Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Prawdę mówiąc nie zauważyłem w tym pytaniu złośliwości - jeśli już to raczej brak doświadczenia w realizacji większych projektów. Nikt takiego projektu nie realizuje jednosobowo. Nawet gdyby to było możliwe, trwałoby o wiele za długo. Poza tym strata jednego pracownika oznaczałaby dla firmy ogromne problemy, a na to raczej nikt nie może sobie pozwolić 🙂

Szczegółów raczej nie mogę podawać, ale ten projekt realizowało nie tylko wiele osób, ale samych firm było kilka.

Edytowano przez Elvis
  • Lubię! 1
17 minut temu, Elvis napisał:

Prawdę mówiąc nie zauważyłem w tym pytaniu złośliwości

Bo jej nie było.

17 minut temu, Elvis napisał:

jeśli już to raczej brak doświadczenia w realizacji większych projektów.

Wiele realizowałem w zespole.

18 minut temu, Elvis napisał:

Nikt takiego projektu nie realizuje jednosobowo

To "oczywista oczywistość"

18 minut temu, Elvis napisał:

Nawet gdyby to było możliwe, trwałoby o wiele za długo.

Wiem dlatego zapytałem co w tym projekcie robiłeś.

19 minut temu, Elvis napisał:

Szczegółów raczej nie mogę podawać

Cyli równie dobrze może to być napisanie programu zarządzającego wszystkim jak tylko fragmentu odpowiedzialnego za odczyt monet wrzuconych do coinakceptora albo odczytu klawiatury matrycowej i wysyłaniu kodów klawiszy po RS232C.

12 minut temu, Elvis napisał:

Ale nie po to robi się 12-warstwową płytkę, używa specjalnych mikrokontrolerów z dodatkowymi warstwami ochronnymi, żeby później wszystkie dane wysyłać otwartym tekstem.

Przyznam, że nie wiedziałem, choć jak robiłem terminal, który miał klawiaturę do PIN to była

13 minut temu, Elvis napisał:

taka zwykła klawiatura matrycowa

ale nie

13 minut temu, Elvis napisał:

jak każdy ma do arduino

tylko metalowa z bajerem https://www.tme.eu/pl/details/kb304-mns-wp-b/klawiatury-metalowe/accord/ak-304-n-ssl-wp-mm-bl/ połączona z uC tasiemka a dalej ETH i SSH. Nie wnikałem co i jak, dostałem wytyczne i tak zrobiłem.

• Lubię! 1
27 minut temu, Elvis napisał:

Ale nie po to robi się 12-warstwową płytkę

Poważnie 12 warstwową???

@Elvis w sumie to jest świetny temat na osobny wątek. Jak masz więcej takich ciekawostek to może warto je opisać krótko w innym temacie? Nawet takie jednozdaniowe informacje robią wrażenia na osobach, które nie są związane z taką branżą 😉

I tak chyba trzeba wydzielić ostatnie wpisy, bo zaśmieciły skutecznie workloga 😞

Mogę parę słów napisać, chociaż ja nie zajmuję się bezpieczeństwem w tym projekcie, wiele rzeczy znam bardziej ze słyszenia czy dyskusji.

Ale jakby ktoś był zainteresowany tworzeniem oprogramowania dla branży medycznej, to o tym mogę od razu pisać całą książkę 😉

• Lubię! 2
2 minuty temu, Elvis napisał:

Ale jakby ktoś był zainteresowany tworzeniem oprogramowania dla branży medycznej, to o tym mogę od razu pisać całą książkę 😉

Mogę być pierwszym kupcem!

Proponuję założyć temat o takich "poważnych" gałęziach programowania jak bankowość, medycyna itd. Wiem, że miałeś z tym styczność, więc na pewno możesz podzielić się wieloma ciekawostkami. Nawet jednym zdaniem od punktów będzie super 😉 Może znajdzie się ktoś, kto pracuje w jeszcze innej branży i doda coś od siebie.

• Lubię! 2

Dopiero co kilka godzin straciłem na szukanie takiej klawiatury i nic sensownego nie znalazłem a tu proszę.

@deshipu zrobisz z tego DIY? W sumie zadanie bardzo skomplikowane nie jest ale łatwiej będzie skopiować po Tobie niż samemu się z tym zmagać tym bardziej, że mam masę różnych rzeczy niepodomykanych i czasu trochę brak. Gdybyś mógł/chciał podzielić się rezultatami to daj to na DIY - byłoby fajnie 🙂

Jeszcze tylko drewnianą obudowę do tego zrobić i będzie super 😄

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...