Skocz do zawartości

Ogólnie o robotach MicroMouse

Pomocna odpowiedź

Nie, magnesy będą na osi kół. Docelowo będą tam siedzieć as5145B ale pod ręką mam póki co tylko AS5040. Odnośnie myszy Ng Beng Kiat - zauważcie że on ma magnesy ferrytowe, które są znacznie słabsze od neodymek.

MatManiak, zmieniam koncepcję bo tamta mysz mi się "wysrała" i uznałem że i tak trzeba będzie przerzucić się na arm'y więc zrobiłem to teraz.

Odnośnie myszy Ng Beng Kiat - zauważcie że on ma magnesy ferrytowe, które są znacznie słabsze od neodymek.

To prawda, ciekawy jestem skąd wziął takie magnesy bo trochę neta przeszukałem za jakimiś, które by pasowały do enkoderów, ale nie były neodymowe.

Również jestem ciekaw, ale on pochodzi z Azji, gdzie wszystko dostaniesz po prostu na rynku 😋

[ Dodano: 02-10-2012, 11:07 ]

A gdyby tak neodymki zeszlifować? Do grubości 1mm? ktoś reflektował nad takim czymś?

A gdyby tak neodymki zeszlifować? Do grubości 1mm? ktoś reflektował nad takim czymś?

Nie da się zeszlifować magnesów neodymowych bo są one wykonane ze sprasowanych proszków i celowo powleczone niklem. Jak go zaczniesz szlifować to się po prostu rozsypie.

Znalazłem i kupiłem te magnesy, trochę drogo wyszło, no ale to jedyny typ jaki znalazłem pasujący. Powinny się spisywać idealnie. Z tym, że są z lepszego materiału zrobione, więc nie wiem ile osłabnie pole magnetyczne przez to, że są one cieńsze.

mog123, akurat ten kalkulator liczy dla magnesów namagnesowanych po wysokości a nie po średnicy, no ale daje jakieś pojęcie. Jak dotrą te 1mm to sobie porównam z tymi co dostałem z sampli i ewentualnie z tymi, jeśli je kupię.

klonyyy, a znasz wymagania dla magnesów do tych enkoderów magnetycznych? Jeśli nie, to poznaj 🙂. Na pewno nie są one magnesowane wzdłuż średnicy.

Oj, faktycznie! Przepraszam Cię, nie zauważyłem tego posta. Chcialem pomoc, bo też kiedyś szukalem magnesów do enkodera. Swoją drogą tam zamówienie chyba za 20zl musi być, by je zrealizowali... Jakbyś zamawiał takie magnesy, daj znać, to tam się dorzucę do zamówienia i wezme ze 4 takie magnesy.

Ok, nie ma problemu, możliwe, że w przyszłym tygodniu się do nich przejadę, bo planowałem zakupy od dłuższego czasu. Gdyby ktoś chciał jeszcze to mogę odsprzedać po kosztach bo zamówienie u nich minimalne to prawie 50zł.

• 1 miesiąc później...

Zdradzisz z czego zrobiłeś mocowania dla silników i kół?

Ile kosztował komplet dla 1 strony: 2 koła + łożyska + jedno mocowanie?

Żaden sekret,

koła robione u hungrydevila, obejmy wycinane strumieniem wody w aluminium.

bez silnika całość wyszła 55zł/strone

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...