Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,
ponieważ poprzedni robot już jest praktycznie skończony, postanowiłem zrobić kolejnego, tym razem linefollowera.

Założenia:

- µC STM32F401RBT6, wybrałem ten, ponieważ ma dużą ilość wyjść ADC, jest szybki oraz ma jednostkę zmiennoprzecinkową (FPU), która mi się baaardzo przyda

- karta µSD do zapamiętywania trasy (nie, EEPROM mi nie wystarczy 😋 ), komunikacja po SDIO

- enkodery AS5035 8-bit na silnikach, podłączone nie pod timery, tylko przerwania, ze względu na to, że zapamiętywanie trasy chcę robić co pewną odległość i muszę mieć bez przerwy kontrolę nad przejechaną odległością

- 12 czujników linii KTIR0711S

- czujnik do LF Enhanced

- mostek H TB6612

- silniki Pololu 10:1 HP

- koła pololu 32mm, potem może jakieś własne

- jednostronna komunikacja przez podczerwień (odbiornik)

- wyjście USART

- pomiar napięcia baterii

- akumulator 2S, do testów 550mAh, na zawody jeszcze zobaczę, ale na pewno mniejszy

- 3 przyciski na KTIRach, w MM mechaniczne zbyt trudno się wciskały i trzeba było drugą ręką przytrzymać robota, żeby się nie przechylił, zobaczę jak to będzie działało w praktyce, do resetu dałem jednak normalny, mechaniczny

- opcjonalnie żyroskop L3GD20 i akcelerometr LIS3DH, ale może same enkodery wystarczą, komunikacja po SPI

- opcjonalne podświetlenie podwozia 3x fioletowe LED PLCC2 😋

Robot na początek powinien jeździć dokładnie i dosyć wolno, ale jak to już będzie robił, to postaram się dodać mapowanie, żeby sobie szybciej pojechał 😋 .

Schemat, bardzo proszę o sprawdzenie:

Czy wejście uC, do którego jest podłączone wyjście odbiornika podczerwienii jest kompatybilne z sygnałami 5V? Jeśli nie to powinieneś zrobić jakiś dzielnik napięcia lub co najmniej szeregowo rezystor 1k.

Tak, większość wejść w tym mikrokontrolerze jest kompatybilne z sygnałami 5V, oprócz pinów BOOT, wejść analogowych i pinów oscylatora.

• 3 tygodnie później...

Nie było żadnych innych uwag, więc zaprojektowałem płytkę. Kształt nie jest innowacyjny, wzorowałem się na istniejących konstrukcjach. Wykonam ją Satlandzie lub Merkarze. W międzyczasie wymyśliłem inny sposób na zapamiętywanie trasy, który nie wymaga użycia karty microSD, ale będę mógł porównać, który jest lepszy.

Aktualny wygląd płytki:

@Tolo bez przesady, oczywiście, że im lżejszy obwód drukowany z przodu tym robot będzie miał mniejszy moment bezwładności, ale to nie jest aż tak kluczowym elementem konstrukcji. Według mnie, same koła są już bardziej priorytetowe.

@Do autora: Niezłą maszynkę szykujecie 😃, ciekaw jestem efektów 🙂 Gratulacje 😉

Ale można było to zmniejszyć zauważcie że kolega prawie nie wykorzystał warstwy bottom. Gdyby przerzucił część ścieżek sygnałowych na spód płytki wtedy mógłby cofnąć czujniki do tyłu i zmniejszyć wymiry modułu ma to jeszcze tę zalete że wyjdzie taniej 😋 (o te kilka groszy)

@Tolo

Dzięki za uwagę na temat rozmiaru płytki czujników, postaram się ją w miarę możliwości zmniejszyć.

@MacGyver

Dzięki za gratulacje, ale to raczej dopiero po zrobieniu 😉 . Trzeba jeszcze będzie znaleźć fundusze i wszystko zaprogramować, i wtedy będzie można coś mówić. A efektów też jestem ciekaw 🙂 .

@Mechano

Na SD, jak już mam, to nie będę kombinował z flashem (tylko z kartą SD, której nie mam pojęcia jak się obsługuje... Ale przynajmniej się czegoś nauczę 🙂 ).

[ Dodano: 20-06-2014, 19:40 ]

Udało mi się zmniejszyć płytkę z czujnikami. Teraz "tylko" znaleźć pieniądze na płytkę i części i można składać 🙂 .

• 6 miesiące później...

Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim! 😃

Po 6 miesiącach zbierania funduszy i gromadzenia części nareszcie udało mi się złożyć i zaprogramować mojego linefollowera. Robot jedzie po linii za pomocą algorytmu PD, każdy czujnik ma inną wagę, w przyszłości zmienię to na skręt o dany kąt przy pomocy enkoderów, które już wykorzystuję do poruszania się prosto. Na dość małej i nierównej trasie radzi sobie całkiem dobrze przy prędkości 0.5m/s, później już wypada, ale to jeszcze do dopracowania 😉 . Zapamiętywania trasy jeszcze nie ma, ale też spróbuję w przyszłości nad tym popracować.

Zdjęcia:

Film, trasa jest wykonana z jakiegoś baneru, który jest trochę pomięty, dlatego czasami na prostej linii zarzuca go czasami, bo widzi "czarną linię" w postaci dołka:

No jeździ, teraz tylko przyspiesz do 1 m/s i będzie git 😋.

Co do trasy to przyklej taśmę bezpośrednio do podłogi, wtedy wykluczysz fałdy na trasie.

Ładna konstrukcja, gratulacje 🙂 Zobaczymy tylko jak pójdzie Ci zwiększanie prędkości, bo tutaj zaczyna się zabawa. Mój rekord to chyba 2,1m/s bez turbiny 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...