Skocz do zawartości

Ogólnie o robotach MicroMouse

Treker

Pomocna odpowiedź

Zasady MicroMouse jasno określają z którego pola robot startuje: jest to zawsze lewa dolna komórka, która musi być zamknięta ściankami z 3 stron (wschód, zachód, południe) a sama mysz skierowana musi być na północ

Widzisz, a tego nie wiedziałem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kompletnie nic się nie dzieje (taki żart 😋 ) - nowe roboty w kategorii MM szykuje Botland Team, grabo, mog123, Treker, baton, Harnas, danioto, Razonek, maciejuszek, ja, Ty i pewnie jeszcze jakieś 20 innych osób które nie mówią o tym publicznie na froum 😉 O kimś zapomniałem? Pochwalcie się😉

Skąd Ty masz takie informacje? 😃 Siedzisz i spisujesz wszystkie nasze posty? 😋

A tak na serio, to racja, cośtam powstaje, ale nie jestem na tyle pewien swoich umiejętności, by się tym chwalić... Jak nie wyjdzie, to będę dotąd robił, aż wyjdzie 🙂 Super, że tyle się dzieje. To naprawdę w Polsce dziewicza konkurencja i można jeszcze wiele w niej zdziałać, szczególnie, że algorytmika wydaje mi się już troszkę ciekawsza niż LF'a.

Ja nic niestety nie szykuję 😋

Oj, to przepraszam 😉 Ale szykowałeś swojego czasu, w sensie próbowałeś swoich sił 🙂

Skąd Ty masz takie informacje? 😃 Siedzisz i spisujesz wszystkie nasze posty? 😋

Dokładnie! Analizuję to skrupulatnie - ogólnie śledzę właściwie tylko konkurencję MM i wszystko to co z nią związane 😉

A tak na serio, to racja, cośtam powstaje, ale nie jestem na tyle pewien swoich umiejętności, by się tym chwalić... Jak nie wyjdzie, to będę dotąd robił, aż wyjdzie 🙂

Ja też tam sobie coś próbuję, ale nic jakiegoś tam bardzo wielkiego, bo ja początkujący jestem w świecie robotyki (w ogóle w świecie elektroniki) - taka moja nowa pasja, której tajniki poznaję samodzielnie w wolnych chwilach - nie wiem jeszcze, czy jakiś poważny MM z tego wyjdzie, ale jak się uda zbudować takiego, który zmapuje labirynt, a nastepnie przejedzie go bezkolizyjnie w czasie mieszczącym się łącznie w 10 minutach, to uważam to za swój sukces 😉 Nie czuję się na tyle mocny, by rywalizować z Grabo, Botlandem, czy innymi wyjadaczami, którzy zbudowali już parę konstrukcji a w temacie robotów siedzą parę lat.

Super, że tyle się dzieje. To naprawdę w Polsce dziewicza konkurencja i można jeszcze wiele w niej zdziałać, szczególnie, że algorytmika wydaje mi się już troszkę ciekawsza niż LF'a.

No właśnie z mojego punktu widzenia MM jest najciekawsze, bo jeszcze nie rozpracowane (przynajmniej w Polsce), więc jest największe pole do popisu - bo spójrzmy rozsądnie.. sumo bardzo drogie jest (jak się chce mieć sensowne silniki i ramę), minisumo to szkoda budować bo najwięcej tego jest, a zresztą nawet jakbym budował to niczego poza 4x pololu HP 30:1 i 4-8 sharpami nie wymyślił. Microsumo mało popularne, ale to ze względu na brak sensownych silników które się mieszczą wraz z przekładnią... nanosumo z kolei jest ciężkie fizycznie do zrobienia - wymaga dużej precyzji itp. Przejdźmy do LF - tutaj też ciężko coś ugrać, bo czołówka już ma tak zbliżone czasy, że ciężko nowemu "graczowi" który jeszcze nie budował LFa się wstrzelić, a poza tym i tak jakbym budował, to byłby to klon robotów Trekera i Botland Teamu.. edf27, pololu 10:1, szeroki rozstaw, niski srodek ciezkosci przerzucony na tyl, lekki przód, sporo ktirów daleko wysuniętych, no i odpowiednio dobrany PD.

W sumo też algorytm nie jest jakoś specjalnie wyrafinowany 😉 A jako, że ja jestem przede wszystkim programistą, to dla mnie najciekawszy jest MM, bo zarówno algorytm poruszania się robotem jest najbardziej skomplikowany, jak i samo mapowanie labiryntu czy też wybór trasy nie jest trywialnym problemem.

Też robię swojego 😋 Faktycznie mnóstwo osób się rzuciło, w KoNaRze chyba co druga osoba robi/planuje myszę. W sumie nie ma co się dziwić, bo nie dość że zagadnienie ciekawe i można się wykazać, to konkurencji jeszcze niedawno prawie nie było.

"W tej konkurencji prawie nie ma zawodników - wygram bez problemu" - pomyślało tysiąc konstruktorów. 😉

To może czas, aby Ci konstruktorzy trochę wyszli ze swoimi wizjami i pomysłami do świata 🙂? Za granicą wszyscy pokazują krok po kroku jak robią swoje myszy i jak widać wychodzi im to tylko na dobre.

Ja również opiszę robota oczywiście, ale narazie jest jeszcze dużo za wcześnie, bo jestem na etapie samych silników w ręce, wstępnego projektu (rozmiarów) na kartce papieru oraz zamówionych kołach, zębatkach i lipolach które jeszcze pewnie będą trochę czasu szły.. Nie mam nawet wybranego mikrokontrolera (z tym jest największy problem u mnie), nie mówiąc nawet o schemacie, czy projekcie płytki... Ale ogólna koncepcja jest, choć mam sporo różnych problemów na które nie znam jeszcze odpowiedzi w kwestii MM (to zapewne wynika też z faktu, że niewiele informacji można znaleźć na temat MM, w przeciwieństwie do LF na przykład).