Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Bardzo fajna konstrukcja. Widziałem ją chyba na zawodach w Gdańsku. Jak zwykle dopracowałeś najmniejszy detal. Zawsze denerwuje mnie ta twoja linka ale to dla wygody łapania więc wybaczam ten jedyny "grzech". Oby więcej takich robotów.

Linka musi być 😉 Nie, no po prostu TSOP był czasami awaryjny - bo nie był do końca obsługiwany przez przerwanie dlatego wybrałem plan B 😉

Bardzo fajny robot 🙂 można wiedzieć jaki był ogólny koszt tej konstrukcji? I jeszcze jedno pytanie. Jak sprawuje się ballcaster? Czy masz jakieś porównanie gdyby w jego miejsce włożyć jakieś koło?

paw3lx, ciężko określić ile wszystko kosztowało, najdroższe na pewno były silniki oraz zamówiona PCB. Reszta elementów raczej nie jest wybitnie droga 😉

Ballcaster sprawował się ok, ale przy większej ilości czujników (w Feniksie 3), użyję dwóch po bokach. Raczej płytka z czujnikami była zbyt małą, aby zmieściło się tam jeszcze koło.

Aaa... Ja też mam jeszcze dwa pytania. Obydwa silniki sterujesz jednym mostkiem? Dane z proca wysyłasz TSOP-em?

Tak jeden mostek i nie było żadnego problemu.

Nie, TSOP jest do odbierania sygnałów z pilota. Wysyłam przez RS232 lub dołączony moduł BTM222.

No właśnie o to mi chodziło. Zastanawiałem się czy do trzeciego (aktualnie trwają pracę nad drugim) robota nie użyć TB6612FNG (lub dwa SI9986). Bardzo zaciekawiły mnie te dane, które wysyłasz. Robot jest szybki, a dodawanie do niego kabla RS232 mija się z celem.

Jakbyś miał czas i ochotę może napisałbyś porządny artykuł o regulatorze PID pod Bascoma? (te z forum są niepraktyczne dla początkujących)

piotreks-89, nie czuję się ekspertem w tej dziedzinie, ale mam w planach napisanie czegoś dla początkujących związanego z PD.

Ooo... Nareszcie ktoś się za to weźmie. Życzę powodzenia i na pewno w przyszłości z niego skorzystam.

Co do robota: Trawiłeś potem tą miedź, czy zastosowałeś laminat bez miedzi?

Wygląd super, podoba mi się zwłaszcza ten motyw z feniksem i połączenie z komputerem. Jakbyś mógł napisać coś więcej o niskim zasilaniu silników - z tego co widzę na schemacie na silniki idzie 7v. Jak się sprawdza taśma IDE łącząca czujniki z procesorem Do miernika stanu baterii sam dobierałeś wartości, czy zastosowałeś takie jak w artykule? I skąd wiedziałeś którą stroną przylutować LM358 w obudowie SMD? Może się to wydawać śmieszne ale mi sprawiło sporo problemów bo nie ma żadnego wcięcia, czy kropki a napisy są po obu stronach. Pierwsze podpięcie zasilania skończyło się nieprzyjemnym dymem z tego właśnie wzmacniacza. Przy okazji zapytam o kondensatory tantalowe SMD, gdyż równocześnie z dymem z lm358 wystrzeliły mi przy samej wtyczce zasilania i do dziś nie wiem dlaczego. Jeśli chodzi o nową płytkę czujników, takie rozłożenie się nie sprawdziło? Na koniec chciałbym jeszcze ładnie poprosić o kawałek kodu z kalibracją - wiem że istnieje cały temat o tym i kilkakrotnie go przeczytałem:)

Co do robota: Trawiłeś potem tą miedź, czy zastosowałeś laminat bez miedzi?

Trawiłem w ramach walki z nadwagą i z tego co pamiętam, to efekty były lepsze niż oczekiwałem.

Natanoj, na schemacie jest 7V, ale w rzeczywistości dawałem im 5-6V. Z taśmą IDE nie miałem nigdy problemów. Mój LM miał normalne wcięcie w obudowie. Nie mam teraz dostępu do kodu, spróbuję go później odkopać 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...