Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

Witam robot tworzony jest przeze mnie bardziej do celów dydaktycznych (promowania robotyki w naszym mieście Hrubieszowie) niż do konkretnej pracy. Druga strona medalu to że finansuje go sam, więc budżet niewielki. Jak dokończę stronę mechaniczną i elektroniczną podeśle na FP dokładny opis ze zdjęciami. Dzięki za zainteresowanie.

• Lubię! 2
  • 2 miesiące później...
(edytowany)

Siedzenie w domu sprzyja robieniu tego co było odłożone na później 🙂 

W przerwie od malowania obrazów postanowiłem ruszyć transmiter BT do auta. Przy pomocy modułu bluetool napisałem skrypt w Pythonie do parowania urządzeń, nawiązywania połączeń - inicjatorem jest RPi.

Po wciśnięciu przycisku resetu RPi jest wykrywalne i wystawia agenta w celu nawiązania połączenia, urządzenie jest zapisywane, łączone i będzie automatycznie łączone gdy będzie w zasięgu.

IMG_8844.thumb.PNG.941160e02b0ccab6072ae8a1bfcb8787.PNGIMG_8845.thumb.jpg.5872a1091bc001d2085a447b1a116edc.jpg

Mam teraz w planach dodać odczytywanie metadata gdzie zawarty jest tytuł, album oraz wykonawca i wypisywanie tego na wyświetlaczu. Choć Spotify prawidłowo rozpoznaje rodzaj urządzenia audio i zmienia swoje GUI aby było łatwiej obsługiwać w aucie, to myślę jeszcze o dodaniu fizycznych przycisków sterujących odtwarzaniem - tu akurat nie wgłębiałem się w temat i niezbyt wiem jak to się robi.

Edytowano przez Gieneq
1 minutę temu, Gieneq napisał:

tu akurat nie wgłębiałem się w temat i niezbyt wiem jak to się robi

A czego konkretnie nie wiesz? Jeśli to przycisk do RPi, to po prostu ustawiasz sobie przycisk w config.txt, np tak (moje radyjko internetowe):

dtoverlay=gpio-key,gpio=2,keycode=28,label="ENTER"

Tak ustawiony przycisk działa jak dodatkowa klawiatura z jednym klawiszem (w tym przypadku przycisk na GPIO2 działa jak enter).

No to już wiem 🙂 dziękuję za radę, wieczorem rozeznam się w temacie, choć zastanawiam się czy nie będę musiał jeszcze zmienić czegoś w konfiguracji bluetooth żeby to co będę klikał na RPi miało wpływ na aplikację na smartphonie, ale raczej będzie działać tylko dodać to o czym piszesz.

A jeszcze pytanie, skąd nasz informacje o kodach? Bo popatrzyłem w googlu i piszą że enter ma kod 13, a 28 to... conversion? Na tej stronce też tak pokazują (robię na Windowsie to może dlatego). 

Hm... też to bez zastanowienia przepisałem, akurat czytam klawisze bezpośrednia z /dev/input czyli w sumie nie muszę wiedzieć jaki to klawisz (wykrywam w aplikacji kod 28). Lepiej sprawdź i wypróbuj - mi xev przed chwilą powiedział że enter to 36, a 13 to czwórka 🙂

Zresztą i taku pewnie musisz tam wepchać klawisze multimedialne...

• Lubię! 2
(edytowany)
2 godziny temu, Gieneq napisał:

A jeszcze pytanie, skąd nasz informacje o kodach? Bo popatrzyłem w googlu i piszą że enter ma kod 13, a 28 to... conversion? Na tej stronce też tak pokazują (robię na Windowsie to może dlatego).

Właściwie wszystko się zgadza. 13 to kod ASCII w DEC (Return),

Ascii-codes-table.png

a 28 to kod HID w HEX (Enter)  zgodny ze specyfikacją USB:

https://www.usb.org/sites/default/files/documents/hut1_12v2.pdf

Strona 54.

Generalnie z kodami należy uważać na to czy zapis decymalny czy heksadecymalny bo często jest z tego powodu bałagan.

Edytowano przez Zealota
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
18 minut temu, Zealota napisał:

a 28 to kod HID w HEX (Enter)  zgodny ze specyfikacją USB:

No i chyba stamtąd mi się wziął  - oczywiście błędnie, bo potrzebny jest kod 36 (kody HID są inne niż normalnej klawiatury, ostatnio trochę się tego naszukałem).

