Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Szacun za płytkę, wiem ile się z takimi ścieżkami można męczyć. Ogólnie ładnie upakowana konstrukcja. Nie wpadłbym na to, żeby upakować sharpa 10cm, nie lepiej użyć customowych czujników typu TSOP + dioda ir?

Phil, takie rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Wada to na pewno zasilanie z 5V co zmusiło mnie do zamontowania dwóch lipoli, albo step-up jakiegoś. Zaletą według mnie jest stabilność odczytu. Z tego co testowałem to sharp jednak ma lepsze odczyty niż diy, aczkolwiek czy w ns odczuwalne, nie wiem. W każdym razie miało być szybko więc brałem co miałem pod ręką.

Mam je, spokojnie działają na 3.0V , zresztą jak chcesz to mam też stabilizatory 2.8V w sot23...

Czujniki są bardzo fajne, malutkie, tylko lutowanie to nie jest sprawa dla amatora 🙂 Mam moduł z wyprowadzeniem pinów na 2.0mm. Jedyny minus to dosyć mała odległość działania co ogranicza ich zastosowanie głównie do nano i micro sumo...

Zasięg zależy od materiału.

Jak ja testowałem to widziałem wyniki tak do 13-14cm, ale przy niektórych materiałach było tylko ~11.

Możliwe, że zmienili jakieś ustawienia w celu osiągnięcia wyższych wyników, bo na "fabrycznych" ustawieniach to słabo to widzę...

jaka jest maksymalna częstotliwość z jaką rzeczywiście można odpytywać ten czujnik? pomijając oczywistości typu 400kHz na linie clk i2c.

Co ma prędkość I2C do częstotliwości pomiaru czujnika? 🙂

Prędkość w pewnym sensie sam ustawiasz regulując maksymalny czas pomiaru. Sensowne dane dla dużej odległości i słabo odbijających przedmiotów uzyskuje się przy ok. 10ms na pomiar.

Przy dobrych warunkach czasy <<5ms są jak najbardziej realne ( micromouse gdzie masz biały ściany i dobre oświetlenie )

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...