Skocz do zawartości

[Zawody] Robotic Arena 2011 (Wrocław)

Pomocna odpowiedź

To tak na szybko, po powrocie do domu:

moje pierwsze zawody w życiu, było świetnie, gratuluję organizatorom. Strasznie długo męczyłem się z trasą z kątami prostymi - kilka godzin - dopiero około 20 minut przed końcem udało mi się ją przejechać.

Tylko co jest z tymi wynikami na stronie? Mój robot (R31) ma o około minutę gorszy czas niż w rzeczywistości. Na pierwszej trasie miałem 18 coś a na drugiej 17 coś, czyli łącznie około tych 36 sekund, a mam ponad minuta i 36 sekund.

Ja muszę również pochwalić organizatorów za świetne zawody! Atmosfera była genialna. Wystarczyło wejść na politechnikę i było czuć optymizm, dobre nastawienie itd. Muszę przyznać, że ludzie byli bardzo pomocni - Pan Wojciech z ElectroParku stał nade mną i pomagał z uruchomieniem mostka tyle ile wlezie. Potem Barto też zaczął coś kminić i tłumaczyć mi. Ogólnie mostek uruchomiłem, ale nie tak jak powinienem.

Ja również muszę podziękować i pozdrowić kilka osób, a mianowicie: hungrydevila, Gryfa, Kaszka, Karolinę (ekipa GROM-u), Graba, Bobby'ego, Stonkę i panów zza pleców, z tą wiertarką i wiertłem fi 8 🤣 I oczywiście wszystkich zawodników 😉

Treker dzięki za gadżety 😉

Grabki to ty siedziałeś przede mną 😃 Nie mogłem zczaić kto tam siedział.

A bym zapomniał o najważniejszym kto wyeliminował w 1-szej rundzie Shadow'a z grupy D czy to nie był CzubuŚ?? nioh nioh ale urosłem w uszach czas na Slayer'a się zbliża wielkimi krokami!!

Kurdeeeeeeeeeeee głupi mostek, czemu mnie tam nie było 😥 Szkoda że wyniki są uzupełniane tylko do finałów, potem już nikt tego nie robi. Były jakieś problemy z tymi listwami przy stołach? Bo się o to nawalczyłem i mnie w końcu nie było.

Jak wyniki w FTL? Bo tam Treker świetne czasy wykręcał. I jeszcze jak tam freestyle, bo był mog i OldSkull na pewno.

Grabki to ty siedziałeś przede mną 😃 Nie mogłem zczaić kto tam siedział.

Przed tobą? A który to ty? 😃 Ja siedziałem obok Gromu.

@Grabki to ty byłeś z tymi silnikami Micromotors 21:1 ? 😃 hehehe

BTW. Nareszcie się wyspałem po 40 bezsennych godzinach... 😋

Tak tak, zgadza się, ty to ten blondyn tak? I zdążyłeś uruchomić mostek, ale programu napisać to już się nie udało, zgadza się?

KD93 wiem co czujesz .Sam miałem podobny przypadek i nie mogłem być.Zbierałem się od wakacji.A co do dyplomów to racja, każdy chciał by mieć pamiątkę na starość żeby spojrzeć w przeszłość i powiedzieć "to były czasy..."

SKORP w rozszerzonym składzie już ie był na rozdaniu nagród, ale to co hungrydevil mówi to masakrycznie ŻENUJĄCE- kompletna LIPA. Współczuje chłopaki, bo Grzesiek ładne cudeńko zmontował.

Zawody ogólnie fajnie wypadły, ale jak na tak dużą imprezę z taką tradycją nie może być inaczej. Co mi się podobało i duży plus za to organizatorom- dobre otoczenie dla ringów minisumo- był dystans, były taśmy, organizatorzy pilnowali tego, roboty nie wypadały (no yatta man raz chciał się wydostać, ale chłopaki czuwali). W strefie serwisowej sporo miejsca.

