Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

@Sabre 

Fajnie, że zająłeś jakieś stanowisko dotyczące mojej skromnej osoby, a właściwie mojego projektu. To, że jesteś szczery to bardzo dobrze, bo mama jest od chwalenia bez względu na wszystko. Aczkolwiek totalnie nie rozumiem jaki jest przekaz Twojej wypowiedzi, wskazałeś jakąś jedną wadę pilota, uznałeś ze to demo wyświetlacza wyłącznie(gdzie to w pełni działający oraz funkcjonalny kontroler). Albo mówisz o ergonomii powołując się na swój kontroler, gdzie bez urazy ale stopień skomplikowania jest żaden w stosunku do mojego pilota. Ogólnie rzecz ujmując jest to pewien rodzaj krytyki, ale na pewno nie konstruktywnej, a szkoda bo chętnie bym się czegoś nauczył.

• Lubię! 2

@DamianSob to jeszcze raz. Nie masz w ogóle filtrów RC przy każdym switchu. Jak klikniesz raz to drgania styków spowodują, że Twój kontroler prześle kilkanaście zmian stanu przycisku a nie jedną zmianę. Do tego gałki potencjometrów przeszkadzają w trzymaniu i obsłudze joysticków, żadne komercyjne czy DIY radio nie ma tak umiejscowionym potencjometrów poza Twoim. A ten wyświetlacz jest ok, ale może nie do takiego celu, wyświetla statyczne obrazki jak ramka na zdjęcia, wybacz, ale takie jest moje zdanie. Dlaczego nie wyświetlasz na wyświetlaczu dynamicznie zmieniających się danych? Nie możesz, bo on wyświetla tylko gotowe grafiki, które przechowuje w pamięci.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@DamianSob momencik bo z tego co wiem to takie rzeczy czyli suwaki ze zmieniającą się wartością robi się właśnie w aplikacji od wyświetlacza i nie ma to nic wspólnego z przekazywaniem w czasie rzeczywistym danych z arduino na wyświetlacz. Wyświetlacz ma zapamiętane grafiki i informację co ma zrobić gdy klikniesz na wybranym obszarze wyświetlacza, który przechowuje tylko statyczne obrazy.

@DamianSob już rozumiem... @Sabre uważa, że ten typ wyświetlacza nie pozwala na wyświetlanie na nim danych z Arduino np. pomiarów z ADC (tylko na podmienienia wcześniej zaprogramowanych bitmap). To jak to w końcu jest? Możesz wyświetlić wskazania joysticków na tym wyświetlaczu "na żywo"?

@Treker oczywiście, ze mogę. Są tam jak najbardziej tez grafiki na sztywno przypięte, ale na każdej z nich można wrzucić takie okienko, które czyta wartości z arduino. Najlepszym przykładem jest poziom naładowania pilota, była to jak najbardziej realna wartość przeczytana z analoga. 

• Lubię! 1

Dnia 7.11.2019 o 13:38, Chumanista napisał:

@Sabre, zły dzień? Debouncing przecież da się zrobić softowo równie dobrze a sterowników do ekranu są setki, nie wiem skąd zakładasz co ten może. No i po co ta niekonstruktywna negatywność wobec nowego członka forum? To nie elektroda.

Tylko po co, na tym traci się tylko czas. Problem rozwiązuje się sam gdy użyje się 2 rezystorów i kondensatora.

Dnia 6.11.2019 o 19:16, Sabre napisał:

Tam na każdym switchu powinien być filtr RC bo Arduino cudów samo nie zrobi.

A teraz:

6 minut temu, Sabre napisał:

Tylko po co, na tym traci się tylko czas

Wyjaśnij dlaczego.

Dlatego, że na tym polega funkcja niwelująca drgania. Polega na ponownym sprawdzeniu stanu pina po jakimś czasie. A nie jestem przekonany, że w Arduino w tym czasie jest możliwość robienia czegokolwiek innego.

2 minuty temu, Sabre napisał:

A nie jestem przekonany, że w Arduino w tym czasie jest możliwość robienia czegokolwiek innego.

Oczywiście że jest. Nawet łatwiej niż w "surowym" C bo jest wbudowany licznik millis() który można wykorzystać. Jeżeli chce się sprawdzać stan włącznika co określony czas to na Arduino nie będzie liczącej się różnicy pomiędzy rozwiązaniem sprzętowym a programowym. Jeżeli chce się reagować na zmiany stanu to będzie ale dość niewielka w większości przypadków.

24 minuty temu, Sabre napisał:

Dlatego, że na tym polega funkcja niwelująca drgania. Polega na ponownym sprawdzeniu stanu pina po jakimś czasie

Bzdura.

Debouncing polega na nie sprawdzaniu stanu pina przez jakiś czas.

• Lubię! 1