Skocz do zawartości

System podlewania ziół, za który nie wyrzucą Cie z domu

Kuba_k

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Dnia 13.09.2019 o 11:27, Kuba_k napisał:

Wszystko musi być najtańsze jak się da.

Świetne założenie 😅

Ale mam pytanko po pierwsze jak sprawują Ci się pompki wody? Doniczka IoT to jedna z moich ostatnich zajawek (którą robię od ponad pół roku....) , kupiłem identyczne pompki od Chińczyka ale wersja z "amphibious" czyli że da się tam podpiąć rurkę. Niestety zapowietrzają się i są za słabe na zawór przeciwzwrotny. Rozumiem że u Ciebie są one cały czas zanurzone i unikasz jak ognia spadku poziomu wody i zapowietrzenia?

Dnia 13.09.2019 o 11:27, Kuba_k napisał:

Padło na hexagonalną sklejkę

Na czym polega hexagonalność tej sklejki?

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ooo to może u siebie zrobię coś podobnego. Niedawno podkradłem znajomym kilka zalążków żyworódek i rosną jak szalone, wypadałoby coś z nimi zrobić.

Przy okazji zakupów pomp kupiłem pływak z nierdzewki z kontaktronem i magnesem w pływaku. Naprawdę dobrze się sprawdza więc też uda mi się uniknąć zapowietrzenia pomp.

43 minuty temu, Kuba_k napisał:

i ma przesyłać przez MQTT ostrzeżenie

To też mnie zaciekawiło. MQTT na RPi to fajna sprawa jak chcesz mieć więcej urządzeń, które mają ze sobą "czatować". Idea jest naprawdę podobna do pokojów/czatów w komunikatorach. W moim pierwotnym planie "super-ultra Iot" każda doniczka miała mieć własny kontroler z rurką wody i zasilaniem, wszystko spięte w mesh WiFi, ze serwerem MQTT na RPi i inne wodotryski. Niestety metodyka "Keep-it-Simple" znowu mnie dopadła i zrezygnowałem.

Ale Twój projekt chyba mnie zmotywuje do ruszenia tematu, zwłaszcza że za coś takiego "nie wyrzucają z domu" 😅

(edytowany)
44 minuty temu, Gieneq napisał:

To też mnie zaciekawiło. MQTT na RPi to fajna sprawa jak chcesz mieć więcej urządzeń, które mają ze sobą "czatować". Idea jest naprawdę podobna do pokojów/czatów w komunikatorach. W moim pierwotnym planie "super-ultra Iot" każda doniczka miała mieć własny kontroler z rurką wody i zasilaniem, wszystko spięte w mesh WiFi, ze serwerem MQTT na RPi i inne wodotryski. Niestety metodyka "Keep-it-Simple" znowu mnie dopadła i zrezygnowałem.

Ja korzystam z Domoticza. Spina mi wszystkie zabawki ze sobą, dodatkowo możesz za pośrednictwem niego (ma apkę na androida) sterować urządzeniami ze sterowaniem przez http. 

Edytowano przez Kuba_k
  • Lubię! 1

Witam,
gratuluję działającego projektu, ale jedna uwaga:

Adafruit ADS1115 - sam jeden element to 85zł. Ttymczasem ja zastosowałbym ESP32  za 49zł. Tym samym 70zł zostaje w kieszeni a masz 12- kanałowy przetwornik ADC i pomiarów można dodać jeszcze kilka a cena spada. Dodatkowo projekt się upraszcza delikatnie.

Jest już raczkująca powoli wersja ESPEasy na ESP32

Niestety ESPEasy na ESP32 nie jest jeszcze w 100% funkcjonalne, ale z Domoticz już działa,, tak samo jak podstawowe wersje czujników.

Edytowano przez lukaszd82

1 godzinę temu, lukaszd82 napisał:

Adafruit ADS1115 - sam jeden element to 85zł. Ttymczasem ja zastosowałbym ESP32  za 49zł. Tym samym 70zł zostaje w kieszeni a masz 12- kanałowy przetwornik ADC i pomiarów można dodać jeszcze kilka a cena spada. Dodatkowo projekt się upraszcza delikatnie.

Mogłem wziąć też 3x D1 Mini, byłoby jeszcze taniej 😉 Albo po prostu na Arduino + ESP01, kombinacji jest nieskończona ilość. 

• Lubię! 1

Kuba _k czy jest szansa jakos sie z Toba skontaktowac? Startuje dopiero zeby zlozyc cos podbnego do Twojego projektu. Na razie raczkuje w tych tematach i szukam instrukcji jak to wszystko dokladnie podlaczyc. Moge liczyc na Twoja pomoc??

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.