Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Nawyk

Pomocna odpowiedź

Mam pytanie czy mogę "odciąć" moduł transoptorów i zrobić w ten sposób robota całkowicie zależnego od moich poleceń ?.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Chodziło mi o transoptory.Przepraszam za błąd ale czytałem w tym czasie jakiś artykuł na temat sterowników prądu i trochę się zafixowałem. 😉

Tak czujniki

Mam pytanie czy mogę "odciąć" moduł transoptorów i zrobić w ten sposób robota całkowicie zależnego od moich poleceń ?.

Od ciebie zależy czy będziesz je wykorzystywał w programie, czy nie. Mogą być podpięte, to się trochę pobawisz w LF 😉 . A jak nie chcesz to odetnij.

Jak zamierzasz porozumiewać się z robotem? RS232?

• Lubię! 1

Porozumiewam się przez LPT, ale nie wiem dlaczego atmega 8 trochę się grzeje (lekko parzy). Sprawdzałem jest wszystko zgodnie ze schematem.

Co do odcinania to mam wywalić również to zasilanie pomiędzy atmegą, a modułem ?.

Porozumiewam się przez LPT, ale nie wiem dlaczego atmega 8 trochę się grzeje (lekko parzy). Sprawdzałem jest wszystko zgodnie ze schematem.

Uuuu, natychmiast wyłącz zasilanie i pokaż zdjęcia Twojego projektu. Tylko dużej rozdzielczości.

• Lubię! 1

Zasilanie odłączyłem od razu LPT też więc nic nie powinno się stać.Poza tym testowałem na jakiejś starej Atmedze 8 z urwaną nóżkami PC3,PC2 więc nie miałem nic do stracenia.

Kabelki w rogu (przy 3 rezystorach 10K) zostały odcięte i przestało się grzać.Jako że nie mam modułu z czujnikami (Jak ktoś wie gdzie dostać CNY70 w Opolu niech napisze.)

Już naprawiłem problem, do końca tygodnia będę miał sprawny programator więc wtedy okaże się czy wszystko działa.

Lecą piwa dla wszystkich.

Kiedy złożyłem moduł czujników, postanowiłem sprawdzić czy wszystko działa, zanim podłączę go do reszty robota.

Domyślam się, że moduł ten działa tak, że jeżeli czujnik jest nad linią czarną, na kablu, który prowadzi do mikrokontrolera jest napięcie wysokie(wtedy fototranzystor w CNY70 nie przepuszcza prądu).

Odwrotnie jest kiedy znajduje się na linii białej. Wtedy na kablu, który prowadzi do mikrokontrolera jest niskie napięcie(lub go w ogóle nie ma). W ten sposób jest wykrywana linia.

Do sprawdzenia modułu stworzyłem takie oto układ:

Niby wszystko ładnie, ale jest pewien problem. Kiedy przyłożę białą kartkę, powinno być tak, że dioda zgaśnie. Ale dioda przygasa, ale tak, że ledwo to oczami można zobaczyć :/

Teraz moje pytanie:

1. Czy dobrze się domyślam jak działa ten układ? Jeżeli nie, to jak go poprawić?

2. Czy jeżeli napięcie minimalnie spadnie to atmega to wykryje?

3. Jak mogę jeszcze sprawdzić czy czujniki działają?

Niby wszystko ładnie, ale jest pewien problem. Kiedy przyłożę białą kartkę, powinno być tak, że dioda zgaśnie. Ale dioda przygasa, ale tak, że ledwo to oczami można zobaczyć :/

Teraz moje pytanie:

1. Czy dobrze się domyślam jak działa ten układ? Jeżeli nie, to jak go poprawić?

2. Czy jeżeli napięcie minimalnie spadnie to atmega to wykryje?

3. Jak mogę jeszcze sprawdzić czy czujniki działają?

Wszystko działa poprawnie, przy takim teście nie zaobserwujesz innego działania niż sam opisałeś. Przez układ płynie i tak już mały prąd, a diody led świecą już przy prądach sporo poniżej 1mA. Jeśli czujniki podłączysz pod ADC to mikrokontroler wykryje bez problemu różnicę napięć pomiędzy białym podłożem a czarną linią. Możesz jeszcze sprawdzić czy diody IR w czujnikach świecą przez spojrzenie przez telefon z kamerą na czujniki.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.