Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #9 – elementy stykowe, przekaźniki

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, Gieneq napisał:

Więc na jakiej zasadzie miałaby być odpychana?

Właśnie zniknąłeś przekaźniki spolaryzowane z pojedynczą cewką 🙂

19 minut temu, Gieneq napisał:

Chodzi Ci o przekaźniki z magnesem trwałym?

Coś podobnego. Bistabilny wymaga podania krótkiego impulsu o określonej polaryzacji (np. plus włącza, minus wyłącza) a potem już sam mechanicznie trzyma.

Przyznam  się że nigdy takich nie stosowałem - cena taka sama jak dwucewkowego, tyle że w jednocewkowym potrzebuję jakiegoś mostka  żeby raczył zadziałać, dwucewkowe napędzam zwykłym ULN2803.

• 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)
42 minuty temu, fnx4 napisał:

Mam taki przekaźnik. Chciałbym go użyć w sposób przedstawiony w kursie. Co powinienem wpiąć w wejście IN ?

Screenshot_20220605-130202_Allegro.jpg

To przekaźnik z optoizolacją. Do sygnału DC(+\-) wspinasz zasilanie np. 12V a do IN sygnał sterujący np. z Arduino lub innego mikrokontrolera. 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

To przekaźnik z optoizolacją. Do sygnału DC(+\-) wspinasz zasilanie np. 12V a do IN sygnał sterujący np. z Arduino lub innego mikrokontrolera. 

Nie mam mikrokontrolerów ani Arduino. Czy bez tych rzeczy ten przekaźnik jest bezużyteczny?

(edytowany)
9 minut temu, fnx4 napisał:

Nie mam mikrokontrolerów ani Arduino. Czy bez tych rzeczy ten przekaźnik jest bezużyteczny?

Nie, to był tylko przykład. Zamiast MCU można też użyć zwykłego napięcia np. 5V względem złącza DC-

Chociaz nie wiem czy ten przekaźnik nie ma zworek sprzęgających do DC i sygnał IN jest pomijany. Spróbuj dać mu 5V na DC+\- i sprawdzić czy słychać stuk przełączenia.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
7 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Nie, to był tylko przykład. Zamiast MCU można też użyć zwykłego napięcia np. 5V względem złącza DC-

Chociaz nie wiem czy ten przekaźnik nie ma zworek sprzęgających do DC i sygnał IN jest pomijany. Spróbuj dać mu 5V na DC+\- i sprawdzić czy słychać stuk przełączenia.

Daję napięcie 5V pomiedzy DC+ i DC- i nic się nie dzieje. Zworki są 3. Pomiędzy DC+ a JO+, pomiędzy DC- a JO- i jedna ustawiona na L (druga opcja H)

7 minut temu, fnx4 napisał:

Daję napięcie 5V pomiedzy DC+ i DC- i nic się nie dzieje. Zworki są 3. Pomiędzy DC+ a JO+, pomiędzy DC- a JO- i jedna ustawiona na L (druga opcja H)

Czyli potrzebujesz 5V zarówno na DC jak o na IN (napięcie ustalone ze zdjecia przekaźnika)

• Pomogłeś! 1
13 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Czyli potrzebujesz 5V zarówno na DC jak o na IN (napięcie ustalone ze zdjecia przekaźnika)

Ok. Dzięki za pomoc. Nie wiem czy nie spaliłem przekaźnika, bo na początku przypadkowo podałem na IN 9V.

29 minut temu, fnx4 napisał:

Ok. Dzięki za pomoc. Nie wiem czy nie spaliłem przekaźnika, bo na początku przypadkowo podałem na IN 9V.

Raczej nie, wbrew pozorom to się tak łatwo nie pali 😉 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...