Mihau Napisano Maj 24, 2010 Udostępnij Napisano Maj 24, 2010 Macie jakieś patenty na sprawne i proste zaciskanie terminali na kabelkach? Pytam, bo już mnie trafiło, jak zniszczyłem 15 terminal bezowocnie próbując go zacisnąć. Czytałem, że zaciskacz się nie przydaje, ma ktoś jakieś doświadczenie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Maj 24, 2010 Udostępnij Maj 24, 2010 Ja zaciskam to w ten sposób, że wsadzam sobie tą blaszkę w kombinerki (ale tak, żeby nie zgnieść części która wchodzi na golda), wsadzam kabelek, zaciskam, obracam o 90* i znowu zaciskam. Potem jeszcze można popoprawiać małymi szczypcami, żeby wlazło ładniej do obudowy. Inną możliwością, bez zaciskania i tylko do prototypów jest kawałek drucika i termokurczka na nim. przykładam druta to golda, na to termokurcz, zaciskam i wtyczka gotowa. Działa, ale nie ufałbym temu bezgranicznie. Najlepiej jeesst jednak imo zaopatrzyć się w a) zaciśnięte kabelki w elektronicznym b) zaciśnięte kabelki z obudowy komputerowej. Drugi koniec lutować. Ewentualnie, można też wykorzystać listwy żeńskie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 24, 2010 Udostępnij Maj 24, 2010 Ja robię wszystko jak w tym temacie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic812097.html,przy czym dodatkowo jeszcze lutuję - tam gdzie są takie nieco wyższe brzegi świetnie rozlewa się cyna. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Maj 24, 2010 Udostępnij Maj 24, 2010 Tyle że należy uważać przy lutowaniu żeby nie dodać za dużo cyny, bo będzie problem z wsadzeniem goldpina. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
prokto Maj 25, 2010 Udostępnij Maj 25, 2010 Strasznie mnie na początku wkurzało zaciskanie tych konektorów. Rozwiązaniem problemu ukazał się zakup mini-kombinerek (koszta 5-10zł), których szerokość szczęk pozwala złapać jedną parę zacisków na raz. W górne zaciski łapie przewód w izolacji, w dolne goły, najpierw zaciskam górny. Robię też tak (co sporo ułatwia sprawę), że nie odcinam samego konektorka, ale konektorek z kawałkiem blaszki. Trzymam jedną ręką przewód i blaszkę, a drugą zaciskam. Bez lutowania, przycinania zacisków itp. Wychodzi całkiem nieźle. Blaszkę odcinam po zaciśnięciu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MaRo88PL Maj 25, 2010 Udostępnij Maj 25, 2010 Ja używam najprostszej (cena około 20 zł) zaciskarki firmy YATO. Póki co nie mam powodu do narzekań, choć na początku trzeba było nabrać nieco wprawy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Maj 26, 2010 Autor tematu Udostępnij Maj 26, 2010 Dzięki za odpowiedzi. Jak na razie zaciskam szczypcami precyzyjnymi, ale wprawa jest niestety konieczna. Potem dolutować i trzyma naprawdę świetnie. Jeszcze się nad zaciskarką zastanowię, choć, jak już mówiłem, podobno na niewiele się przydaje. Jeszcze raz dzięki 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »