Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć, przymierzam się do projektu inteligentnego domu, mam w głowie zarys planu tego co chcę osiągnąć, ale ze względu na niewielkie doświadczenie z elektroniką będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i sugestie. Ogólna koncepcja jest taka:

1.  Serwer na Raspberry Pi zbierający dane z  czujników i wysyłający komendy do elementów wykonawczych.
  2.  Czujniki i elementy wykonawcze rozproszone po całym mieszkaniu (i poza nim 😉)

W pierwszej kolejności chciałbym zacząć od kilku prostych czujników i łączenia się do nich z mojego komputera (na razie bez serwera na malince). Myślałem o tym żeby czujniki wyposażać w esp8266 i łączyć się do nich po HTTP. W przyszłości, jak powstałby serwer na Raspberry Pi, to mógłby odpytywać czujniki i zbierać dane.

Jeśli chodzi o zasilanie czujników to myślałem o zasilaniu bateryjnym/akumulatorowym. Tu pojawia się pierwszy problem, bo słyszałem, że esp potrzebuje dość sporo energii do zasilania. Myślicie, że taki układ ma prawo działać przez dłuższy czas? A może zamiast esp powinienem spróbować czegoś innego?

Z góry dzięki za wszystkie rady 😉 

Edytowano przez kostrzewski153

@kostrzewski153 myślę, że dobrym startem może być spojrzenie na kurs podstaw Raspberry. Jak już ostwoisz się z tematem to możesz pomyśleć o jakimś gotowcu, np. Domoticz. W tym programie możesz połaczyć różne czujniki/urządzenia. Na start możesz popróbować sił z ESP, co prawda na zasilanie bateryjne może nie być to idealne rozwiązanie, jeżeli nie masz zbyt wielkiego doświadczenia, ale na zasilacz 5V już lepiej.

(edytowany)

Kurs z Raspberry mam w planach, na razie robię kurs Arduino, a później planuję kurs esp8266 z forum żeby oswoić się ze sprzętem i zacząć składać jakieś czujniki 😉  Jeśli chodzi o serwer to myślałem o tym żeby napisać coś samemu w Javie ze Springiem + Angular albo Bootstrap bo znam jakieś podstawy i chciałbym się podszkolić w tym temacie. 

12 godzin temu, Gieneq napisał:

Na start możesz popróbować sił z ESP

A może powinienem rozważyć jakieś alternatywy dla ESP? 

• Lubię! 1

Alternatywy dla ESP pewnie da się znaleść, ale jest to dość tanie i efektywne rozwiązanie i chyba nie ma co szukać innych. Nie wiem gdzie trafisz układ z WiFi za 5zł 🙂 

19 godzin temu, kostrzewski153 napisał:

żeby napisać coś samemu w Javie ze Springiem + Angular albo Bootstrap

Wygląda bardzo ambitnie, jak uda Ci się coś zrobić to zachęcam Cię do napisania coś więcej na ten temat 🙂

To zależy co ten "serwer na malince" ma robić. Rzuć sobie okiem również na Node-RED, bo może nie ma co wyważać otwartych drzwi, szczególnie na start, skoro sam zaznaczasz, że jesteś początkujący. Myślę, że lepiej zrobić fajny postęp na gotowcach i potem sobie dostrajać w razie potrzeb, niż ugrzęznąć na starcie klepiąc wszystko od zera. Wtedy łatwo się zrazić i do niczego konkretnego nie dojść.

20 godzin temu, Marooned napisał:

To zależy co ten "serwer na malince" ma robić

Myślałem o tym, żeby odpytywać cyklicznie poszczególne czujniki i zapisywać w bazie dane, żeby później te dane obrabiać i wyświetlać na stronce (tabelki, wykresy itp), do tego możliwość wysłania komend typu np. wyłączenia światła we wszystkich pomieszczeniach.

20 godzin temu, Marooned napisał:

Rzuć sobie okiem również na Node-RED, bo może nie ma co wyważać otwartych drzwi

Dzięki za podpowiedź, o Node-RED jeszcze nie słyszałem, na pewno poczytam. Wiem, że są gotowe rozwiązania i na pewno mocno ułatwiają wiele rzeczy, możliwe, że na początku skorzystam z czegoś gotowego żeby zobaczyć jak to jest realizowane. Docelowo chciałbym jednak napisać coś swojego, bo zależy mi na podszkoleniu się z technologii webowych 😉 

Powoli zbliżam się do końca drugiego kursu Arduino i zaczynam myśleć nad pierwszym własnym projektem 😉 Na początek chcę zrobić sterowanie oświetleniem z użyciem ESP8266. Znalazłem sobie taki zestaw:

Wemos D1 mini do sterowania : https://allegro.pl/oferta/modul-wifi-wemos-d1-mini-esp8266-12f-arduino-iot-8400545050

Shield z przekaźnikiem: https://allegro.pl/oferta/wemos-d1-mini-shield-ralay-modul-przekaznika-5v-8631181456

Zasilanie 230V AC/ 5V DC: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-100-260v-ac-vout-5v-700ma-dc-7754096962

Zastanawiam się tylko, czy taki zasilacz będzie wystarczająco bezpieczny w razie jakiejś awarii, niby w opisie jest mowa o zabezpieczeniach ale zastanawiam się czy nie powinienem jakoś dodatkowo zabezpieczyć takiego zasilacza. Myślałem jeszcze o typowym zasilaczu dopuszkowym jakie stosuje się do zasilania LEDów: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-led-do-puszki-dopuszkowy-15w-12v-dc-ip67-8334438273, ale napięcie wyjściowe takich zasilaczy to 12V więc musiałbym zastosować jeszcze jakiś układ obniżający napięcie np.: https://allegro.pl/oferta/przetwornica-step-down-lm2596-3-2-35v-3a-arduino-9273130435

Na początek zrobię jakiś prototyp, który potestuję, ale docelowo zależy mi na tym, żeby całość zmieścić w puszce instalacyjnej. Co sądzicie o takim zestawie? Może macie jakieś inne propozycje? 😉 

Jeśli chcesz się zmieścić w puszce, to może zamiast przekaźnika wykorzystać jakiś MOSFET.

Przekaźnik ma ten plus, że odcinasz 230V całkowicie, a jeśli skorzystasz z tranzystora, to zasilacz chodzi non stop i tylko odcinasz 12V po stronie LED. Plus taki, że wtedy możesz zrobić ściemnianie albo inne dziwaczne efekty łącznie z nadawaniem Morsem 😉

11 minut temu, Marooned napisał:

jeśli skorzystasz z tranzystora, to zasilacz chodzi non stop i tylko odcinasz 12V po stronie LED

Kto wspominał o jakichś ledach???

BTW jeśli tam będzie siedział jakiś wemos to raczej zasilacz też będzie musiał chodzić non stop...

(edytowany)
23 minuty temu, ethanak napisał:

A może takie coś? Ewentualnie wersja na 3.3V plus jakiś SSR plus ESP-12 - wszystko się zmieści w puszcze i jeszcze miejsce zostanie...

Myślałem też o tym ale natknąłem się na taką wypowiedź na forum: 

i stąd pojawiły się moje wątpliwości co do dodatkowych zabezpieczeń takiego zasilacza.

21 minut temu, Marooned napisał:

Przekaźnik ma ten plus, że odcinasz 230V całkowicie, a jeśli skorzystasz z tranzystora, to zasilacz chodzi non stop i tylko odcinasz 12V po stronie LED. 

No właśnie chciałbym zasilać z przekaźnika lampę na 230V więc wolałbym mieć pewność, że jak wyłączę zasilanieto go nie będzie na lampie 😉 Zasilanie stałe potrzebne mi jest tylko do ESP.

(edytowany)
22 minuty temu, ethanak napisał:

A przed czym konkretnie chcesz się zabezpieczyć?

Głównie chciałbym się zabezpieczyć przed tym żeby jakaś nieprzewidziana awaria nie spowodowała pożaru (zasilacz będzie chodził 24h/d). Generalnie sam obwód 230V jest zabezpieczony w szafce bezpiecznikowej, a zasilacz (wg opisu predmiotu) ma dodatkowo zabezpieczenia nadprądowe i przeciwzwarciowe. Czyli teoretyczne nic się nie powinno stać. Ale jak to mówią "przezorny zawsze ubezpieczony" 😉 Dlatego chciałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów czy powinienem może jeszcze na coś zwrócić uwagę 😉 

Wsadź na wszelki wypadek zwykły bezpiecznik topikowy przed zasilaczem (niezależnie od tego jaki zasilacz zastosujesz) - drogo nie kosztuje, co najwyżej nigdy nie będzie miał okazji zadziałania, a Ty będziesz spać spokojnie. Jeśli zastosujesz zwykły przekaźnik to zanik zasilania spowoduje fizyczne odłączenie lampy. Bardziej prawdopodobne jest to, że jakiś błąd w programie spowoduje, że przekaźnik się nie wyłączy (albo włączy wtedy kiedy akurat nie chcesz) - ale tu już żadne zabezpieczenia nie pomogą 😞

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...