Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

to mam plan awaryjny a właściwie koła LEGO kształtem przypominające koła F1 coś w tym stylu :

http://allegro.pl/item999583334_lego_technic_duze_kola_wyscigowe_68_8x36_zr_8366.html

lekko inny wygląd ^^. Mam taki sklep z częściami niedaleko domu i Pan sprzedawca obiecał mi załatwić komplet kół za jakieś 15,- obciąże je trochę i będą śmigać równo ^^ gorzej z przymocowaniem ich do silniczków hmm...

Niestety przy tych kołach możesz już odrzucić pomysł tych silników z mobota. Są za duże, sam to przerabiałem, niestety.

No to jestem już zakręcony jak rolka papieru toaletowego xd nie no jakieś pomysły? na silniczek? bo tam był jeden pomysł ale myślę że z tym za dużo zabawy może jakiś taki już zrobiony całkowicie? najlepiej z wobitu jeśli można.

Głupia sprawa, ale jedyna opcja 'fajna' i łatwo dostępna to Copale od Mirkka36. Niestety, na każdej stronie jaką widziałem o minisumo, czy to zagraniczne, czy konaru ludzie piszą o puszczającej zębatce, przez co przekładnia nie nadaje się już do użytku. Inna opcja to sprowadzanie z Niemiec/Austrii (eBay) silników typu Maxon, Escap, Faulhaber, Buhler, Dunkermotoren.

Ł-A-Ł :] Prezentuje sie naprawdę zacnie. Szkoda, że nie jadę do Gdańska, chętnie bym zawalczył 😃 No, ale cóż, dla mnie pozostaje Kraków i Wrocław, ewentualnie Warszawa.

Pomijając fakt, że oceniamy na razie rzeźbę z plastiku, cieszę się, że zwracasz tak dużą uwagę na estetykę swojej pracy. Powodzenia 😉

No to ładny odblask teraz masz. Tą białą naklejkę wywal, tą poziomą zostaw, pamiętaj, że musisz mieć miejsce na naklejkę z numerem/kodem/nazwą na zawody 🙂

nazwa jest nawet dwie jak byk ;] a numer i kod gdzieś się zmieści hmm... dam rade ^^ białą powiadasz nie no zostawie ją i tak jest pod dużym skosem więc raczej nie polepszy czujników przeciwnika

• 8 miesiące później...

No to jak mówiłem odświeżam ten projekt.

Obudowa poprzednia uległa zniszczeniu. ;d

Była krzywa jednym słowem, trochę źle obliczyłem jedną z płytek, po czym skleiłem i zamalowałem.

Tak więc się wkurzyłem i porzucałem nią trochę... ;d

Ale już zawitała nowa obudowa bardziej dopracowana.

Tak więc o to ona (narazie w częściach):

Chciałbym podziękować z tego miejsca mojej linijce która uległa śmierci tragicznej poprzez złamanie.[*][*][*]

Tak na marginesie jak ktoś chce znać już pełen (przybliżony) wygląd to zapraszam do obejrzenia tego zdjęcia:

Seeker II moja inspiracja twórcza ;o ;d

A tu małe info o tejże konstrukcji zapraszam do angielskiej lektury obrazkowej.

http://www.huv.com/miniSumo/seeker2/

Seeker'a już kiedyś widziałem, całkiem sporo wywalczył swego czasu ten bocik 🙂 Tyle że autor robił wszystko z aluminium a nie plexi... Obudowa to najmniejszy problem, bardzo ważna jest tu mechanika, a jeśli chcesz odtworzyć Seeker'a to szczerze mówiąc może być ciężko...

Plexi (oczywiście pomaluje później na czarno) najłatwiej było mi wyciąć ponieważ nie mam żadnych maszyn do obróbki metali i tak cud, że udało mi się zamówić u znajomego koła. Co do Elektroniki mam już płytkę główną pokazaną w innym poście która się mieści bez najmniejszych problemów, tak samo baterię. Teraz tylko konstrukcja płytki mostka gdzie zastosuje chyba l298N więc miejsca tak dużo nie zajmie no i czujniki ale z nimi najmniejszy problem.

Wg mnie pleksi nie jest najtrafniejszym materiałem do budowy minisumo, jest za kruche, można się w nie łatwo wczepić a gleby z ringu na stole na pewno nie przetrwa.

PS. Nad czujnikiem jeszcze pracuję, nie zapomniałem.

Są to dość solidne fragmenty plexi trudne do rozwalenia 🙂 przynajmniej moim zdaniem nie jest to możliwe dla Minisumo no chyba, że miałby jakiś młot walący z góry co jest bodajże zakazane : ) Napewno popracuję później nad inna obudową (czyt.aluminium), ale że to moja pierwsza konstrukcja i pozwolę sobie na takie rozwiązanie. Zobaczymy jak wyjdzie 🙂

PS: Pierwsza warstwa czarnego, matowego lakieru położona, jutro druga

PS: Ok dzięki 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...