Skocz do zawartości

[Mechanika] Serwa modelarskie w robotyce amatorskiej - Kompendium

Pomocna odpowiedź

Bardzo użyteczny artykuł. Oczywiście piwo i wielkie podziękowania.

➕ A jeśli chodzi o nagrywanie, to można zrobić to również przy zwykłych silnikach używając enkoderów.

nawyk, a mógłbyś kiedyś jeszcze przedstawić jak można ruszać ramieniem serwa przy pomocy potencjometru tzn. przekręcasz potencjometr w lewo to ramie też w lewo

najbardziej mnie interesuje program

tylko jaka wartość potencjometra

Vcc- 5V

sterownik.thumb.JPG.87aa9dcbca8188fe5706640aee26f935.JPG

A po co zaraz strzelać z armaty do muchy? Można to zrobić 20x taniej i prościej, wystarczy ne555 w takiej aplikacji:

Myślicie, że dałoby się podłączyć do potencjometru w nie przerabianym serwie przetwornik ADC, tak, żeby odczytać położenie serwa w uC i żeby serwo nadal działało dobrze.

Jeżeli założymy, że serwo (potencjometr) i atmega mają wspólną masę, możnaby pociągnąć połączenie od środkowego pinu potencjometru do wejścia ADC w atmedze i wszystko powinno hulać. Wejście ADC w Atmedze ma 100Mohm rezystancji. Dobrze kombinuje?

Dzięki za schemat ale nie do końca oto mi chodziło [tak wiem nie dopisalem w poscie sory] a drogą bezprzewodową jak by było ?

Harnas, No nie... to co podajemy na pin sterujący da nam położenie, w którym chcemy, żeby serwo się znalazło, a nie to w którym ono jest w danej chwili.

Przykład: Jeżeli serwo będzie wychylone maksymalnie w lewo, i wysterujemy je, żeby się wychyliło maksymalnie w prawo, ale po drodze coś zablokuje jego ruch i serwo stanie w pół drogi, to z pinu sterującego wynikać będzie, że serwo jest wychylone na maksa w prawo, chociaż wcale się tam nie znajduje.

Mam pytanie czy jeśli ustawię serwo w pozycji powiedzmy 20 stopni w prawo i odczekam 25ms to będę mógł nim kręcić jak chce i nie będzie stawiać większego oporu?

Jeśli przerobię serwo na silnik DC z przekładnią to czy będzie on miał tendencje do samohamowności?

Jeśli przerobię serwo na silnik DC z przekładnią to czy będzie on miał tendencje do samohamowności?

Tak, o ile zrobisz własną przekładnię ślimakową. W serwie nie ma przekładni ślimakowej, więc przerobione serwo (z pozostawioną oryginalną przekładnią) nie będzie samohamowne.

• 2 miesiące później...

Metodę przerabiania mikroserw 🙂 A to, w jaki sposób je chcesz przerobić ("boebot" czy silnik dc z przekładnią) zależy od zastosowania i Twojego widzimisię.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...