Skocz do zawartości

Jakie Silniki?

Pomocna odpowiedź

Jeśli chodzi o te tunelowe silniczki

Tu chodzi tylko o przysysanie robota do podłoża, są zamontowane tak aby wysysały spod niego powietrze. I silniczek tam jest zwykły szczotkowy najczęściej, lub BLDC.

Ale w Minisumo niezbyt widzę przydatność tego chyba że się mylę bo w LineFollowerze bardzo się przydaje na zakrętach 🙄

sob4n, w minisumo też by się przydało. W Japonii, w sumo używają magnesów neodymowych, więc warto. Jednak chyba w Polsce w minisumo i sumo takie "pomoce" są zabronione, czy nie?

OldSkull, no tak tak, miałem tutaj na myśli raczej turbinki. Chociaż pewnie i metalowe ringi z czasem u nas się pojawią 😉

Hmm, chyba w PAR widziałem artykuł nt. robota minisumo wykorzystującego turbinkę nie do zwiększania nacisku na koła, tylko jako dodatkowy napęd. Nie wiem niestety jak to się sprawdziło w praktyce.

Hmm, chyba w PAR widziałem artykuł nt. robota minisumo wykorzystującego turbinkę nie do zwiększania nacisku na koła, tylko jako dodatkowy napęd.

Jeśli robot nie przekracza prędkości 100km/h to pomysł poroniony. Napędy EDF mają małą sprawność i mały ciąg-są zbudowane do dużych prędkości strumienia. Tysiąc razy lepszy byłby zwykły silnik z małym kv i dużym śmigłem. Ze 100W, <40g silnika można by wtedy wycisnąć ~pół kilo ciągu.

Słucham? edf jest wydajnym(jeżeli chodzi o ciąg nie prądowo) napędem pod warunkiem, że mądrze się go zamontuje i ma się odrobinę pojęcia o aerodynamice, wcale nie są wymagane ogromne prędkości modelu czy robota, minusem tego rozwiązanie jest bardzo wysoki prąd min ok 40A. Jeżeli chodzi o napęd wyposażony w zwykłe śmigło to z 120W na silniku 3f można uzyskać ok 500g ciągu. Tylko że te parametry dotyczą modeli gdzie napędy mogą pracować na "wolnym powietrzu" (ich opływ nie jest w żaden sposób utrudniony). Widzę że po raz kolejny pojawia się pomysł docisku w robotach, otóż w minisumo oraz sumo jest to nie możliwe do zrealizowania (zgodnie z regulaminami). Można albo złamać regulamin albo uzyskać skrajnie niski ciąg. Wiem co piszę ponieważ sam poważnie myślałem o tym w minisumo zrobiliśmy nawet w aeroklubie turbinę z dobranym dyfuzorem, ale wytwarzała ona zbyt dużą różnicę ciśnień by mogła pracować w robocie a ponadto mała odległość pomiędzy wlotem a podłożem sprawiała że uzyskiwany ciąg był w granicach 10-20g, mimo że nieodgraniczona konstrukcją robota uzyskiwała całkiem sensowne parametry. Jedynie w lf docisk ma jakiś tam sens chociaż nie wiem jaki ciąg uzyskują, widziałem robota tej klasy z jakimś wentylatorem i całkiem nieźle sobie radził.

W Japonii, w sumo używają magnesów neodymowych, więc warto. Jednak chyba w Polsce w minisumo i sumo takie "pomoce" są zabronione, czy nie?

Również w Europie staje się to popularne. Magnesy neodymowe wykorzystywane były w tym roku na RobotChallenge we Wiedniu (głównie przez Litwinów) i muszę przyznać, że roboty wyposażone w nie nie miały tam sobie równych. Ring był metalowy.

W Polsce ringi do sumo (o MS nie wspominając) są drewniane, więc magnesy nie pomogą. Jeżeli chodzi o regulamin to wydaje mi się, że na zawodach wykonywany jest test polegający na tym, że robot podniesiony z kartki papieru, nie może pociągnąć jej za sobą. To eliminuje wszelkie przyssawki, jednak nie do końca zadziała w przypadku turbiny - test jest wykonywany przy wyłączonym zasilaniu. Myślę dlatego, że niedługo w regulaminach pojawią się jasne sformułowania dotyczące turbin.

Inaczej ma się trochę sprawa z LFami, w których to turbiny zostały już praktycznie zaakceptowane. Hurricane, pierwszy polski robot wykorzystujący takową praktycznie nie ma sobie równych nie tylko u nas w kraju, ale też w Europie. We Wiedniu startował jeszcze jeden robot z napędem tunelowym - rumuński Eclipse, który zajął drugie miejsce.

Nie jestem pewien co do tego sprawdzania przy wyłączonym zasilaniu, pytałem sędziego głównego na jednych zawodach i powiedział mi że test musiałby być wykonywany z pracującą turbiną jeżeli takowa byłaby zamontowana.

Zawsze jest jeszcze ten punkt regulaminu, że regulamin może zostać zmieniony na zawodach, więc tak czy inaczej to czy będzie można wystartować z turbinką czy nie zależy od "widzimisię" sędziego i nie ma na to regulaminu.

Ciekawe kiedy w regulaminie mini sumo doczekamy się punktu zezwalającego na stosowanie dział pneumatycznych , albo manipulatorów do przesuwania przeciwnika ?

Moim zdaniem zezwalania na magnesy, to taki znak małego kryzysu w konstrukcjach który powoduje że zezwala się na rozwiązane nieregulaminowe, aby uatrakcyjnić zawody.

Moim zdaniem zezwalania na magnesy, to taki znak małego kryzysu w konstrukcjach który powoduje że zezwala się na rozwiązane nieregulaminowe, aby uatrakcyjnić zawody.

Jako laik (tylko 1 robot na koncie i bez żadnych kategorii) pozwolę sobie na drobną uwagę.

Widocznie poziom dotarł do takiego samego momentu jak wyścigi F1, czyli konstrukcje tak wyrównane, że niewiele się dzieje.

Co zrobiono w F1? Sztucznie dano większe szanse zawodnikowi z tyłu, który może schować tylne skrzydło co pozwala zwiększyć tylko jemu prędkość, by wyprzedzić poprzednika.

I od razu dużo się dzieje na torze, tylko czy to fair?

Ale tak jak wspomniałem, w robotach laik ze mnie totalny. 😉

Widocznie poziom dotarł do takiego samego momentu jak wyścigi F1, czyli konstrukcje tak wyrównane, że niewiele się dzieje.

Akurat to jest kwestia wprowadzenie naprawdę makijażowych zmian w obecnym regulaminie, bez posuwania się do dopuszczania magnesów.

Wystarczyło by w 1 punkcie regulaminu zmienić stwierdzenie o wymiarach robota minisumo z dosyć nierzyciowego określanie MAX 10x10cm na 10x10cm lub o powieżchni nie przekraczajacej 100cm², i od razu pojawiła by się większa swoboda konstrukcyjna.

Czemu ograniczenie wymiarów do max 10x10cm jest niedu*ne? Ograniczenia są ważne, bo uczą dobrych nawyków - bądź co bądź wszyscy jesteśmy elektronikami i ograniczenie wymiarów jest najbardziej podstawowym na jakie się będziemy zawsze napotykali.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...