Skocz do zawartości

Ogólnie o robotach MicroMouse

Pomocna odpowiedź

Niezłe znalezisko w kwestii silników - szacunek 🙂 Przyczepię się tylko do sformułowania without including - zdecydowanie lepiej brzmiało by po prostu excluding 😉

A ja się uprę że moja forma bardziej pasuje, bo chodziło mi o "nie wliczając w to" a nie "wyłączając z tego" 😋 Ale nie o tym temat 😋

• 2 tygodnie później...

Przemek, dobre! Dawno nie widziałem tak dobrze dobranej nazwy do kształtu robota:D

Napiszesz coś więcej o robocie?

Ze zdjęcia widzę faulhaber 1717sr, a enkodery jakie? ie-16, ie-256, ie-512, ie-2014? Zębatki? 40:12 moduł 0.5? czy jakie? Opony i felgi widzę, że mini-z. Nie wiem czy dobrze wypatrzyłem, ale 2 mostki tb6612fng? Będzie gyro? Jakie? Lipo jaki? 2S ~500mAh?

Thx! 😉

Ze zdjęcia widzę faulhaber 1717sr, a enkodery jakie? ie-16, ie-256, ie-512, ie-2014? Zębatki? 40:12 moduł 0.5? czy jakie? Opony i felgi widzę, że mini-z. Nie wiem czy dobrze wypatrzyłem, ale 2 mostki tb6612fng? Będzie gyro? Jakie? Lipo jaki? 2S ~500mAh?

Enkodery niestety tylko ie-16. Przy przekładni 40:8 (tak, nietypowo dużo) pojawienie się stanu wysokiego na wyjściu pojedynczego kanału enkodera oznacza przejechanie przez robota około 0.98174 mm. Przy otrzymywaniu z każdego z dwóch kanałów dwóch zboczy (narastającego i opadającego) można zwiększyć rozdzielczość czterokrotnie do 0.245435 mm. Co taką odległośc chcę wywoływać przerwanie i zliczać czas aktualizując bieżącą prędkość.

Gyro L3GD20 (nowszy brat L3G4200D), lipo 2s 180mAh 25-40C Turnigy nano-tech. Reszta dedukcji prawidłowa 🙂

Robot powstaje jako projekt inżynierski więc dużo więcej informacji pojawi się po ocenieniu pracy 😉

Ciekawostka: obudowy na czujniki drukowane na RepRapie 🙂

Przy okazji pytanie:

Czego używacie do podparcia robota z przodu i z tyłu? Ślizgaczy? Jakiejś pianki?

Ja w swoim projekcie (na tych samych enkoderach) też wyliczylem że rozdzielczość będzie ~0.3mm, więc podobne jak u Ciebie. Mało, ale może da radę..

Co do rerapa, to zauwazylem właśnie, że to druk 3D:) co prawda sa w sprzedaży takie obudowy, ale jak miałeś okazje wydrukować, to czemu nie:)

Do podparcia robota to pomysłów jest wiele - słyszałem /widziałem o diodach led, kopułce z lego, ślizgaczu z myszki komputerowej, teflonie, oraz stoperów (czy jak to się tam nazywa) z filcu do przyklejania na spody nóg od krzeseł😉 co dopianki, to może się zbyt szybko ścierać. Mi się spodobał pomysł z tymi nóżkami od krzeseł - w sumie mój pomysł, ale pytałem na forum gdzieś wyżej i grabo też na to wpadł🙂

Przemek315, intryguje mnie jedno pytanie skąd zamówiłeś zębatki które zamocowane są za felgami? Są to standardowe zębatki od modeli mini-z?

• 3 tygodnie później...
Przemek315, intryguje mnie jedno pytanie skąd zamówiłeś zębatki które zamocowane są za felgami? Są to standardowe zębatki od modeli mini-z?

Zębatki mocowane są na felgach od mini-z z offsetem 3.5mm. Tyle też grubości mają zębatki zamówione stąd: http://rbmodel.pl/index.php?action=products&group=012

Średnica ich otworu została powiększona przez znajomego tokarza tak, aby wchodziła na wcisk na te felgi. Poniżej zamieszczam zdjęcie:

Aktualny stan robota:

niekoniecznie na temat micromouse (dlatego daję autodela 14dni)

Przemek315, dlaczego nie drukowałeś tych obudów w "dogodniejszej" pozycji? osiami otworów prostopadle do stołu co dałoby Ci idealne okręgi i brak potrzeby drukowania mostów.

Zębatki mocowane są na felgach od mini-z z offsetem 3.5mm. Tyle też grubości mają zębatki zamówione stąd: http://rbmodel.pl/index.php?action=products&group=012

Średnica ich otworu została powiększona przez znajomego tokarza tak, aby wchodziła na wcisk na te felgi.

Ja w swoim robocie (w budowie) zrobiłem dokładnie tak samo - felgi z mini-z z offsetem 3.5 i do tego zębatka z rbmodel o grubości 3mm z powiększonym otworem do 8mm by wchodziła na wcisk. Analizowałem chyba 2 miesiące różne wersje i możliwości i w taki sposób wyszło mi że będzie najlepszy stosunek prostota/jakość/cena.

Przemek315, dlaczego nie drukowałeś tych obudów w "dogodniejszej" pozycji? osiami otworów prostopadle do stołu co dałoby Ci idealne okręgi i brak potrzeby drukowania mostów.

Obudowy mają na dole bolec średnicy 3mm który wchodzi w otwory 3mm w płytce. Pozwala to na większą stabilność obudów. Za tydzień powinienem mieć ocenioną inżynierkę to założę osobny temat dla PacMana i wszystko dokładnie opiszę 😉

• 7 miesiące później...

Ja czekam na razie na płytkę i części, mam nadzieję, że przez resztę wakacji zdążę poskładać i zaprogramować moją mysz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...