Skocz do zawartości

Kurs STM32L4 – #6 – oszczędzanie energii (5 lat na baterii?)

Pomocna odpowiedź

Super artykuł ... bardzo pomocny w nauce obsługi mikrokontrolerów.

Byłoby wspaniale przeczytać takie opracowanie dla układów ESP8266 lub lepiej ESP32 .... doczekamy się ?  🙂

• Lubię! 1

Kolejna spora dawka porządnej wiedzy w przystępnym wydaniu! Nawet się nie spodziewałem że można na tyle sposobów ograniczać zużycie prądu przez mikrokontroler. Robicie dobrą robotę 😄

• Lubię! 2

@adam_m na ten moment nie mamy takich planów na najbliższą przyszłość, ale oczywiście porządne rozpracowanie tych układów na pewno prędzej lub później zagości na Forbocie 😉

@olinek taki był cel podczas pisania tej części kursu. Myślę, że gdybyśmy przedstawili tutaj 4-5 niezależnych ćwiczeń pokazujących jak ograniczać pobór prądu to artykuł byłby nudniejszy. Takie analizowanie prostego przykładu z migania diodą pozwala na lepsze zrozumienie tematu 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Cześć, świetna lekcja i kurs ogólnie.

Mógłby mi ktoś przybliżyć ręczne ustawianie bitów w rejestrze bez używania biblioteki HAL?
- Chodzi mi szczególnie o RRS w rejestrze PWR_CR3 wspomniany w kursie.

Interesowałoby mnie też jak wybrać konkretne adresy do zapisywania deklarowanych zmiennych (żeby faktycznie były w SRAM2).

Dziękuję za każdą odpowiedź i docenię również odesłanie do innych artykułów, materiałów 🙂

@Emerid miło słyszeć, że kurs Ci się podoba! Jak najbardziej, chętnie pomożemy, ale chyba najlepiej będzie jak założysz w tej sprawie osobny temat na forum. Twoje pytanie nie dotyczy bezpośrednio ćwiczeń z kursu, więc tak chyba uda nam się zachować większy porządek. Z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc w utrzymaniu porządku na forum 🙂

Aktualizacja: odpowiedź na powyższe pytanie została udzielona w tym temacie: https://forbot.pl/forum/topic/20310-ustawienie-bitu-rrs-w-rejestrze-pwr_cr3-mikrokontrolera-stm32l476rgt6-oraz-zapis-zmiennych-w-sram2/

Długo się zabierałem za tą część kursu, ale warto było. Fajnie opisane i wszystko jasne.

W opisie chyba jest literówka. W sekcji PCC – rozbudowany kalkulator zużycia energii, 4 linie poniżej jest wyjaśniony skrót PPC (Power Consumption Calculator), chyba powinno być PCC (Power Consumption Calculator).

• Lubię! 1

Witam

Mam płytkę Nucleo-l476RG i pewien problem z wybudzaniem kontrolera.

Przy akapicie "Pełne usypianie mikrokontrolera" stworzyłem nowy projekt. Skonfigurowałem RTC (łącznie z  RTC wake-up interrupt through EXTI line 20), dołożyłem dwie biblioteki start_measure(void), stop_measure(void) i w main dołożyłem ostatni kod z start..., stop..., STANDBYMode

Program startuje, robi jeden "pomiar", usypia się i nie wybudza. 

Dla pewności dołożyłem w programie wysyłanie danych po UART i tylko raz się uruchamia, usypia i koniec (przez 20 min nic nie wysłał), po wciśnięciu reset wysyła ponownie dane.

Hej,

mam identyczny problem jak kolega wyżej 😕.

Gdy LD2 gaśnie, mikrokontroler zgodnie z oczekiwaniem przechodzi w uśpienie, ale niestety już się nie budzi (chyba że ręcznie przyciskiem)

Sprawdzałem poprawność kilka razy oraz w osobnym nowym projekcie kopiując kod 1:1 ze strony plus ustawienia zgodnie z wytycznymi.

Mam dedykowany zestaw do kursu.

STM32CubeIDE Version: 1.7.0
Build: 10852_20210715_0634 (UTC)

Po aktualizacji Cube IDE do wersji 1.7 zauważyłem, że po stworzeniu nowego projektu priorytet przerwania Time base: System tick timer (zakładka system core -> NVIC) jest domyślnie ustawiony na 15. Przed aktualizacją domyślną wartością było 0. Nie wiem, czy to jest przyczyną wyżej opisanych problemów ale może zmiana wartości na 0 pomoże.

@Gieneq dzięki za błyskawiczną pomoc! Teraz wszystko śmiga jak należy. 😄 

Jeśli przydarzy mi się więcej problemów z tą wersją to będę informował na bieżąco, ewentualnie wrócę do 1.6 skoro jeszcze jest dostępna.

@szymon812 niestety to nie pomogło 😕

Wrzucam foto fragmentu kodu gdzie trzeba umieścić brakującą instrukcję if jakby ktoś potrzebował 🙂

Capture.thumb.PNG.9840cbf8e6ec2221574439b5aa7ea61f.PNG

@Czikago wrzuć ten fragment do bloku User code (linijkę niżej), bo inaczej przy zmianie konfiguracji zostanie wymazany 😉 

10 godzin temu, Czikago napisał:

Jeśli przydarzy mi się więcej problemów z tą wersją to będę informował na bieżąco

Ok 🙂 

Edytowano przez Gieneq
  • Pomogłeś! 1