• 1 miesiąc później...
(edytowany)

Cześć , dzisiaj zacząłem pracę nad budową pojazdu zdalnie sterowanego z kamerką. Powstał już nawet pierwszy prototyp i działa, ale nie wygląda on za ciekawie:

image.thumb.png.08c2d0eafbfa53fef54150ebbcc57f99.png

Sterowany jest za pomocą modułu radiowego nrf24 . Na razie użyłem nadajnika i odbiornika których użyłem w poprzednim projekcie, oraz Raspberry pi 4B z kamerką na programie motion. Na płytce stykowej są 2 tranzystory.

Teraz tak. Mam 2 pomysły :

1.Zostawić sterowanie nrf24 , dorobić bardziej pasujący do tego projektu odbiornik .

2.Zainstalować jakiś program do sterowania wifi (jeśli taki istnieje) odłożyć Arduino i do sterowania wszystkiego (kamery , silników , serwomechanizmu ,może jakieś oświetlenie) użyć malinki.

Jeszcze się nie zdecydowałem.Wiem mniej więcej jak zrealizować pomysł nR 1 ale mam pytania do pomysłu nr 2. Czy mogę zasilać silniki bezpośrednio z malinki? Czytałem gdzieś że max prąd wyjścia to 200mA a silnik pobiera max 180mA. Czy można jakoś zwiększyć zasięg wifi w rpi za niewielkie pieniądze?

Edytowano przez jas123
4 godziny temu, jas123 napisał:

Czy mogę zasilać silniki bezpośrednio z malinki?

Nie. Potrzebujesz co najmniej jakiś tranzystor, a najlepiej mostek H. Do tego dioda do ochrony przed wyindukowanym w silniku prądem. Najlepiej po prostu użyć gotowego sterownika silników.

Czytałem gdzieś że max prąd wyjścia to 200mAh a silnik pobiera max 180mAh.

W amperogodzinach mierzy się pojemność baterii. Prąd mierzy się w amperach. Nie czytaj "gdzieś" tylko sprawdź oficjalne specyfikacje.

Czy można jakoś zwiększyć zasięg wifi w rpi za niewielkie pieniądze?

Podłączyć antenę?

• Pomogłeś! 1

Dzień dobry , przychodzę z aktualizacją mojego projektu. A właściwie to prawie mojego bo użyłem tutaj sporo części z zestawu do kursu budowy robotów.  Zdecydowałem się na sterowanie pojazdem przez Arduino  i nrf24 , z 2 powodów . 1 Chciałem ponownie wykorzystać forbotowego shielda. 2 Z moim szczęściem podłączanie własnoręcznie zlutowanego shielda do malinki prawdopodobnie skończyłoby się jej spaleniem.

99280857_176730433720080_1530448026118651904_n.thumb.jpg.d0a6b809f852ef88aeae4d9086e7d7c8.jpg98206854_2677004812579713_2625540776792162304_n.thumb.jpg.55426fbea06af7122fa16438b2a7731b.jpg

Moim zdaniem pojazd wygląda już całkiem zgrabnie . Doczepię jeszcze kilka czujników i tyle. Denerwuje mnie ten kabel zasilający  Rpi . Czy mogę zasilić malinkę z portów GPIO?

Czytałem że te porty omijają cały układ zasilania i trzeba uważać😕. Mam 2 baterie 18650 . Wystarczy zwykła przetwornica step-down?

• Lubię! 1
1 godzinę temu, jas123 napisał:

Czy mogę zasilić malinkę z portów GPIO?

Oczywiście - podpinasz zasilanie pod +5V/GND

1 godzinę temu, jas123 napisał:

Czytałem że te porty omijają cały układ zasilania i trzeba uważać😕. Mam 2 baterie 18650 . Wystarczy zwykła przetwornica step-down?

Co prawda nic takiego nie wyczytałem ale może ja inne rzeczy czytuję (np. schematy) 😉 Mam malinkę podpiętą w ten sposób do zasilacza 12V, chodzi non-stop od ponad roku.

• Pomogłeś! 1

Faktycznie trochę źle zrozumiałem, na szczęście użyłem przetwornicy i malinka żyje😀

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...