Skocz do zawartości

[Zawody] ROBOXY 2012

Pomocna odpowiedź

bulibulibu podrzuciłeś linka do dyskusji,ale ze zdziwieniem stwierdziłem, że ostatnie posty są z grudnia 2011 ;].

Pomysł z aplikacją świeży i już lepszy od zwykłego stopera, ale to raczej za mało. Brakuje wyrazistości i kontrastu moim zdaniem, szczególnie przy sygnale ostatecznego startu. Czy nie prościej byłoby napisać jakąś aplikację na laptopa +jakieś głośniki przy ringu? Niejednokrotnie na większych zawodach przy ringach jest dość głośno i mógłby być problem.

Z naszej strony dalej jesteśmy zwolennikami systemów wizyjnych nieinwazyjnych. Po raz kolejny- Robomaticon pokazał, że można to zrobić. A gdyby tak ktoś opracował taki system na szybsze kamerki- 60 fpsow brzmi bardzo interesująco- i udostępniał/wypożyczał go organizatorom odpłatnie?Takie zapotrzebowanie, a jeszcze nikt nie pomyślał, jakby na tym zarobić 😃?

Odnośnie wymuszenia inicjatywy na organizatorach- czasami problemem jest 2 sędziów ze stoperami, a co dopiero jakaś większa inicjatywa...

Odnośnie wymuszenia inicjatywy na organizatorach- czasami problemem jest 2 sędziów ze stoperami, a co dopiero jakaś większa inicjatywa...

Nie ma systemu = nie ma zawodników, w końcu organizatorzy zrozumieją 🙂

Treker, taki bojkot raczej nie przejdzie. Jest w Polsce kilkanaście większych imprez do roku i praktycznie po każdej temat falstartów powraca więc to już chyba jest dość mocny sygnał dla organizatorów aby zacząć działać w tym kierunku.

Barto, system wizyjny ma + i - ale ma jedną cechę o której kiedyś pisałeś, że zawsze pozostaje czynnik ludzki to czy zawodnik jest w 100% skupiony i wstrzeli się jak najbliżej granicy tych 5sek. (dla mnie to +). Lecz najbardziej sprawiedliwy i eliminujący w większości problemy to rozwiązanie z modułami startującymi.

A czy nie prościej byłoby postawienie między obydwoma robotami jakiegoś sześcianu o odpowiedniej wielkości? Roboty wykrywając przed "nosem" przeszkodę by stały, po podniesieniu sześcianu przez sędziego roboty od razu (bez czekania 5 sekund) ruszają do ataku. Taka metoda byłaby chyba najprostsza, a zarazem najuczciwsza.

Jeszcze co do dyskusji tyczącej falstartów (chociaz to offtopic). Kamerki rzeczywiście są bezinwazyjne, ale prędzej czy później wyjdą wszelkie niedoskonałości tego systemu. I w ten sposób za rok, dwa, może 3 lata dojdziemy na forum do wniosku, że trzeba wprowadzić to zdalne startowanie. Więc moja osobista opinia jest taka - po co to opóźniać. Pamiętam, ze w jednej z dyskusji padło stwierdzenie (powiedział to bodajże dondu), że musza pojawić się liderzy, a reszta pójdzie za przykładem. A co może być lepszym "liderem" wśród zawodów niż Robot Challenge?

// w dalszym ciągu to moja niezobowiązująca opinia i liczę na dyskusję.

// a co do ustawiania przeszkody pomiędzy robotami. Kto każe ustawiać roboty na wprost siebie? Ja ze względów taktycznych przeważnie ustawiałem swojego robota pod kątem czy nawet bokiem.

• 2 tygodnie później...

Na stronie proszę się zarejestrować do soboty 26 maja powiedzmy do godziny 20.00. Musimy jeszcze kilka rzeczy przygotować a do tego potrzebna jest na lista zawodników.

Jeśli chodzi o rejestrację w dniu zawodów - 9.00 - 10.00 - rejestracja będzie tuż za wejściem do Gmachu Głównego Politechniki Gdańskiej.

Parkingi: Dostępny będzie parking przed Gmachem Głównym na ulicy Narutowicza, dodatkowo staramy się załatwić parking na Politechnice.

Jeszcze jedna sprawa: Proszę pamiętać o tym, że nowym pomysłem, który na 100% zostanie zrealizowany jest utworzenie dwóch stanowisk super - serwis

Dlatego nie musicie zabierać nic ciężkiego w podróż!

Na stronie głównej nie działa link do strony sponsora:

Firma Robodudes będzie gościem podczas konkursu Roboxy. Zaowocuje to w możliwość zapoznania się z asortymentem Firmy oraz porozmawiania z jej przedstawicielem. A w międzyczasie zapraszamy na stronę Firmy: ROBODUDES.COM

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...