Skocz do zawartości

PC w zastępstwie komputerów jednopłytkowych.

Attero

Pomocna odpowiedź

Witam, taki luźny temat mi przyszedł do głowy z racji tego że mam kilka starych komputerów stacjonarnych zacząłem sie zastanawiać czy można by je wykorzystać do podobnych celów jak np raspberry pi. Oczywiście biorąc pod uwagę gabaryty "skrzynki" rozważam np jakąś instalacje stacjonarną typu grow box itp. Wiadomo pojawia się kwestia wejść i wyjść. Czy na plycie głównej jest coś co można wykorzystać w tym celu? Ewentualnie złącza usb dają chyba duże możliwości w tym zakresie, tylko jak to ugryźć programowo. Wiecie coś o takich projektach/wykorzystaniu komputera stacjonarnego? Doradźcie coś jak temat ugryźć bo nawet google za dużo nie podpowiada w tym temacie. Zapraszam wszystkich do dyskusji.

Pozdrawiam

@Attero Sam mam kilka starych komputerów w pudłach i się nad tym zastanawiałem. Nie wiem czy na płycie głównej jest jakieś IO, ale można zainwestować te trzy dychy w arduino (pro micro na przykład), podłączyć właśnie tak jak mówisz przez usb i machnąć jakiś program w pythonie z pyserial do komunikacji. Jak będzie trzeba to mogę pomóc bo robiłem już to w przeszłości.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

27 minut temu, matsobdev napisał:

LPT może robić za GPIO, jeśli jest.

W sumie chyba można zrobić też kartę GPIO zasilaną z PCIE i podpiętą do wolnego złącza USB... Wprawdzie to trochę więcej kombinacji, bo potrzeba będzie customowego softu do obsługi tego (jak ktoś jest masochistą to może też robić na PCIE, nikomu nie bronię), ale to raczej nie jest nic skomplikowanego do napisania... Poza dość niską przepustowością, ale MCU może robić za kontroler czasu rzeczywistego.

Można też pójść w inna stronę. Na takim starym PC instalujemy, jakieś darmowe oprogramowanie dla HMI/SCADA, i korzystając z przejściówki USB<>RS485/232  lub Ethernetu oraz trybu symulacji ON-line mieć możliwość korzystania z naprawdę kosmicznej ilości modułów I/O z Chin. I to jest chyba najrozsądniejsze podejście do tematu, tak z strony programowej, jak i hardwerowej.

Wybór na Ali jest ogromny od prostych układzików we/wy, przez systemy czujników, po całe kombajny, jak na zdjęciu.

Plus jest taki, że przy okazji nauczymy się przemysłowych protokołów., a to już pierwszy krok do zostania programista PLC/HMI.

Ebyte.jpg

Edytowano przez BlackJack

Można też użyć konwertera z gpio, tu są przykłady jak uruchomić w python3. Biblioteki od ftdi pod c# i c++ są też chyba dostępne, ale nie zagłębiałem się w temat. Moduł działa poprawnie w lubuntu 24.04.1, nie trzeba szukać żadnych sterowników. FT232H jest 1-kanałowy, więc uart/spi nie są dostępne jednocześnie (jest przełącznik trybu). W razie potrzeby można kupić droższy 2/4-kanałowy FT2232H/FT4232H.

Nie jest to "przeróbka", a raczej kolejny sposób na komunikację przez usb z modułami, itd. Jako dziki amator zanabywszy toto zwyczajnie 4fun.

Zapomniałem dodać, że piny po rozruchu mają ogólnie stan nieustalony, napięcie na nich pływa przeważnie w okolicach 2.5V do nawet 3.54V na C7 (tu pinout).

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 2

(edytowany)
4 godziny temu, Harnas napisał:

Co dokładnie chcesz osiągnąć?

Ja osobiście wszystko teraz robię na ESPHome. Plus Home Assistant na starym laptopie.

Na początek myślałem, żeby na pccie oprzeć automatyke domową, oczywiście mówimy tu automatyce DIY a nie żadne gotowe moduły. Ten temat rzucił mi na zagadnienie trochę swiatła i już mam jakiś punkt zaczepienia.

Edit: np chce mieć zdalny odczyt z czujników zalania przykładowo AVT1433, 

Na ten moment jest to bardziej ciekawostka niż jakiś sensowny projekt ale czas pokaże.

Edytowano przez Attero
szczegóły

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.