Skocz do zawartości

Zegar LED na sterowniku MAX7219 oraz ESP8266

enclude

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Witam. Też wgrałem to cudo na wemos D1 i nic cisza... ciemno... mrugnie tylko czasami podczas restartu... dodam, że MD_parola z githuba samplesy chodzą bez problemu wyświetlają ładni oczywiście przypisanie clk Din CS zrobione poprawnie reszta... to ja już nie wiem o co kaman bo dopiero zaczynam z arduino... pozdrawiam może jakaś podpowiedź ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

48 minut temu, Kuba_k napisał:

Masz może pomysł na wyświetlanie na tym zegarze oprócz godziny, temperatury i wilgotności w pokoju? Myślałem żeby zrobić coś identycznego i nie miałem pojęcia od której strony się do tego zabrać.

Żeby dowiedzieć się co zrobić to warto zajrzećna ten kanał:

https://www.youtube.com/channel/UCFo2uTuDWU-klP58hE34iLg

Jest tam m.in. to:

Kolega cbm80amiga robi kawał dobrej roboty i to na arduino (komentarz dla malkontentów 🙂 )

Ile to prądu ciągnie tak mniej więcej? Mam w planach taki wyświetlacz 2X8 matryc więc stałe zasilanie matryc odpada na bateriach.

Zielone diody chyba jednak lepiej się prezentują tylko matryc w sensownej cenie nie mogłem trafić zielonych do tej pory.

Panowie również mam problem z wgraniem tego na ESP8266 NodeMCU.

Przy próbie kompilacji mam taki błąd jak na screenie.

Może ktoś bieglejszy w C++ byłby w stanie to poprawić lub sam autor się odezwie?

119444373_2455554421409543_5200159509111646455_o.jpg

EDIT:
Problem został rozwiązany przez jednego z członków SysOps / DevOps Polska: Po godzinach na grupie FB.
Linijkę gdzie występuje błąd należy zastąpić poniższym kodem:
"data = req.substring(2);
uint8_t p = atoi (data.c_str ());
P.setIntensity(p);"

119435146_2455676668063985_378049345820138819_n.thumb.jpg.a85e68477d33a04dfbb006ea5fcf11cd.jpg

I jak widać szkic się już kompiluje:
119444621_2455790808052571_133570268370163679_o.thumb.jpg.021fcf55b028187a38227c4fb70cb831.jpg

EDIT2:

Kod się kompiluje ale niestety po wgraniu ESP wpada w stan restartu co kilka sekund.

Edytowano przez RebelX

18 minut temu, ethanak napisał:

Nie. timeClient nic nie wie o strefach czasowych.

No właśnie, zatem jaki sens ma taki projekt skoro nie dostosuje się do czasu polskiego? 😕 Sam też poszukuję działającej metody, ale ciężko coś znaleźć.

A myślisz, że polski adres 

0.europe.pool.ntp.org

nie zaktualizuje strefy czasowej?

Edytowano przez MisiekD

1 minutę temu, MisiekD napisał:

jaki sens ma taki projekt skoro nie dostosuje się do czasu polskiego?

A jaki sens ma tworzenie czegokolwiek, jak gotowego rozwiązania nikt nie przyniósł na tacy?

Ja np. wewnętrznie trzymam czas w UTC, a dopiero przy przeliczaniu na tm uwzględniam offset zależnie od daty. Pewnie istnieją gotowe rozwiązania, ale nie chce mi się szukać...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.