Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Ustaw je tak aby oba na raz mogły widzieć linie.

Gdy robot będzie prosto na linii będą się kręciły oba silniki, gdy któryś z czujników zjedzie z linii jeden silnik się wyłączy, a robot skręci w stronę linii.

To głównie zależy od tego czy chcesz użyć parzystej liczby czujników czy nieparzystej 😉 I czy chcesz miej czujnik środkowy czy nie.

Czyli równie dobrze można ustawić tak aby oba nie widziały lini dopiero jak na nią najedzie jeden z silników sie wyłączy.

Nie nie można, bo wtedy gdy linia będzie między czujnikami to robot będzie stał w miejscu. Chyba że zmienisz trochę schemat.

To głównie zależy od tego czy chcesz użyć parzystej liczby czujników czy nieparzystej 😉 I czy chcesz miej czujnik środkowy czy nie.

Raczej ciężko byłoby mieć 3 czujniki używając tylko L293d...

Faktycznie, w Twoim wypadku może to być prostsze niż ingerencja w układ, jednak nie widzę powodu dla którego nie mógłbyś umieścić czujników na linii.

Jest i to ogromna, ja zawsze ustawiam prostopadle, czyli patrząc z góry, przód robota u góry, tył na dole, to zawsze daję diodę ir z przodu (fototranzystor z tyłu). Jakbyś dał z boku diodę ir, to dioda po prawej i po lewej stronie linii inaczej świeciłaby na tor, ponieważ z jednej strony linii bliżej byłaby dioda, a z drugiej strony fototranzystor.

Zależy o jakich czujnikach mówimy. W przypadku czujników działających z większej odległości myślę że to nie ma znaczenia - pole oświetlone od którego odbija się sygnał z diody będzie takie same i wyniki także. W przypadku tych które są blisko trzeba by sprawdzić, ale myślę że będzie tak samo. Nawet w konstrukcjach na diodzie widziałem chyba różnie umieszczone czujniki.

A uzasadnienie? To co pisze Sabre jest jeszcze w miarę logiczne jeżeli chodzi o transoptory, ale czujnikowi odległości to już chyba zupełnie bez różnicy czy jest w pionie czy poziomie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...