A teraz MINUSY- któryś raz na kolejnych zawodach ringi w strefie serwisowej to porażka. NIe wiem czemu organizatorom tak ciężko zrozumieć, że w serwisówce do testów powinny być możliwie podobne warunki- przede wszystki ring do tych które panują w walce. Nie tylko my się wbijaliśmy frontem w "białą linie". Maciek Gawron z pierwszej ręki powiedział, że nie starczyło pieniędzy na 6 ring ( 4 na eliminacje, 1 na finał i 1 do serwisówki),które kosztowały 250zł. Ciekawostka- wynajem i rozstawienie stołów w serwisówce- 5000zł. Każdy widział oprawe na finałach. Myślę, że zamiast opłacać żęnujących prowadzących "NIC NIE SZKODZI" można było lepiej wydać pewne pieniądze. Poziom prowadzenia sięgnął dna ! Śmianie się z nazwy robota, bo zawodnik sobie tak wymyślił- TO JEGO robot i miał do tego prawo- czy musiał mieć od razu na to niesamowitą wizjęi projekt??!! Ale co więcej- docinki w stronę osoby czyszczącej trasy !! Za przeproszeniem jak prowadzący nie wie, że ten gość pełnił jedną z najistotniejszych dla zawodników funkcji to niech się nie wypowiada... w sumie to nie jest zarzut dla organizatorów, bo to nie ich wina co na spontanie wymyśli o mało co kabareciak z torbą sucharów.

Co do wyników- naszym zdaniem w minisumo niemalże odwróciła się klasyfikacja i mówię tu o moich pretendentach do podium, przede wszystkim Yattamanów. Aczkolwiek widać, że zauważalnym parametrem w tej konkurencji jest szczęście/pech. Bez 2 zdań GROM dopracował swoje roboty i trzymają dobry poziom. Ale do półfinałów też nie wyszliście 🙂.

Nasz shadow ma duży potencjał ale jeszcze go nie ujarzmiliśmy. GDYBY losowanie poszło inaczej, wyniki zawodów mogłyby zupełnie inaczej wyglądać, no ale to czynnik niezależny.

Co prawda dyskusja toczy się w innym wątku, ale wspomnę tu o falstartach. Niech sędziowie od MS uzmysłowią sobie, że ich 1 stoper i 2 oczu nie wystarczają już na kontrole startu robotów które poruszają się >1m/s. Co więcej, naszym zdaniem, falstarty popełniał robot gospodarzy co tym bardziej razi... Głośno o tym mówię raz kolejny- prosty sygnał dźwiękowy załatwia jakość falstartów na poziomie 0,1 sek.

Podchodząc do tego bardziej krytycznie- im lepsza konstrukcja, tym mniej szczęścia jest potrzebne. Ale nie zapominajmy o uczciwości.

Na koniec:)

@ GROM - przepraszam was za nieodbyte sparingi. Zależało mi na nich, ale wypadło mi z głowy później i była zmiana planów. Na następnych zawodach odbijemy sobie 🙂

@Bobby- co się stało w końcu z twoimi robotami? Tyle czasu projektowałeś, uruchamiałeś i nie wyszło. Szkoda wielka.

Niedługo zaczne wrzucać filmiki na nasz kanał i jakąś fotorelacje.

Współczuje chłopaki, bo Grzesiek ładne cudeńko zmontował.

Dzięki za uznanie. 🙂 Trochę się przyłożyłem do tego (2 tygodnie z przerwami). Program niestety dopracowywałem na zawodach, ale wyszło fajnie. Jedyne czego nie było( z braku czasu) to opadające grawitacyjnie klapki z obu stron, ale i tak dawały radę na ringu 😃

Na koniec:)

@ GROM - przepraszam was za nieodbyte sparingi. Zależało mi na nich, ale wypadło mi z głowy później i była zmiana planów. Na następnych zawodach odbijemy sobie 🙂

No szkoda, że właśnie nie było tych naszych sparingów. To duża frajda i na pewno można zebrać cenne doświadczenie. Naszym minisumo (przynajmniej te co ja programowałem) brakowało fajnych algorytmów i to w ilości co najmniej kilku. Tylko Boguś od Kaszka doszedł najdalej (ćwierćfinał) , bo on siedział nad algorytmami i dużo właśnie mu to dało w walce na ringu. Na T-Bota dopracujemy programy, bo mechanicznie już nie wiele da się poprawić w tych konstrukcjach 😃 Jedynie Hungrydevil chce od podstaw zrobić ramę do Czubusia hehehhe (nowa koncepcja) 😃. Będzie SCORP na T-BOCIE w Szczawnie Zdroju?

Witam.

Jeśli chodzi o przebieg imprezy to jedyne do czego mogę się przyczepić to brak ramki ochronnej wokół ringów do standard sumo chroniących przed wypadaniem robotów w publiczność. Ale na szczęście nie było za bardzo takich akcji.

I mała prośba: ma ktoś może filmiki z finałów sumo? Bardzo bym prosił, albo o wrzucenie na YT i podanie linka, albo jakiś kontakt bezpośredni.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...