Nawyk Sierpień 2, 2011 Autor tematu Udostępnij Sierpień 2, 2011 Zmierz prąd pobierany przez silniki, prawdopodobnie mikrokontroler się restartuje przez duże wahania napięcia (pod wpływem obciążenia). Jeśli chcesz sprawdzić czujniki, to wystarczy na nie (włączone) spojrzeć przez aparat np. w komórce - działające będą świecić na kolor fioletowy, niedziałające będą wyglądać tak samo jak bez aparatu. 240 Ohmów powinno być ok. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Dawid 95 Sierpień 2, 2011 Udostępnij Sierpień 2, 2011 Co do czujników to znam tę metodę ... 😃 Jeszcze nigdy nie mierzyłem poboru prądu , nie miałem takiej potrzeby... W takim razie najprawdopodobniej wina leży po stronie natężenia prądu , tak ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
shoter09 Sierpień 3, 2011 Udostępnij Sierpień 3, 2011 Cześć 😃 Chcę zrobić tego robota mam już wszystkie części ale nie chce mi się bawić w płytki uniwersalne i chcę zrobić własne PCB (umiem robić PCB 🙂 ) ale proszę o sprawdzenie mojej płytki czy wszystko dobrze jest połączone bo to jest dopiero moja czwarta płytka w życiu. Płytka w załączniku. shoter09.rar Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Sierpień 4, 2011 Autor tematu Udostępnij Sierpień 4, 2011 Dawid 95, to jedna z możliwości. shoter09, co mamy tutaj sprawdzić? Nie dodałeś schematu. Ścieżki od silników za wąskie, unikaj kątów prostych. Gotowa płytka jest gdzieś bodajże na 4tej stronie, poszukaj sobie i porównaj. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Dawid 95 Sierpień 4, 2011 Udostępnij Sierpień 4, 2011 Masz racje Nawyk, procesor się resetuje . Jeździć to robot jeździ ,ale przerywa ... Co do resetowania się procesora, uważam tak bo dioda miga. Można jakoś temu zapobiec ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
shoter09 Sierpień 4, 2011 Udostępnij Sierpień 4, 2011 wie ktoś czemu mam napięci na wyjściach do silników 0,3 V ?? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Robomaniak Sierpień 4, 2011 Udostępnij Sierpień 4, 2011 bo zrobiłeś coś źle Podaj więcej szczegółów Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
shoter09 Sierpień 4, 2011 Udostępnij Sierpień 4, 2011 bo zrobiłeś coś źle Nie domyśliłbym się Szczegółów nie znam czemu tak się dzieje 🙂 Wrzucę filmik w załączniku moja płytka 123.rar Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Sierpień 4, 2011 Udostępnij Sierpień 4, 2011 A wyjścia z uC. Zmierz pomiędzy dwoma wyjściami do tego samego silnika. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
shoter09 Sierpień 5, 2011 Udostępnij Sierpień 5, 2011 z 3, 5, 7, 12, 15, 16, 20, 26, 27, 28 pinu wychodzi 5 V Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Sierpień 5, 2011 Udostępnij Sierpień 5, 2011 Zły program albo żaden czujnik nie wykrywa lini. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
shoter09 Sierpień 5, 2011 Udostępnij Sierpień 5, 2011 Już wiem czemu tak było. Bo zapomniałem podłączyć masy do L293DNE. Ale teraz jest następny problem bez różnicy czy czujniki wykrywają linie czy nie ciągle jest +5V na obu silnikach Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Sierpień 5, 2011 Udostępnij Sierpień 5, 2011 A masz pull-up przy kolektorach fototranzystorów? Bo na filmiku ich nie widziałem. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
shoter09 Sierpień 5, 2011 Udostępnij Sierpień 5, 2011 tak, mam podlaczone Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Sierpień 5, 2011 Udostępnij Sierpień 5, 2011 A sprawdź, czy na pinach mostka jest napięcie podawane przez uC (na tych które odpowiadają za sterowanie konkretnym silnikiem). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź