Patryk614 Napisano Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Napisano Czerwiec 2, 2011 Witam, potrzebuję program do linefollower z regulacją PWM iADC. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Jaki język i jaki algorytm? pid? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Patryk614 Czerwiec 2, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Język Bascom, a algorytm może być PID. [ Dodano: 02-06-2011, 18:30 ] Program potrzebuję najpóżniej na sobotę wieczorem. 🙂 [ Dodano: 02-06-2011, 21:03 ] Lub na niedziele wieczorem. 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Ile oferujesz? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Patryk614 Czerwiec 2, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Nie wiem, ile napisanie programu by kosztowało? 🙂 Może 50zł. Nie wiem, strzelam. 😉 [ Dodano: 02-06-2011, 22:42 ] Tylko nie wiem co by było lepsze dla 5 czujników PID czy PD. Patrząc na konstrukcję innych użytkowników, widzę , że PD przeważa. 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
S-View Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Program oczywiście żeby jeździł... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
fish Czerwiec 3, 2011 Udostępnij Czerwiec 3, 2011 Cewka L2 - 10 uH, nie 100 uH. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Czerwiec 3, 2011 Udostępnij Czerwiec 3, 2011 Ja używam 100 i jest ok. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Patryk614 Czerwiec 3, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 3, 2011 Tak, algorytm PD. Jest ktoś chętny? 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Czerwiec 3, 2011 Udostępnij Czerwiec 3, 2011 Napisanie zdalnie dobrego programu do lfr'a jest moim zdaniem niemożliwe. Bez patrzenia jak robot jeździ nie da się dobrze zestroić PIDa czy samego PD. Wiem, bo próbowałem Trekerowi pomagać przy pisaniu algorytmu i nawet widziałem obraz z kamery jakie były zmiany w ruchu po wprowadzeniu korekt w ustawieniach i to wcale nie było takie proste. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 3, 2011 Udostępnij Czerwiec 3, 2011 Wiem, bo próbowałem Trekerowi pomagać przy pisaniu algorytmu i nawet widziałem obraz z kamery jakie były zmiany w ruchu po wprowadzeniu korekt w ustawieniach i to wcale nie było takie proste. Stare dzieje 😋 Jak ktoś się uprze to można wytłumaczyć drugiej osobie zmianę ustawień PD i coś tam pewnie uda się wyregulować. Ogólnie P ustawiamy na bardzo duże, a później zmniejszamy do czasu, aż robot będzie nadal jeździł wzdłuż linii. Później dajemy wysokie D (tak na oko 2xP) i podnosimy 🙂 No, ale to taka prowizorka. Zresztą nie chodzi tutaj o PID czy PD, jakikolwiek algorytm by tam nie był, to nie da się go zdalnie dobrze wyregulować, aby jazda była płynna. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Patryk614 Czerwiec 3, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 3, 2011 Dobra, nie ma sprawy. To chociaż zwykły program z PWM i ADC. 🙂 [ Dodano: 03-06-2011, 16:51 ] A co do nastawów to sobię poradzę, a jak coś to się przecież spytać można. 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Czerwiec 4, 2011 Udostępnij Czerwiec 4, 2011 Zwykły program z ADC i PWM masz w moim artykule "przepis na robota...", poszukaj sobie (załącznik). Przerobienie go do Twojej konstrukcji, to w większości podmiana 'aliasów' na inne porty. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź