Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Nawyk

Pomocna odpowiedź

Zrobiłem wszystko wg.schematu tylko, że jak włączę całość to baterie dosyć się grzeją (topi się plastik od koszyka).

Zgodność płytki i modułu sprawdzałem (5x) miernikiem.

Zrobiłem wszystko wg.schematu tylko, że jak włączę całość to baterie dosyć się grzeją (topi się plastik od koszyka).

Natychmiast zaprzestań prób i pokaż zdjęcia Twojego układu z wielu stron i o dużej rozdzielczości.

Ze zdjęcia będzie trudno rozszyfrować plątanie kabli, tylko zastanawiam się co może być tego przyczną.

EDIT: Zamiast serw mam silniki DC nie podpiąłem linii 1,17,18,19 w Atmedze z racji, że zrobiłem sobie osobny programator.

Ze zdjęcia będzie trudno rozszyfrować plątanie kabli, tylko zastanawiam się co może być tego przyczną.

No właśnie ta plątanina, tym bardziej, że twierdzisz, iż sprawdzałeś.

Nie podawaj nr pinów, tylko ich nazwy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Sprawdzałem wszystko "pikaczem" i wszystko biegnie tam gdzie powinno, patrząc ot tak na całość nie jestem w stanie rozszyfrować plątaniny a co dopiero ze zdjęcia. 🙄

Albo zwalone akumulatorki mają już z 3-4 lata. Po sprawdzałem pod kątem zwarć i nigdzie nic nie piszczy.

17 -MOSI

18 - MISO

19- SCk

Zastanawiam się czy 3A (016 pin) w L293DNE ma być podpięta do 5V

Aby ułatwić początkującym użytkownikom dostęp do elementów udostępniliśmy zestaw zawierający wszystkie potrzebne komponenty elektroniczne do budowy robota prosty linefollower: link.

Czy mi się wydaje, czy inaczej jest podłączona Atmega8 na obrazku, a inaczej na schemacie:

IMG_4e95e7c899dfd3419.gif

Pominąłem wszystkie kondensatory ze schematu i myślę, że tak powinno wyglądać podłączenie jak na przerobionym przeze mnie obrazku. Czy mam rację?

PS. Silniczki mi nie chodzą płynnie, podejrzewam, że resetuję się mikrokontroler i chcę wlutować kondensatory. Kiedy przyłożyłem kondensator ceramiczny do nóżek goldpin od silniczka to mniej się zacinał (następowało małe przycięcie po ok 1.5 obrotu). Prawdopodobnie jest to wina Atmegi, bo kiedy ją wyjmę i przyłoże bezpośrednio kabel z 5V do odpowiedniej nóżki w podstawce to silniczki kręcą się tak jak powinny.

Pominąłem wszystkie kondensatory ...

PS. Silniczki mi nie chodzą płynnie, podejrzewam, że resetuję się mikrokontroler i chcę wlutować kondensatory. Kiedy przyłożyłem kondensator ceramiczny do nóżek goldpin od silniczka to mniej się zacinał (następowało małe przycięcie po ok 1.5 obrotu).

Ja wiem, że początki są trudne, ale jeżeli nadal będziesz stosował zasadę cięcia gałęzi na której siedzisz, od strony pnia, i dziwił się że ciągle z drzewa spadasz, to daleko nie zajdziesz w tej fajnej dziedzinie jaką jest elektronika.

Więc przeczytaj link podany przeze mnie wyżej, do tego jeszcze te dwa:

http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zasilanie-mikrokontrolera.html

http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zakocenia-w-pracy-mikrokontrolerow.html

Prawdopodobnie jest to wina Atmegi, bo kiedy ją wyjmę i przyłoże bezpośrednio kabel z 5V do odpowiedniej nóżki w podstawce to silniczki kręcą się tak jak powinny.

I przestań wróżyć by na 9-tym stopniu nie stać: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/pieklo-poczatkujacych.html

Czy mi się wydaje, czy inaczej jest podłączona Atmega8 na obrazku, a inaczej na schemacie

Nie wydaje Ci się. Schemat związany z obrazkiem niedawno podmieniłem, bo ludzie kopiowali do innych swoich konstrukcji rozwiązania...dalekie od ideału (czyt. maksymalnie uproszczone). Aktualny schemat jest w 100% zgodny ze sztuką i "elegancki", natomiast złożenie robota na podstawie obrazków z instrukcji jest jak najbardziej ok i jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby komuś robot z artykułu nie działał przez wzgląd na przyjęte w nim uproszczenia. Zawsze były to błędy w połączeniach lub zbyt prądożerne silniki.

W przyszłości spróbuję artykuł "odświeżyć", ale na razie musi niestety zostać tak jak jest.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.