Skocz do zawartości

[Mechanika] Jak zrobić przekładnię do robota

Pomocna odpowiedź

Rozglądnij się w Twojej mieścinie za jakimś zakładem tokarskim, na 100% znajdziesz, i to niejeden.

edit @down:

Aj tam 🙂 jak podejdziesz ze swoim materiałem to dosłownie będzie cię to kosztowało kilka złotych. Widzisz, że te kółka co znalazłeś za 1pln/szt są sprzedawane tylko w ogromnych ilościach, więc... BTW, do czego potrzebujesz tej przekładni? Nie lepiej byłoby użyć zębatek? W Poznaniu jest WObit, a u nich zębatki dostaniesz na prawdę tanio (zebatki.com).

Rozglądnij się w Twojej mieścinie za jakimś zakładem tokarskim, na 100% znajdziesz, i to niejeden.

Wiem że to nie problem, ale wiąże się z kosztami, chyba że ma się znajomego. Szukałem tanio tanio takich kółek i znalazłem, tylko zakup w większej ilości, więc pytam się czy ktoś by reflektował..

Pasków do napędów, czy to video, czy radio, gramofon, jest pełno, ale tych kółek pasowych jak na lekarstwo.

Jeżeli cię to nie odstrasza, to ja bym spróbował tak:

-umieść wiertarkę w imadle

-zaciśnij w niej kawałek wałka z drewna (nie wiem jak to ująć słowami, "pręt" drewniany? 🤣 )

-weź ostry nóż

-włącz wiertarkę i natnij nożem odpowiedni rowek

-odetnij sobie nożem albo brzeszczotem odpowiednie kółko.

Jest 1 problem. Po tym musisz nawiercić centrycznie otwór w środku. Trzeba to robić bardzo bardzo dokładnie.

W efekcie otrzymasz drewniane kółko pasowe 😋

Problem w tym, że nie można. Obawiam się, że nie zbierzesz osób chcących wspólnie 200 kółeczek (musiałbyś zebrać 100 chętnych osób), z czego co njamniej musiałaby mieć firmę, i zamówiłaby to na siebie. Patrząc na to, że jesteś z Poznania, napisz może do Nes'a, wydaje mi się, że on mógłby Ci takie kółeczka załatwić (patrząc na jego cuda - nano/mikro/mini sumo).

• Lubię! 1

Jednak można, podzwoniłem popytałem, inna firma sprzedaje i produkty detalicznie, ale już nie po 1 zł ale po 3zł/szt, od biedy da się znieść.

Ale, ale, po długich poszukiwaniach, głównie po sklepach modelarskich znalazłem coś sensownego 😉 Czeska firma MP JET produkuję takie kółeczka. Natknąłem się w na nie przez przypadek, nie były opisane jako kółka pasowe ale obrotowe... wykorzystywane w modelarstwie do prowadzenia linek.

MP JET: Czeska strona

W Polsce można je kupić tu: Sklep

Przy okazji, pokaże co można wykorzystać jako łożyska, te o których pisał abxyz. Poza nitem mosiężnym, chodzi mi o "przewiercone kulki" które kompensują nam "nieosiowość".

Są to np. elementy snap-ów kulowych takich jak na zdjęciu:

Można je kupić także osobno, średnica otworu 2mm, a kuli 4,8mm : Klik

Jak widać, nie trzeba piłować drewna w wiertarce 😉

Ale nie odpowiedziałeś jeszcze na jedno ważne pytanie:

do czego potrzebujesz tej przekładni? Nie lepiej byłoby użyć zębatek?

?

A co do piłowania drewna na wiertarce: jasne że nie trzeba. To co napisałem to jedna z nielicznych możliwości zrobienia czegoś takiego w domu. A ja bym radził tak jak mówi BoBBy, znajdź tokarza. Takie rzeczy robi się na fajnych małych tokarkach, miałem okazję na takiej popracować, zrobienie takiego kółka zajęłoby 5 minut. Tokarz zrobiłby ci za piwo.

Pracuje nad pewnym linefollower-em. Zębatki są łatwo dostępne, ale moja konstrukcja chwilowo nie pozwala na zastosowanie zębatek, a przekładnia pasowa ma swoje zalety, pełni też rolę sprzęgła przeciążeniowego.

Będę testował z wagą jak i algorytmem, więc chce oszczędzić silnik, pasek zawsze łatwo wymienić, a zębatki jeśli wyłamie się ząb, trzeba demontować.

Poza tym przekładnie pasowe są ciche 🙂

Reszta jak na razie objęta jest tajemnicą projektową 🙂

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...