Skocz do zawartości

Podłączenie pod ESP32 kilku sensorów - chce się upewnić.

ond99

Pomocna odpowiedź

Witam,

chciałem się upewnić czy nie spalę ESP32 podłączając sensory na 5V (logika ESP32 jest na 3.3V)? Moim zdaniem nie, tylko wyższe napięcie (?) może zaszkodzić, ale chce się upewnić. Kolega w jakiś sposób spalił płytkę ESP32, więc chcę tego uniknąć.

Mam do dyspozycji "rotary encoder", czujnik higroskopijności i temp., czujnik poziomu hałasu, GPS SAM-M8Q od ubloxa oraz kamerę i kilka innych sensorów Arduino.
W instrukcji GPS SAM-M8Q są dwa napięcia 3.3V oraz 5V. Niby logika chodzi na 3.3V, ale po co ta informacja o 5V?

Czy można gdzieś kupić przedłużacza do kabelka (taśmy) kamery? Ten mój nie ma nawet 5cm.

Dodam, że płytkę ESP32 zasilam z USB laptopa.

Dziękuję z góry za pomoc!
/PC

• Lubię! 1

4 minuty temu, 99teki napisał:

- po podłączeniu sensorów zasilanych z +5V do esp32 spowodujesz jego zniszczenie.

Ale jeśli sensor jest zasilany z ESP32 (nie ma oddzielnego zasilania)??

• Lubię! 1

45 minut temu, ond99 napisał:

Ale jeśli sensor jest zasilany z ESP32 (nie ma oddzielnego zasilania)??

To też zjarasz ESP (o ile podpinasz zasilanie do pinu 5V/Vin).

Enkoder możesz zasilać z 3.3V z ESP. Czujniki które mają informację, że logika jest 3.3V możesz zasilać z 5V i łączyć bezpośrednio (np. popularny HC-SR501). Czujniki które możesz zasilać z 3.3V zasilasz z 3.3V.

Czujniki które operują logiką 5V łączysz przez dzielnik (analogowe) lub konwerter poziomów (cyfrowe), np. taki.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Przykładowo tak wygląda GPS:

GPS-SAM-M8Q.png

Pytanie co tam robi "5V" na tylnej stronie płytki PCB modułu GPS??

Wiem, że RX łącze z TX, TX z RX, a masę GND z masą GND. Tylko czy 3v3 mam połączyć z Vn na ESP32?? Żeby to cholera Vn nie było +5v ?!?

HTB1jTQ6ayLxK1Rjy0Ffq6zYdVXaM.jpg

1271~2.jpg

Edytowano przez ond99

Sygnały łączysz jak opisałeś:

52 minuty temu, ond99 napisał:

RX łącze z TX, TX z RX, a masę GND z masą GND.

+5V z zasilacza podajemy Vin modułu ESP32 oraz  na +5V GPS

Łączymy wszystkie masy ze sobą.

3.3V na module GPS pozostaje niepodłączone - jest to wyjście z wewnętrznego stabilizatora - można stąd wziąć napięcie dla konwertera poziomów, o którym pisał @ethanak

@jand - dziękuję za opis. Choć nadal nie jest wszystko jasne, albo nawet jest gorzej, tzn. zupełnie już nic nie rozumiem 😉 

Czyli nie mogę się obyć bez zewnętrznego zasilania?

Dziwne jest to co piszesz (nie twierdzę, że nie masz racji !, po prostu nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe!).

Według producenta:

Supply voltage 2.7 V to 3.6 V

Digital I/O voltage level 2.7 V to 3.6 V

Power Consumption (2 concurrent GNSS) 29 mA @ 3.0 V (Continuous) 9.5 mA @ 3.0 V

Power Save mode (1 Hz)

Backup Supply 1.4 V to 3.6 V

https://content.u-blox.com/sites/default/files/SAM-M8Q_ProductSummary_(UBX-15027452).pdf

Jakbym nie podłączył 3v3 (pozostawił je), to nie wiem jak za bardzo podłączyć 5V. Dlaczego? Tam jest gniazdo (małe, białe 4-pin).  Myślę, że je trzeba wykorzystać, choć nie dotarłem jeszcze do informacji, czy któryś z kabelków prowadzi do odnogi 3v3 czy do 5V.

@ond99 podłącz ten GPS pod 3.3v bo tak w sumie pisze w danych które przedstawiles...i sprawdź czy działa, najwyżej nie załapie...choć na module też pisze input 5v co jest trochę mylące...być może można podpinać pod różne napięcie z tym że logika też będzie na tym poziomie gdzie 5v logika już Esp32 uszkodzić może

2 godziny temu, ond99 napisał:

Zwróc uwagę, że datasheet dotyczy samego modułu ublox: to wielkości anteny i pod spodem, jak na zdjęciu w pdfie. Czarna płytka nośna dla tego modułu musi zatem wytworzyć zalecane napięcie to, które wskazałeś. Napięcie logiki jest takie samo nominalnie, więc konwerter nie będzie potrzebny. Producent podaje, że minimum 4 V na zasilaniu. Zawsze można zrobić moda (lutowanie na płytce) i bezpośrednio z zewnętrznego 3V3 zasilać, tylko tam jest ultra-niskoszumowy stabilizator, jakość napięcia może być kluczowa dla odbiornika o takiej wysokiej czułości jakim jest GPS.

PS. Nie sprawdzałem, ale jak 3V to wyjście 3V3 ze stabilizatora, to podłączenie tam zasilania, jak wspomina @farmaceuta zasili wyjście regulatora i całą resztę. Pewnie będzie działać, choć wyjście to wyjście. Oczywiście wszystko bez podłączonego 5V.

Edytowano przez matsobdev

Niepotrzebne kombinacje.

Po prostu zasilaj gps napięciem 3V3

Wszystkie chiskie moduły gps jakie przerobiłem (najtańsze klony ublox6m) pracowały bez problemu. Jak ktoś ma podejście "bardzo inżynierskie", to można po prostu zmostkować stabilizator na module.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.