Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Pomocna odpowiedź

Chcesz budować minisumo z uC ? Jeżeli tak to przecież możesz wszystko zmienić w programie.

1. Nie umiem programować

2. Przecież jak zmienię program do uC to i tak nie będzie działał jako minisumo skoro nie będzie "widział" przeciwnika

No chyba, że są jakieś łatwiejsze sposoby na minisumo bez uC, ale głównie mi chodzi o to by połączyć linefollower'a z minisumo, ale w sumie się zastanawiam bo i tak nie pojadę z tym na zawody więc musiałbym mieć jeszcze drugiego minisumo dla pełnej satysfakcji więc chyba na początek zrobię dokładnie tak jak mówił Nawyk

A tak w ogóle to dlaczego nigdy nie stosują CNY70 w minisumo ( jako czujnik białej linii doyho )

Chodziło mi o kombinacje ze zmianami czujnika linii zamiast zmiany jednej linii w programie. Na forum jest artykuł o czujniku o podobnych osiągach co sharp.

Chodziło mi o kombinacje ze zmianami czujnika linii zamiast zmiany jednej linii w programie. Na forum jest artykuł o czujniku o podobnych osiągach co sharp.

WIELKIE DZIĘKI BARDZO MI POMOGŁEŚ JAK ZROBIĘ ROBOTA NAPISZĘ CIĘ NA LIŚCIE POMOGLI W BUDOWIE ROBOTA

Ja chciałem zastąpić CNY70 TRCT1000 po to by wykrywał białą linię na doyho bo CNY70 wykrywa czarną linię prawda ?

Skąd u was się wzięła opinia, że jedne transoptory wykrywają białą linię a drugie czarną? Przecież cała idea działania tych układów jest taka, że inaczej reagują na białe i czarne podłoże. Można więc za ich pomocą wykrywać oba typy linii

Ja chciałem zastąpić CNY70 TRCT1000 po to by wykrywał białą linię na doyho bo CNY70 wykrywa czarną linię prawda ?

Skąd u was się wzięła opinia, że jedne transoptory wykrywają białą linię a drugie czarną? Przecież cała idea działania tych układów jest taka, że inaczej reagują na białe i czarne podłoże. Można więc za ich pomocą wykrywać oba typy linii

Aha takie buty 🙂

A mówisz, że odradzasz sharpa w pierwszych konstrukcjach to jaki mam inny sposób wykrycia przeciwnika bez niego no bo w sumie jak robot ma działać jako minisumo skoro nie będzie "widział" przeciwnika ?

P.S. Jeśli jest jakiś sposób na walkę w minisumo bez "widzenia" przeciwnika to bardzo proszę o podanie takowego.

Jest to wątek o line followerze, a nie o robotach minisumo. Proponuje założenie takowego, żeby nie robić bałaganu...

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam taki problem robot skończony złożony i mam taki problem po wgraniu programu ( nie wiem czy do końca dobrze ) robot nie działa prawidłowo. Po włączeniu nie pali się dioda jak na filmiku, tylko kręci się prawy silnik i strasznie się grzeje mostek H że można się aż poparzyć. Co może być przyczyną?

PROGRAM czy ZWARCIE? czy może coś innego? Czekam na odpowiedz i z góry dziękuje.

To teoretycznie powinny być dobre pod względem natężenia prądu...

Raczej winą jest zwarcie.

EDIT

Spróbuj wgrać najprostszy program sterowania silnikami(np. niech jeden kręci się przez 2 sekundy, wyłączy i to samo z drugim)

Czyli czekają mnie długie godziny spędzone z multimetrem przy robocie. 😃

EDIT

Niestety wgrałem program testowy z tematu ponieważ jestem początkującym i co w bascomie zrobiłem to skonfigurowałem programator i wkleiłem program z tego tematu i metodą prób i błędów zgrałem go do robota. 🙄

Zamawiając wszystkie części do robota zamiast rezystorów 240R(rezystory które są podłączane do diody IR w CNY70) kupiłem 240K :/

I mam takie pytanie. Jaki jest mniej więcej przedział oporów, które mógłbym wsadzić zamiast tamtych rezystorów?

Czy może być to rezystor 220R ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...