Skocz do zawartości

Instalacja Arduino IDE bez USB

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

W kwestii formalnej: Algol60 (tak się nazywa ten język). Istnieją tylko dwa standarty Algolu, z tym że nikt nie napisał pełnego kompilatora Algol69.

Owszem, postęp się dokonał, ale raczej kilkadziesiąt lat wcześniej. Powstanie Algol69, potem K&R i ich C,  Pascal, gdzieś tam obok Snobol4, Icon, z których powstały dzisiejsze wyrażenia regularne, po drodze Python, w międzyczasie efemerydy typu Delphi...

Na pewno moje przejście z FORTRAN--u i COBOL-a było bardziej bolesne niż nauka C dla kogoś, kto - jak twierdzi - zna Algol60.

Tak przy okazji - moje programy na 6502 (C16) mogły mieć co najwyżej 12 kB, a dzisiejsze na ATtiny13 kilobajt. W sumie Arduino z jego 32kB jest całkiem niezłe, prawda?

Edytowano przez ethanak
Dnia 4.10.2020 o 12:23, hryja napisał:

Witam, Zaczynam czytać kursy Arduino i mam problem. Z uwagi na brak USB, nie potrafię zainstalować na moim tablecie Lenovo, programu Arduino IDE. Mam tylko WiFi i Bluetooth, gdy próbowałem skorzystać z pomocy wujka G, to tylko wskazywana była możliwość przesyłu danych przez WiFi, a nigdzie nie mogłem jeżeli ktoś zna na to jakiś sposób, to proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

Cześć,

a nie da się zrobić gniazda USB przez tzw. "kabel USB OTG" - np. taki:

https://allegro.pl/oferta/micro-usb-na-usb-otg-przejsciowka-adapter-android-9648961805?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=OTMyNjM3ZjAtZDIxOC00ODgwLTk2NmEtZDkwMDhkMzA0M2YxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=08856ab6-4ea8-409e-8c43-d218e417acdd

W większości tabletów to działa.

Pozdrawiam

(edytowany)

ArduinoDroid to jednak nie jest Arduino IDE. Ten projekt wygląda bardzo interesująco, ale trzeba pamiętać, że to tylko ulepiona przez kogoś aplikacja - nie ma wsparcia społeczności Arduino, ani samej firmy. Nie jest to może koniecznie złe, ale na pewno nie będzie działało tak od razu i bez problemów. Próbowałem zainstalować ArduinoDroida jakiś czas temu i wtedy było to moim zdaniem zupełnie nieużywalne narzędzie.

Poza tym do pełnej funkcjonalności może wymagać praw root-a na tablecie, a wszelkie problemy sporej wiedzy o systemie Anrdoid. Według mnie to rozwiązanie absolutnie nie pasujące do początkującego użytkownika. Jeśli miałbym coś doradzać, to znacznie łatwiej rozpocząć przygodę z Arduino kupując używanego laptopa i instalując na nim "prawdzie" Arduino IDE. Można też użyć Raspberry, ale to już może być nieco trudniejsze.

Natomiast jeśli jednak autor wątku jest na tyle odważny, żeby iść w ArduinoDroid-a, to proponuję po prostu kupić moduł z ESP8266 i programować po WiFi. W sieci są do tego tutoriale, nie ma problemu z kabelkami, czy interfejsem USB, a jeśli coś pójdzie bardzo źle to spali się ESP8266 a nie tablet.

Edytowano przez Elvis
  • Lubię! 2
17 godzin temu, hryja napisał:

@Treker z Androidem ale bez USB. Kończę, bo pada bateria.

Obawiam się, że w tym przypadku nic taniego/sensownego nie uda się znaleźć. Jedynie co, to chyba możesz wykorzystać tablet do tego, aby pobawić się Arduino w symulatorze, a jak uznasz, że temat Cię wciągnął to wtedy zainwestujesz w jakieś rozwiązanie, które umożliwi programowanie Arduino (jakieś RPi lub laptop poleasingowy itd). Zerknij np. na poniższe 2 artykuły:

Czy złącze HDMI może zastąpić port USB potrzebny do instalacji Arduino IDE?

@Treker    Dziękuję za porady i mam pytanie, czy do instalacji Arduino IDE może zostać wykorzystane gniazdo HDMI?

6 minut temu, hryja napisał:

Są tanie tablety po leasingu, ale z USB bez OTG.

...i na żadnym z nich nie zainstalujesz Arduino IDE, a bez tego nic nie zrobisz.

3 minuty temu, hryja napisał:

Nawet na tablecie z Win8,1?

Musiałbyś sprawdzić czy to zadziała - jeśli to Windows to jest pewna szansa. Pytanie, czy da się tam zainstalować sterowniki... ale tu niech się wypowie ktoś, kto zna się na Win i miał do czynienia z podobnym sprzętem.

@Elvis Dzięki za radę, chcę zainstalować Arduino IDE na jakimś używanym tablecie z Win8,1 i mikro USB, wykorzystując przejściówkę o której pisał FlyingDutch

Dnia 5.10.2020 o 17:44, FlyingDutch napisał:

@FlyingDutch Cześć , jak przyjdzie przejściowa, to sprawdzenia jej działanie na Win8.1 oraz Androidzie. Pozdrawiam

@ethanak Czyli, że musi być koniecznie USB OTG? a co z tą przejściówką o której wyżej, jest jakaś szansa?

9 minut temu, hryja napisał:

musi być koniecznie USB OTG? a co z tą przejściówką o której wyżej, jest jakaś szansa?

Trochę mylisz pojęcia.

Gniazdo USB OTG umożliwia pracę urządzenia jako host (tak jak normalny komputer - czyli możesz tam podłączyć myszkę, klawiaturę, pendrive, Arduino, huba czy cokolwiek)

Przejściówka umożliwia po prostu fizyczne wetknięcie wtyczki USB A do gniazdka w tablecie (czy czymś tam) - bo jakby nie patrzeć nawet za pomocą młotka nie wlezie 😉

Czyli muszą byś spełnione oba warunki - posiadanie gniazda USB OTG (lub USB Host, niektóre tablety mają po prostu dwa gniazda usb) i posiadanie przejściówki.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...