Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #5 - las rezystorów, plecionka, topnik

Pomocna odpowiedź

3 godziny temu, Gesio napisał:

Czemu przełącznik dip-switch nie jest zamontowany odwrotnie jak sugerowałaby warstwa opisowa na płytce PCB, gdzie pozycja 1 przełącznika jest przy LED4? Ja tak to przylutowałem. Jest to poprawne?

Tak, w tym przypadku akurat sposób mocowania nie ma znaczenia, gdyż założeniem układu jest to, by można było go przetestować i nauczyć się przy tym lutować, ale gdyby to był zaawansowany sterownik to Twoja metoda jest poprawna, a ta w kursie błędna 😉 

• Lubię! 1

Potwierdzam, to przeoczenie podczas lutowania układu, który był używany do robienia zdjęć. Na szczęście w tym konkretnym przypadku nie powoduje to żadnych problemów.

• Lubię! 1
  • 3 miesiące później...

Cześć, może mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć rezystancję w gałęzi LED3, w sensie jak mam rozumieć takie połączenie rezystorów, wcześniej ktoś pisał o dwóch połączonych szeregowo, połączeniach równoległych ale za nic mi się to nie klei. Byłbym bardzo wdzięczny za wytłumaczenie na rysunku.

tht2_sch-1024x668.jpg

@Respect04 cześć! Te 3 wspólne punkty (zielone kółka) co są w środku możesz jakby rozerwać i wtedy zgrupujesz R13, R11 i R12 w jedno połączenie równoległe. R14, R15, R6 będą w drugim 😉 

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

W całym kursie okazało się to być najdrudniejsze. Po przylutowaniu wszystkiego. LED2 i LED3 nie działały. Udało mi się naprawić LED2 poprzez przylutowanie na nowo R8 i R10. No to została sekcja z LED3 udało mi się ją naprawić poprzez przylutowanie na nowo R15 R14 i R16. I teraz znowu spieprzyło się LED2 i w gratisie LED4. W jednym miejscu widzę mam spieprzony już PAD. Syzyfowa Praca

@Elowrzud no niestety, albo i "stety" - taki był cel tych ćwiczeń, aby dużo mogło się zepsuć na etapie nauki 🙂 Jeśli uszkodził Ci się pad na płytce to możesz również poćwiczyć naprawę takich sytuacji - np. zeskrob nożykiem zieloną soldermaskę ze ścieżki, która prowadziła do danego punktu lutowniczego i spróbuj dolutować przewód lub drucik prosto w to miejsce.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie celu stosowania plecionki (i odsysacza zresztą też).

Myślałem, że chodzi o to, żeby odessać na tyle cyny aby móc "uwolnić" nóżki danego elementu, który wylotuwujemy. I tylko tyle.

Ale z opisu tutaj wywnioskowałem, że przed ponownym przylutowaniem czegoś w to samo miejsce, trzeba - całkowicie - pozbyć się poprzedniej/starej cyny?
Ale przecież gdzieś tam na początku kursu był etap "pokrywanie padów cyną", czy to znaczy, że wcale nie muszę usuwać tej starej cyny bo i tak pady mają być pokryte cyną?

Podsumowując, gdy wylutowuję elementy z płytki, to mam całkowice odessać/pozbyć się starej cyny, potem znowu "pokryć cyną" i dopiero potem lutować nóżkę w to samo miejsce?

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...