Skocz do zawartości

Technika cyfrowa - #5 - syrena alarmowa, efekt świetlny

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@Mike84 Z pinu 11 idzie rezystor 10k na baze tranzystora. Nawet jeżeli chciałeś zamienić bramki to i tak na 11 jest wejście a nie wyjście NOT. Poprawne jest połączenie z 10, ewentualnie jak montujesz po swoje my to jest jeszcze 8 i 12. Patrząc na zdjęcie lewa strona jest ok, ale na prawej chyba przesunęła Ci się numeracja pinów.

Edytowano przez Gieneq
  • Lubię! 1
  • 2 lat(a) później...
(edytowany)

Ostatnia ostatnia poprawka w postaci braku połączenia NOT pin 4 - AND pin 1, bo ociężale migał NAND i AND

I następna lekcja zaliczona.   Brzęczyk , Diody  niezła plątanina  przewodów w tym zadaniu jest. Trzeba troszkę kombinować z przewodami żeby trafić w długości ale koniec końców zaświeciły diody :]

Edytowano przez Pierunek
edycja
  • Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...
  • 5 tygodnie później...

Mam pytanie, złożyłem układ do modulacji częstotliwości, za pierwszym razem buzzer na chwilę zapikał i koniec, przy drugim złożeniu według rysunku układ wydaje jednostajny dźwięk, czy jest tu jakiś błąd czy może któryś z elementów jest uszkodzony?

uklad.jpg

Ten rezystor 10k przy bazie tranzystora powinien być podłączony do 8. nóżki układu, a u Ciebie chyba nie jest- zdaje mi się, że ten biały i żółty przewód nie są ze sobą połączone.

Zgadza się, ale po poprawnym podłączeniu jest jak za pierwszym razem, czyli po włączeniu zasilania, krótki dźwięk i koniec

No to nie wiem. Sprawdź, czy na pewno dałeś dobrego scalaka. Jeżeli tak, spróbuj wstawić zamiast niego drugiego takiego samego.

• Pomogłeś! 1

Ok, już działa, wcześniej zmieniałem zarówno scalaka jak i tranzystor, ale zawiodło zasilanie. Jak mierzyłem to raz ponad 1,5 V a raz 0, miały dwie baterie. Dziękuję bardzo za pomoc.

• Lubię! 1

Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy bramki logiczne nie są uszkodzone, zacząłem budować zadanie ze światełkami i w 1 etapie chciałem tylko uruchomić led 1 i 2, ale po włączeniu zasilania ledy nie migają tylko jeden świeci, żeby się upewnić zbudowałem jeszcze raz układ z 4 rozdziału z potencjometrem i też nie działa tak jak powinien, albo gaśnie albo świeci przy zmianie rezystancji, nie miga wcale.

@jd123 najprościej złóż układ gdzie na wejścia podajesz najprostsze sygnały cyfrowe i sprawdź czy na wyjsciu jest to co powinno. Na wejścia podpinasz 2 identyczne połączenia: rezystor np. 10k pullup do zasilania, przycisk do masy, a na wyjściu LED z rezystorem.

• Pomogłeś! 1

Cześć,

Mam problem z syreną alarmową. Połączyłem wszystko tak jak na projekcie i nie działa. Wydaję jeden dźwięk i nic. Proszę o pomoc.

IMG_20220208_074818_006.jpg

@xddxhhh1 witam na forum 🙂 sprawdź czy na pewno wszystko dobrze jest połączone i czy styki są pewno - bywa że wyprowadzenia rezystorów są ubrudzone klejem z taśm i wtedy nie będzie łąćzyć.

• 4 tygodnie później...
Dnia 8.04.2019 o 13:55, Gieneq napisał:

Jak nie pomoże to możesz przeprowadzić jakieś testy, żeby dojść na jakim etapie jest błąd. Jak popatrzysz na schemat to są tam 3 bloki funkcyjne:

• pierwszy generator,
  • drugi generator,
  • buzzer z bramką.

Na początek odłącz buzzer od generatora i spróbuj go wysterować zwierając raz do masy raz do zasilania.

Następnie podłącz go do generatora z bramek 1E i 1D (czyli nie tak jak na schemacie) - sprawdzisz czy ten generator poprawnie wysteruje buzzer.

Jak działa, to sprawdź sam drugi generator. Odłącz kondensator C2 i podłącz buzzer jak na schemacie.

Cześć,

U mnie również syrena nie chce zagrać. Układ składałem 4 razy i dalej to samo.

Sprawdziłem te 3 układy, które wymieniłeś i każdy zdaje się działać. Generator 1A i 1B ma dużą częstotliwość - buzzer piszczy. 1E i 1D niska częstotliwość - buzzer cyka. Sam z bramką i zwieraniem raz do masy i zasilania też wydaje cyknięcie.

Połączony cały układ wydaje krótki sygnał z buzzera (0.5 lub 2 sekundy po kilku załączeniach zasilania pod rząd) i scalak zaczyna mocno się nagrzewać (zanim to zauważyłem stopił mi lekko płytkę stykową). Wymiana bramki i tranzystora nie pomogła.

Z zadaniem dodatkowym nie było żadnych problemów i diody mrugały. Co jeszcze mógłbym sprawdzić mając na uwadze to, że nie mogę zbyt długo trzymać układu na zasilaniu? 

@radekscate witam na forum 🙂 

Jak cos sie grzeje to jest bardzo źle, dobrze że za długo nie trzymasz podłączonego układu.

Spróbuj zbudować tylko tę część układu:

image.thumb.png.a439429b9b5e4202d8f497e15775441c.png

Jak będą dalej problemy, to podeślij jeszcze zdjęcie płytki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...