Skocz do zawartości

Topnik vs. cyna

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie,
w wolnych chwilach z czystej ciekawości czytam różne kursy z naszej strony(tak, wiem, każdy ma jakieś zboczenie). Aktualnie padło na kurs lutowania. Rozdział 2: Niezbędne narzędzia: https://forbot.pl/blog/kurs-lutowania-wstep-spis-tresci-id12556

Dokładniej mówiąc chodzi o topnik w płynie. Czy ktoś biegły może mi wyjaśnić jakie są zalety topnika w płynie w stosunku do zwykłej kalafonii? Domyślam się że to głupie pytanie ale tak jak wiele lat temu lutować(jeszcze na transformatorówce pistoletowej) uczył mnie dziadek tak do tej pory używam kalafonii.

Czy ktoś może polecić jakiś dobry artykuł/dyskusję na jakimś forum o różnicach w użytych "wspomagaczy" lutowania?

Pozdrawiam

KtosBezNicku

Topnik w płynie można aplikować bezpośrednio na miejsce lutowania, nie maczasz w nim lutownicy, nie ma zbędnego dymu, więc jest zwyczajnie wygodniejszy. Do tego większość topników nie wymaga czyszczenia (lub zostawia tylko niewielkie plamy).

Do tego jak przegrzejesz, to kalafonia potrafi się spalić i zanieczyścić cynę, a topnik w płynie po prostu sobie odparuje.

Kalafonia dla mnie ma jedną dużą zaletę: zapach, który wywołuje nostalgię...

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...