Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Pomocna odpowiedź

Na pinach mostka odpowiadających za + i - silnikow nie ma napięcia w ogóle. Co może być nie tak?

Sam sobie odpowiedziałes na pytanie co może być nie tak. Sprawdź gdzie ginie napięcie dochodzące do mostka i popraw co będzie trzeba.

Sprawdzone. Pod kątem prawidłowego połączenia też. Na pinach 1 i 16 mam 0,03 V, na pinach 7 i 9 0,01 V i 4,52 V na pinach 2 i 15. Czy to prawidłowe wartości ?

Dodam, że przy włączeniu układu idzie skok napięcia na serwa i słychać, że silniki na ułamek sekundy ruszają. Napięcie pakietu w chwili sprawdzania 4,8 V.

Zapytam jeszcze czy da się jakoś sprawdzić czy atmega działa prawidłowo?

Zapytam jeszcze czy da się jakoś sprawdzić czy atmega działa prawidłowo?

Sprawdź czy da się ją zaprogramować ... 😉

Witam

Naprawiłem już robota ale pojawił się kolejny problem. Robot po włączeniu zasilania nie rusza do przodu, natomiast reakcje czujników na linie są prawidłowe. Czy to jakiś błąd w programie? Póki co nie zaglądałem do kodu a jedynie wgrałem program testowy. Poniżej filmik z tego jak to działa.

A koła w powietrzu się kręcą? Jeżeli tak to silniki których użyłem mają za mały moment.

Sory ale nie mam dostępu do dobrego neta więc nie mogę obejrzeć filmiku.

Silniki jakie użyłem to przerobione serwa. Momentu mają pod dostatkiem. Na razie próba była zrobiona "na sucho" po połączeniu wszystkiego. Nie skręcałem jeszcze robota. Po prostu po włączeniu robota silniki nie ruszają. Dopiero przesuwając czujniki nad linią załącza się prawy lub lewy. Czy program podesłany przez autora jest dobry? Może ktoś miał podobny problem.

Po samym filmiku pierwsze co przychodzi na myśl to niedziałający środkowy czujnik... Sprawdź aparatem ( np. w komórce) czy świecą się wszystkie diody w czujnikach i sprawdź połączenia.

Witam wszystkich.

Zabieram się właśnie za skonstruowanie linefollowera. Generalnie już sporo wiem i mam koncepcję tylko zastanawiam się jaki silnik najlepiej zastosować i czym się kierować przy jego wyborze (na które parametry zwracać uwagę)? Chciałbym, aby był on dość mocny (być może będę chciał go w przyszłości wystawić na jakieś zawody).

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam 🙂

Sprawdziłem działanie czujników aparatem i wszystkie działają prawidłowo. Połączenia również są dobre. Ciężka sprawa, nie mam już pomysłu co tu może być nie tak.

• 2 miesiące później...

Też nie dawno złożyłem robota wg tego projektu i też mam problem z odpaleniem go... Nie ma zwarć na 100%, na 99% wszystkie połączenia działają (dzisiaj jeszcze sprawdzę), diody w czujnikach świecą. Dioda przy µC też świeci. Czasami (bo nie za każdym razem) przy podpięciu zasilania jeden z silników dziwnie tyka i w tym samym momencie miga dioda koło µC. Mam podejrzenia co do programu... Czy może ktoś (kto zrobił swojego wg tego projektu) podesłać inny program? Chociażby nawet napisany w C?

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...