowe i plastikowe to budowy wszelkiego pojazdów, czołgów, koparek i robotów oraz gotowe zestawy, które można samemu modyfikować we wszelkich aspektach. Są tak zębatki, koła pasowe, przekładnie, wał kardana. układ różnicowy do napędu na cztery koła itp. Jeśli ktoś jest zainteresowany to podam namiary.

skolt, dlaczego mam wrażenie, że jesteś pracownikiem tej firmy i robisz tu sobie darmową reklamę? Widać, że firma rozkręca się dopiero na polskim rynku, sklep nawet nie zawiera wszystkich produktów. Do tego ceny trochę z kosmosu.

Chciałem pomóc. Są tam części do mechanizmów o których mowa.

Wydaje mi się, że o takie części chodzi. Zostałem poproszony o namiary to podałem.

Dzięki za uwagę. Następnym razem udzielę odpowiedzi mailem. Może taka forma będzie lepsza.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...