Skocz do zawartości

[Kroczący] Hexapod MANIEK

xls

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Ograniczenia przy wykonywaniu robota:

(...)

- mizerna znajomość elektroniki,
- mała znajomość programowania procesorów,
- zero znajomości robotyki.

Mam tylko nadzieję, że nie zniechęci to ludzi do nauki podstaw przed rozpoczęciem praktycznych działań 😉

Solidny, estetyczny hexapod; dodatkowo powstały przy wspomnianych wyżej ograniczeniach...Czapka z głowy i moje gratulacje 🙂

- zastosowanie na stopach czujnika terenu co pozwoli na poruszanie się w nierównym terenie,

Mógł byś rozwinąć to określenie ("czujnik terenu")? Bo zgłupiałem...co właściwie masz na myśli?

Ograniczenia przy wykonywaniu robota:

(...)

- mizerna znajomość elektroniki,
- mała znajomość programowania procesorów,
- zero znajomości robotyki.

Mam tylko nadzieję, że nie zniechęci to ludzi do nauki podstaw przed rozpoczęciem praktycznych działań 😉

Solidny, estetyczny hexapod; dodatkowo powstały przy wspomnianych wyżej ograniczeniach...Czapka z głowy i moje gratulacje 🙂

- zastosowanie na stopach czujnika terenu co pozwoli na poruszanie się w nierównym terenie,

Mógł byś rozwinąć to określenie ("czujnik terenu")? Bo zgłupiałem...co właściwie masz na myśli?

Czujniki terenu rozumiem tu dwutorowo:

- Pierwsza grupa to planuję zamocować na kończynach czujniki pozwalające określić czy stopa osiągnęła już teren czy nie - w wersji tańszej będą to zapewne mikrowyłączniki,

- druga grupa czujników lub tylko jeden czujnik to poprostu czujnik podczerwieni określający odległość korpusu robota od terenu.

Jednak w to zacznę się bawić jak juz przełożę całą "odwróconą kinematykę" do robota, abym mógł przeprowadzać balansowanie robota.

W obecnej wersji oprogramowania jest to niemożliwe bo korzystam z ustawień serw zapisanych w tablicach.

Co do "Ograniczeń" to tylko chciałem pokazać, że troszkę "studiów nad tematem" pozwala osiągnąć całkiem niezłe rezultaty. 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ale czy aby na pewno to twój pierwszy robot? Jak tak to masz do tego wielki talent.

Nie powiedziałbym, wystarczy raczej chęć i portfel.

Gratuluje dobrze wykonanej mechaniki i chęci jak na pierwszy projekt, zaprezentujesz jakiś filmik? Z samego wyglądu dużo nie wywnioskujemy 😋

Poza tym nie wiem jak zaimplementujesz kinematyke znajac ograniczenia atmegi ktora siedzi w arduino, nie mniej zycze powodzenia 😉

Witajcie,

Filmiki będą jak już doszlifuję kroki to poziomu pozwalającego pokazać coś sensownego (myślę tu o drobnym demo typu kroczek w lewo kroczek w prawo jakiś piruecik 😉 ) na razie muszę je jeszcze wygładzić, nie lubię pokazywać czegoś z czego nie jestem zadowolony. No i czasu ciągle mało bo dzielę go jeszcze między 2 inne osoby (córa i żona) 🙂

Tak, to jest mój pierwszy robot 😉

Przyznam, że jak na pierwszą konstrukcję jest dość skomplikowany (choć z drugiej strony schemat robota jest banalny – postaram się go załączyć w najbliższym czasie). Dlatego też zajęło mi skonstruowanie jego pół roku. Drugie pół studiowałem "robotykę". Pewnie, gdybym miał więcej czasu to było by to szybciej.

Dla uproszczenia kwestii elektroniki jak i programowania skorzystałem z gotowych płytek (Arduino Mega + sterownik serw SD21). Dla nie wtajemniczonych Arduino, bo bardzo dobre rozwiązanie jak na początek zabawy z robotyką i nie tylko – „fusy” i inne podobne głębokie wchodzenie w temat Atmegi można odłożyć na czas późniejszy.

