Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

Połowy nie zrozumiałem 😉 Szacun, wygląda elegancko. Może obudowę bym na żywicznej zlecił, by była bardziej dopieszczona, ale nadal wielkość "klasyczna", co jak na samoróbkę robi spore wrażenie.

• Lubię! 2

@bart921 robi wrażenia! Jest szansa, że opiszesz cały projekt w osobnym temacie? Wygląda niezwykle profesjonalnie, na pewno wiele osób przeczytałoby więcej na temat tego DIY 😉

• Lubię! 1
  • 4 miesiące później...
  • 2 lat(a) później...

- pisze tutaj bo może mi minie zapał a tak temat nie będzie mnie kłuł w oczy.

- zaciekawił mnie kawał patyka na balkonie sąsiada, okazało się że to nie patyk tylko antena dipolowa na 868 Mhz, tzw. koci ogon (czego to ludzie nie wymyśla.)

- po rozmowach okazało się, że to MeshTastic zbudowany na esp32, druga sztuka na Xiao esp32-S3 oraz układzie E22-900M30S.

- po wyjaśnieniach sąsiada pragnę tez takie coś zbudować, zakupić.

-bez namysłu zakupiłem dwa moduły na esp32, potem na forum dowiedziałem się, że to najgorszy zakup, bo prądożerne, panel solarny tego nie zasili, no chyba że masz 2 metry kwadratowe lub całą plantację solara.

- tak szybko nie rezygnuje,  zwłaszcza że tutaj we Wrocławiu cała ich sieć jest na esp32 i działa. (w zimie nie działała.)

- pobieżna lektura tematu pokazuje, że największym problemem jest zasilanie 24h / dobę i w czasie zimy oraz instalacja anteny najlepiej na wysokim słupie.

- tutaj stosują akumulatory żelowe 7.2 Ah, a ja zamierzam zastosować  w projekcie ogniwa LTO 1300mAh(tytanowe), łączone po 3 równolegle, czyli 3900 mAh.

- z nimi jest taki problem, że wytrzymują - 10 st zimą ale dają małe napięcie coś około 2.4 V.

- czyli należy zastosować przetwornicę podwyższającą na te 3.3 V. (lub zastosować dwa takie zestawy szeregowo da wtedy 4.8 - 5.6 V)

- naturalnie ogniwo fotowoltaiczne około 20W i ładować słońcem te akumulatory (jak nie będzie chmur).

- na razie pomierzyłem trzy razy prądy, podczas nadawania 130 mA , przy biegu jałowym 70 mA, to urządzenie wcale nie usypia.

- jak na razie podłączyłem, zamontowałem antenę i nić nie odbieram, sąsiada urządzenie zostało zrzucone z parapetu i nie żyje.

- jak myślicie będzie coś z tego, bo idą nie ciekawe czasy bez internetu, sieci i telefonów.

• Lubię! 1
(edytowany)

- oprogramowanie jest pod ściśle określone moduły, nic nie pogrzebiesz bo ja bym od razu włączył sleeping co 10 minut.

- albo poszukać w tym zestawie coś z esp32 co zostało z głową zbudowane.

- połączyłem na szybko solara 10W, słońce po drugiej stronie domu, Lipo  1000mAh ładuje się przez chmury.

solar-10W-Maxx.thumb.jpg.44ecacd5dd968fe95d458cb5519d1cbc.jpg

Edytowano przez 99teki
  • Lubię! 2
(edytowany)

- krótko, idę na piwo i pączki

p.s.

- w esp32 nie można zmniejszyć taktowania ?

Edytowano przez 99teki
  • 2 tygodnie później...

- oberwałem za tego solara, ponieważ w zimie słońce jest pod kątem 14 stopni, a ja zrobiłem solara z kątem 36 stopnii na lato.

- wniosek: w zimie oprócz tego że solara zasypie śnieg , to jeszcze słonce nie będzie ładować akumulatora.

- zabrałem się za jakieś terminale do meshtastica.

- porobiłem obudowy do Xiao esp32-S3 i narobiłem sobie problemów.

- przełącznik włącz/wyłącz zrobiłem pionowo i teraz nie wiem , jak "zanitować" termicznie dolny bolec (na zdjęciu czerwona strzałka).

- nie ma zbytnio miejsca na przełącznik poziomo, bo akumulator ma 1000mAh, a Xiao esp32-s3 trochę ciągnie prądu.

zestaw.thumb.jpg.8486aa64f29ad92fa0140642229df540.jpgXiao-esp32-s3.thumb.jpg.f9d6cc574574a58b3d91d73fa9a4a2d5.jpgmocowanienapasek.thumb.jpg.5acc0d0eaf887957ee8b88fdf43a0bd4.jpgkorpus.thumb.jpg.1f64e85a75fb93970e4fec61a0c21563.jpgpokrywa.thumb.jpg.1c65809594558eea1e1dcb45bb530cc6.jpgslupki_przelacznika.thumb.jpg.7fc7fd99dd46d30c735d96437ac4015e.jpg

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...