Skocz do zawartości

Bugi na forum bądź stronie

Pomocna odpowiedź

Nikogo nie trzeba przekonywać jak bardzo użyteczny może być mikroprocesor przy konstruowaniu wszelkich sprzętów i urządzeń, a w szczególności przy budowie robocików takich, jakie prezentowane są na naszym forum www.dioda.com.pl. Najwygodniejsze do wykorzystania

Znalazłem takiego buga (?) w Shoutboxie. Gdy wysyłam wiadomość i odświeżam stronę, wiadomość mi znika z Shoutboxu. Dopiero po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach się pojawia 😕

Czy to normalne, czy ja mam jakieś błędy na komputerze?

1) Prosił bym o zdjęcie blokady logowania z jednej maszyny/jednego IP. Obecnie trzeba się logować za każdym razem gdy przegląda się forum raz z komputera raz z telefonu. Lekko upierdliwa sprawa, a w niczym nie pomaga.

2) Wnioskuję również o dodanie tabindex by z szybkiej odpowiedzi klawiszem [tab] przeskakiwać do [Wyślij]. Obecnie skacze na górę strony i trzeba używać myszki.

[ Dodano: 05-03-2012, 23:36 ]

[double post, by było widać, że coś dodałem]

Co jakiś czas widzę (sam dostałem po uszach) uwagę moderatorów o brzmieniu:

"Pliki graficzne proszę umieścić zgodnie z instrukcjami zawartymi w tym temacie."

Skoro zatem zabronione jest hotlinkowanie do zewnętrznych serwerów, to czemu po prostu nie wyłączyć tagu IMG?

Coś mi się obiło o oczy, że takie zdjęcia są dopuszczalne w artykułach, ale może phpBB umożliwia wyłączenie tego tagu per dział? Wtedy tylko w dziale z artami byłby włączony?

Skorzystajmy z dobrodziejstw techniki by nie dodawać moderatorom pracy i nie czekać na użytkownika by poprawił posta?

Niestety nie można usunąć tego tag'u, bo jets on używane zawsze również przy naszych zdjęciach. Mógłbym filtrować czy obrazek jest z naszego serwera, ale czasami hotlinkowanie jest konieczne, co sprawiałoby większe problemy.

Na szczęście takich tabliczek nie musimy umieszczać zbyt dużo 🙂

Może w takim razie prosty JS, który po wykryciu tagu w polu pisania posta wyświetli nienachalny dymek z podpowiedzią co i jak?

Coś w ten deseń:

$('#message').bind('keyup.infobox', function() {
var textarea = $(this);
if (textarea.val().toLowerCase().indexOf('[img') != -1) {
	textarea.unbind('.infobox');
	var row = textarea.closest('tr');
	var cells = row.find('td');
	var infobox = cells.length > 1 ? cells.eq(1) : $('<td id="post-info-box">').appendTo(row);

infobox.html('Info o użyciu tagu');
}
});

i w CSS:

#post-info-box {
/* co tam trzeba */
}

plus zwiększenie szerokości tabelki z 550px na ciut więcej

BTW, macie przedpotopową wersję jQuery na portalu.

A jak się odniesiesz do pierwszych 2 punktów? 🙂

[Test/recenzja] [Komunikacja] Bluetooth KAmodBTM222:

Połączenie telefon - moduł bluetooth

Teraz czas wykorzystać prawdziwe zalety komunikacji po bluetooth. Do komunikacji z PC możemy wykorzystać różne moduły, część była już opisywana na diodzie. Niewątpliwą zaleta bluetooth jest jednak możliwość wykorzystania telefonu do sterowania robotem. Najpierw należy połączyć telefon z modułem. Sposób łączenia zależy od modelu i producenta, jednak nazwa urządzenia i pin są zawsze takie jak w przypadku podłączenia przez PC.

Takie rzeczy proszę następnym razem zgłaszać już w raportach, bo ten temat jest o problemach od strony technicznej 🙂

Zauważyłem ostatnio mały problem:

Przy wrzucaniu plików PNG ok 200-300kB nie ma problemu ale jak wrzucam PNG około 700kB to zamiast miniaturki i linku pojawia się tylko białe tło.

Gdy wrzucałem JPG, który miał prawie 1MB nie było żadnych problemów.

[ Dodano: 20-03-2012, 14:27 ]

Jak już napisałem post to:

publiczni e na Forbot.pl

Regulamin klasyfikacji pkt 20.

To, że pasek zasłania szybką odpowiedź było już poruszane. Tak ma być (nie zasłanianie wtedy pola do pisania i czegoś jeszcze... ale trzeba mieć wyłączone dodatki blokujące reklamy).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...