Skocz do zawartości

[Programowanie] OpenCV - Pierwsze kroki

Pomocna odpowiedź

Robi ktoś projekt w Visual Studio 2013? Bo mam problem taki, że funkcja imread() nie wczytuje mi obrazka gdy odpalam jako debug w VS a jak odpalam przez cmd ten program to wszystko działa i wczytuje. Przydała by się jednak ta opcja debugowania... Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?

lopez321, czy ścieżka do pliku jest względna? Bo jeśli tak to musisz wiedzieć o tym, że VS odpala programy z takim 'working directory' jak folder projektu, a nie jak takie, w którym jest binarka.

• Lubię! 1
  • 11 miesiące później...
  • 1 rok później...

Niepoprawnie dodana biblioteka, kompilator widzi headery, ale nie widzi plików z implementacją (dll-i na Windowsie)

• 8 miesiące później...

Po wielokrotnych próbach zainstalowania opencv, różnych dziwnych błędach dopiero ten tutorial rozwiązał wszystkie problemy:

Pozdro.

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

Witam, u mnie w folderze x86/ nie ma folderu mingw, tylko vc14 i vc15. Czy pobrałem jakieś złe biblioteki OpenCV?

• 2 lat(a) później...

A co jeśli gdy klikam "configure" w CMake wyskakuje mi błąd systemu o treści: "Nie można kontynuować wykonywania kodu, ponieważ nie znaleziono obiektu libwinpthread-1.dll. Ponowne zainstalowanie programu może rozwiązać ten problem." . Co to za obiekt ? Instalowałem ten program 2 razy i ciągle to samo. 😕 Proszę o pomoc. 

Artykuł ten jest nieco wiekowy, jak stawiałem OpenCV na Windowsie to skorzystałem z PyCharm. W wersji community też masz repo z pakietami i powinno pójść bezproblemowo, więc może też spróbuj 🙂 

• 1 rok później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...