Skocz do zawartości

[Kurs] Cadsoft Eagle - część 2 (PCB)

Pomocna odpowiedź

Przy zwykłej metalizacji nic nie powiększałem, bo standardowe biblioteki mają już dość duże otwory i wszystko zawsze było ok.

Swoją drogą, co ciekawego budujesz że potrzebujesz aż złocenia?

• 6 miesiące później...

Witam mam taki problem, że po przeniesieniu schematu na PCB nie są widoczne opisy elementów jest to dla mnie ważne gdyż to opisy chce również przenieść na PCB.

• 7 miesiące później...

mam taki problem, schemat został stworzony, potem zacząłem rysować ścieżki na PCB i okazało się, że zapomniałem o jednym połączeniu na pierwszym schemacie. Czy istnieje taka opcja (aktualizacja) schematu aby to połączenie zapomniane było widoczne na schemacie PCB ?

O ile nie straciłeś synchronizacji pomiędzy schematem a płytką to zmiana czegoś na schemacie (elementu, ściezki, zmiana wartości/nazwy elementu) automatycznie przełoży się na płytkę.

Jedno na co możesz uważać (tak przynajmniej jest w starym eagle) to skasowanie połączenia na schemacie spowoduje tylko skasowanie kawałka ściezki (tego najbliżej pada/nóżki) na PCB. Dlatego ja preferuję najpierw skasować ścieżkę całą na pcb, a dopiero potem na schemacie.

• 2 miesiące później...

witam,
kończę właśnie swoje pierwsze PCB i mam problem z rozlaniem masy.

Tworze polygon obejmujący całą płytkę, zmieniam jego nazwę na GND (opcja izolate na 0.254) i zamiast zapytania po połączenie wywala mi błąd informujący o istnieniu już czegoś o tej samej nazwie.

Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia jakiż to element żebym mógł zmienić jego nazwę?

Dodam że świadomie nazwałem tak inny polygon, który został wcześniej usunięty..

• 9 miesiące później...

Witam! Mam pytanie do 7 rysunku gdzie jest wyeksportowana grafika. Jak uzyskać by w padach były widoczne otwory do wiercenia. Bardzo to później ułatwia samo wiercenie.

[ Dodano: 14-03-2014, 18:33 ]

Mam rozwiązanie, sam je znalazłem. Trzeba przed wyeksportowaniem mieć włączoną też warstwę TOP, dopiero wtedy będą widoczne otwory w padach. Tak więc nie ma tematu. Możecie to usunąć, chyba, że ktoś miał ten sam problem, lub się z nim kiedyś zetknie to tu znajdzie jego rozwiązanie.

• 9 miesiące później...

Koledzy mam problem. Mianowicie na PCB zostały mi do narysowania ścieżki masy. Chciałem rozlać masę na całej płytce i z tym nie miałem problemu, jest nazwana "GND" i wszystko ok. Jednak mimo to muszę ze sobą rysować ścieżki "GND" i nie mają one wpływu na rozlaną masę. Nazwy obu są dokładnie takie same a jednak nie działa. Proszę o pomoc, żeby szybko skończyć PCB.

• 2 lat(a) później...

Przerobiłem 1 i 2 część programu CADSOFT Eagle jednakże końcowy efekt trochę się różni. I nie chodzi mi tutaj o połączenia gdyż wyszły mi trochę inaczej 😃 ale o wypełnienie "rozlaną"masą GND po zaznaczeniu Polygon'a i wybraniu narzędzia Ratsnest. Wypełniło mi wszystkie obszary, a nie jedynie zwenętrzne jak na zdjęciu kursowym. Czy to błąd czy tak może być ?

Zdjęcie z kursu:

IMG_59983ee710958501.jpg

Moja płytka:

IMG_59983f1003e935556.png

MaxHardcr, nie, to nie jest błąd 🙂 Masa rozlewana jest zgodnie z pewnymi regułami (które można zmieniać). Widocznie w Twoim przypadku wszędzie było tyle miejsca, że masa "wlała się" wszędzie 🙂 Polygon ma różne opcje w ustawieniach - polecam się pobawić dla testu.

• 1 rok później...
(edytowany)

Mam pytanie. Wszystko co w kursie na płytce było niebieskie, u mnie jest czerwone i na odwrót. Czy to źle? Jeśli tak, jak to zmienić?

Czy mógłbym prosić kogoś o sprawdzenie mojego PCB (to mój pierwszy projekt PCB w życiu).

Z góry, dzięki za pomoc!

1410771872_pytka.thumb.png.9be20c6c395aaea09d1b0c4bbec99157.png

płytka (zip).zip

Edytowano przez Rutra

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...