Poszedłem w kierunku droższej płytki Arduino Mega, bo ma więcej wyjść programowalnych (co znacznie upraszcza konstrukcję robota – nie trzeba po jednej linii puszczać sygnałów do kilku elementów, co wymaga znajomości elektroniki bo trzeba sobie zrobić dodatkowe płytki) oraz mam więcej pamięci co z kolei jest o tyle ważne, że nie muszę zbytnio zajmować dopracowywaniem i skracaniem programu (wszak programowanie nie jest moją mocną stroną) , aby się zmieścić w 8 czy 16 kb. No i pozostawiam sobie duży zapas możliwości rozbudowy robota.

Powiem tylko tyle:

Chęci, chęci i jeszcze raz chęci + czas i jeszcze raz czas na studia forów + muszę przyznać portfel też się przyda, bo koszty robota na chwilę obecną szacuję na ok. 1000 - 1200 zł. Niestety płytki + serwa (19 szt.) troszkę kosztują. Nie licząc spalonych 3 spalonych serw i innych podobnych przypadków 😉

Niemniej jednak w porównaniu do kosztów oryginalnego Phoenixa ( ok 1000 USD) czy MSR H01 ( też 1000 lecz funtach brytyjskich) to jestem bardzo zadowolony z kosztów.

Co do kwestii wycinania z pleksi to wykonano mi to w zakładzie, który się tym zajmuje- kosztowało to 100 zł, ale efekt jest 100 razy lepszy niż bym to ręcznie wycinał. Oczywiście wpierw trzeba było sobie zaprojektować wszystko w Corelu. Później były modele kartonowe drukowane w domu, by spasować wszystkie elementy i nie płacić 2 x za pomyłki, a na końcu zlecenie wycięcia w pleksi.

W kwestii implementacji odwróconej kinematyki wiem, że są ograniczenia i spodziewam się, że nie pójdzie to tak prosto. Będę się starał uprościć wzory do minimum. Obecnie korzystam z tablic już określonych kroków (obliczanych zewnętrznie w Excelu) i na razie działa.

Mam już częściowo przetłumaczony ( z Basic do C) już program z robota PHOENIX gdzie odwrócona kinematyka jest obliczana na bieżąco. "Za cienki jestem w barach" by się porywać na osobiste pisanie odwróconej kinematyki przynajmniej jak na razie. 🙂 Zobaczymy jaki szybka w obliczeniach będzie Atmega - co tam 😉 najwyżej będę czekał "minutę" na wykonanie jednego kroku hi hi hi hi – ja mam czas... 🙂

Podsumowując Panowie jak to mawiają na chcącego nic trudnego. Zapraszam do budowy bardziej skomplikowanych "zabawek".

A dlaczego zabrałem się od razu za taki projekt ? - Bo chciałem mieć takiego robota. Czas tu nie grał roli (jeśli by powstał za okolejne pół roku też było by dobrze, wszak to jedynie hobby i nikt mnie nie pogania), a jak sobie policzyłem koszty budowania kolejnych robotów coraz bardziej skomplikowanych, aż dojdę to takiego to się okazało, że za dużo to czasu pochłonie, no i więcej mnie będzie kosztowało niż przysłowiowe 3 spalone serwa + zbędne części elektroniczne. Oczywiście istniało ryzyko, że kiedyś wyrzucę przez okno wszystko jak mi coś po raz 10 nie zadziała, ale ja wierzę w siebie 😉 i się udało he he he 😉

Nie licząc spalonych 3 spalonych serw

Potrzebowałbym elektronikę od jednego sg-5010 i dwie obudowy, (chociazby górne nakrycia) - da sie zrobic?😋

Muszę przyznać że elektronika raczej poszła z dymem - bo tam gdzie jest płytka 3 x zobaczyłem błękitny dymek. więc raczej się nie przyda.

Co do obudów to raczej na razie nie chciałbym się nimi dzielić bo mam zamiar je jeszcze wykorzystać. Jak znajdę chwilę czasu i zbadam co się po "paleniu serw" ostało.

Tak więc sorry...

Potrzebowałbym elektronikę od jednego sg-5010 i dwie obudowy, (chociazby górne nakrycia) - da sie zrobic?😋

Z

Ja posiadam elektronikę z tego serwa jeśli byłbyś chętny to pisz na priv

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.