Skocz do zawartości

Jak lutować SMD?

bartekwr1335

Pomocna odpowiedź

Ja lutowałem zwykłą lutownicą transformatorową ze specjalnym grotem przypominającym Y, jeszcze wcześniej lutowałem zwykłym drucikiem 0,5mm, ale przełączałem lutownicę na 45W.

Mam lutownicę 40W, więc nie powinno być z tym problemu. Skoro tak to chyba jutro wstąpie do sklepu i kupię jakieś SMD. Dzięki Sabre

[ Dodano: 09-01-2011, 21:57 ]

Wiecie pytałem z ciekawości, bo widziałem w jakimś internetowym sklepie opaskę uziemiającą, czy coś takiego. Ale skoro tak to ta opaska jest chyba do jakiś zaawansowanych układów. Jeszcze raz dzięki 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeśli chodzi ci o opaskę uziemiającą na rękę to nie jest ona do zaawansowanych układów tylko podczas lutowania na naszym ciele powstają ładunki elektrostatyczne które po dotknięciu elementu mogą uszkodzić elektronikę. 🙂

[ Dodano: 09-01-2011, 22:08 ]

Ale bez obaw bez tego nic się nie stanie. 🙂

Jak robiłem kiedyś testy tej opaski to tak... Programowałem w pewnej firmie jakies małe smdki nie wiem co to było bo tylko kropka oznaczająca kierunek wkładania do programatora na tym była;)

Wiec tak z opaską na 1000 szt zaprogramowanych średnio od 20 do 30 było uszkodzonych

bez opaski na 1000szt zaprogramowanych od 40 do 50 szt uszkodzonych:) tylko ze ja tam programowałem 10000szt dziennie:) wiec czasem zdazało sie ze z opaską miałem i 100 uszkodzonych:) ale ogólnie na tak wielką produkcje dzwonków bo tam dzwonki programowali to to sie opłaca taką opaske zainwestowac:) w domu? nie potrzebne

Ja lutuje stacją lutownicza z cienkim grotem:) a najpierw sobie przyklejam na takim kleju silikonowym elementy nie wiem co to za klej mam go własnie z tamtej pracy:D ale to głownie tylko przy rezystorach:) bo lutując procka wystarczy przylutowac jedną nóżke i sie trzyma;)

Jeżeli ktoś się obawia, że uszkodzi układ, to może chwycić się kaloryfera, żeby ściągnąć ładunek do ziemi. Trochę już kontrolerów zaprogramowałem i jeszcze nigdy żadnego w ten sposób nie uszkodziłem, ale to zależy jednak od technologi wytwarzania układów.

S-View, Chyba wiem co to za firma, to chyba tam pamięci były a nie kontrolery, ale nie wiem dokładnie bo tam na szczęście nie pracowałem.

Ja mam na myśli Firme Z . . . . 😃

W sumie na szczescie miałem tam tylko praktyki w technikum no i ostatnio staż 3 miesiace:)

Co to było to nie wiem serio. Wiem ze to potem do jakichs przełaczników czasowych pakowali:)

A te niezaprogramowane sztuki to sądze ze po prostu wada produkcyjna;)

Wystarczy ostry grot 0,4-0,8mm i ostra penceta, nic więcej.

To jest niezbędne minimum, do komfortowej pracy przydałaby się jeszcze stacja lutownicza i topnik.

Najważniejsza ostra i dość sztywna pęseta (taka za 5zł komplet odpada, takie jak 15zł komplet jak isę trafi dośćostra może już być), kolejny najważniejszy topnik lub pasta lutownicza (najlepiej jedno i drugie), do tego cienka cyna max 0.5mm2. Grot nie musi być wcale cienki, tylko nie wolno przesadzać z ilością cyny, bo się będę ścieżki i nóżki zlepiać. Ścieżki dobrze jak są przed lutowaniem elementó pocynowane.

Witam

Ile tych ładunków elektrostatycznych jest na nas w trakcie lutowania, zależy od krzesła na którym siedzimy. Najlepiej siedzieć na drewnianym i po kłopocie, choć i jakość podłogi ma znaczenie. Lutuję bez opaski i nie mam żadnych problemów, ale mam jeden element który pada od prądu upływu z lutownicy (nie jest uziemiona) i muszę ją odłączać od zasilania na czas lutowania tranzystora 2N7002.

Do lutowania elementów SMD potrzebna jest przede wszystkim cienka cyna z topnikiem, którego nie trzeba zmywać (no clean), cienki grot ale bez przesady i nietrzęsące się ręce 🙂 .

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.