Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Zrób może takie coś, żeby mógł chodzić na czterech nogach, a pozostałe dwie

służyłyby jako chwytak

Miałbym problem z równowagą, ze względu na ułożenie nóg i przypuszczam, że jest to niemożliwe, poza tym nie wyobrażam sobie nóg w roli chwytaka. Ale przy następnej wersji płytki uwzględnię dodatkowe serwo.

Problemy z równowagą przez obciążenie podnoszonym przedmiotem?

Czy w ogóle na 4 nogach, nawet bez podnoszenia były by problemy?

Bo mógłby podnosić coś bardzo lekkiego(np. papierowy sześcian - zawsze coś 🙂 )

poza tym nie wyobrażam sobie nóg w roli chwytaka

Nie wiem jakie jest możliwe wychylenie nóg, ale chodzi mi o to żeby

nogi chwytające poruszałyby się w poziomie.

Sorry jeśli mówię coś bez sensu, mam małe doświadczenie.

To tylko takie moje pomysły, możliwe że nie do końca realne 😉

To po pierwsze i zostało napisane w pierwszym poście.

roblemy z równowagą przez obciążenie podnoszonym przedmiotem?

Czy w ogóle na 4 nogach, nawet bez podnoszenia były by problemy?

W ogóle stanie na 4 nogach i poruszanie się na nich. Zobacz jak są umieszczone, jakie są wcięcia w obudowie (zdjęcie od góry) i wyobraź sobie maksymalny zakres ruchu. Dodatkowo niektóre serwa ogranicza długość przewodów, ale wolałem je przyciąć żeby nie wystawały brzydko niż zostawić dłuższe, skoro i tak nie będę wykorzystywał max zakresu.

Robot był projektowany jako hexapod, a nie quadropod - są to całkiem inne roboty o dużych różnicach konstrukcyjnych, jeden nie zastąpi drugiego.

A potrafisz czytać ze zrozumieniem?! Było w tekście dlaczego jest bez podkładek?!

Najwidoczniej to przeoczyłem. Zdarza się. Jest między dwoma obrazkami i mocniej ruszyłem scrollem w myszce. Nie musisz być od razu taki nieprzyjemny. Rozumiem, że dyskusja na forum powinna być konstruktywna i przemyślana ale spinasz się jakbym popełnił jakieś wykroczenie.

Co do robota, to kiedyś można pomyśleć o systemie operacyjnym do niego albo jakimś sterowaniu za pomocą komputera. Ostatnio miałem styczność z czymś takim. Tam jednak robot unosił się do góry za pomocą 4 serw, które napędzały wiatraki. Pomysł bym całkiem fajny a system i całe oprogramowanie nie takie trudne do zrealizowania.

Są nawet gotowe materiały na internecie.

Pozdrawiam

Co do robota, to kiedyś można pomyśleć o systemie operacyjnym do niego albo jakimś sterowaniu za pomocą komputera.

Jak tylko zrobię przejściówkę RS232<->USB, to można będzie robotem sterowac z komputera, podłączając do niego pilot przewodem USB.

• 3 tygodnie później...
W ogóle super robot tylko szkoda że 12 serw, a nie 18

BASCOM nie obsługuje 18 serw. Max to 16.

Zawsze jak ktoś się uprze przy bascomie, może użyć dwie megi jako serwokontrolery z dodatkową megą koordynującą.

• 2 tygodnie później...

Niestety filmik ponownie został zablokowany, nie będę go wrzucał ponownie, w niedługim czasie powinien pojawić się nowy i wtedy podmienię.

KD93, skasowałem link do twojego filmiku z pierwszego posta, musisz podkładać albo inną ścieżkę dźwiękową, albo krótsze kawałki różnych utworów.

• 3 miesiące później...

Nie testowałem ile max, ale przypuszczam że powyżej kilkunastu metrów to już będzie sam syf. Nie oszukujmy się, to nie są układy najwyższych lotów, za to są małe i tanie.

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...