Skocz do zawartości

Metalowe ringi w minisumo

Pomocna odpowiedź

W głupim BNS'ie w Katowicach można dostać magnesy w kilku kształtach i kilkunastu wymiarach. Nie sądzę żeby trzeba jakoś kombinować z dostosowywaniem ich do robotów.

Sorry za wprowadzenie w błąd. Magnesy jako koła widziałem robotach innych niż sumo i błędnie założyłem, że w sumo też tak robią. Natomiast jeśli chodzi o technologię wytwarzania to również słyszałem, że są prasowane ze sproszkowanych metali a następnie zabezpieczane warstwą ochronną, żadnego odlewania magnesów się nie uskutecznia.

W linku regulaminowym od 4d53 jest wyraźny zapis:

Sekcja 3, Artykuł 6 Punkt 7

Urządzenia służące do zwiększenia siły docisku, takie jak pompy podciśnieniowe czy magnesy, są dopuszczalne tylko w klasie 3 kg. W pozostałych klasach SUMO są niedozwolone.

W obliczu tego pojawia się pytanie. Czy Polska jest na tyle mocna w mini/micro/nano sumo aby sforsować ten punkt regulaminu na całe sumo i przekonać do tego konkurencje europejską? Moim skromnym nie ma sensu tworzyć super szybkich np. minisumo tylko na warunki polskie i nie mieć możliwości pokazywania ich sąsiadom z zagranicy.

Drugie pytanie, które mnie nurtuje, to czemu tak został skonstruowany regulamin....?

Tak mnie zjechaliście za tą wypowiedź o magnesach jako koła a jednak takie rozwiązanie jest stosowane. Pierwszy raz widziałem je w robotach wjeżdżających po pionowych, metalowych ścianach. Teraz sobie jednak przypomniałem, że w robocie sumo też widziałem magnesy na kołach. Był on opisany po angielsku na jakiejś stronie z ubogą grafiką, nie potrafię jej sobie dokładnie przypomnieć. Nie pamiętam też czy był produkcji japońskiej, amerykańskiej czy europejskiej. W każdym razie jego charakterystyczną cechą były szerokie koła wykonane z magnesów pokrytych jakimś tworzywem sztucznym.

Oryginalnego linku nie potrafię teraz znaleźć ale znalazłem innego robota który też używał magnetycznych kół. Tym razem z kategorii minisumo: http://www.davehylands.com/Robotics/Wedgy/

GAndaLF, to jakiś przypadek. Dużo lepsze efekty uzyskuje się ustawiając płaszczyznę magnesu równolegle do płaszczyzny ringu, wtedy jest największe przyciąganie.

Urządzenia służące do zwiększenia siły docisku, takie jak pompy podciśnieniowe czy magnesy, są dopuszczalne tylko w klasie 3 kg. W pozostałych klasach SUMO są niedozwolone.

To zmienia postać rzeczy. Ponieważ wg mnie powinniśmy równać do standardów, to w Polsce magnesy w minisumo także powinny być niedozwolone i powinien to określać wyraźnie regulamin.

Natomiast co do sumo to z powodów które już były wymieniane nie ma wielu robotów tej klasy u nas, a w dodatku ich twórcy się nie wypowiadają.

Więc po tym, co zacytował Barto zmieniam swoje zdanie o 180 stopni, jeśli na całym świecie magnesy w minisumo są niedozwolone, to u nas także powinnno tak być.

Czego się jeszcze doczytałem:

Regulamin ROBOGAMES i ROBOTCHALLENGE

Sekcja 3, Artykuł 6 Punkt 7

W obliczu tego pojawia się pytanie. Czy Polska jest na tyle mocna w mini/micro/nano sumo aby sforsować ten punkt regulaminu na całe sumo i przekonać do tego konkurencje europejską? Moim skromnym nie ma sensu tworzyć super szybkich np. minisumo tylko na warunki polskie i nie mieć możliwości pokazywania ich sąsiadom z zagranicy.

Drugie pytanie, które mnie nurtuje, to czemu tak został skonstruowany regulamin....?

Dokładnie o tym samym pisałem na poprzedniej stronie (podałem dokładnie ten sam link) 😋

Nie posiadam jeszcze doświadczeń ze swoją konstrukcją, ale ktoś tu na forum pisał, że łożyska silników z pololu wysiadły w lf z turbiną. Wydaje mi się, że magnes pozwoli znacznie bardzie obciążyć silniki, a co za tym idzie będzie potrzeba zastosować je znacznie mocniejsze, a z tego co mi wiadomo to nie wiele firm sprzedaje tej wielkości wysokoobrotowe silniki.

Zawsze można powrócić serw, ale wtedy się uwstecznimy. Za to będzie wystarczająca moc 😉 Tylko nie wiem co będzie efektywnego w powolnych robotach sumo, których atutem jest jedynie przyczepność...

piotreks-89, nie, są jeszcze większe silniki pololu chociażby, o droższych silnikach nie wspominając - polecam przeszukać ebaya frazami maxon, faulhaber, escap/portescap, dunkermotoren, buhler/buehler.

A co do łożysk w pololkach micro - jakie łożyska? 😃

Ktoś coś pisał, jak znajdę napisze (istnieją silniki bez łożysk?).

Te silniki są mocniejsze ale też więcej ważą, są większe i mają większe zapotrzebowanie na energie.

Proszę moje posty traktować jako przemyślenia teoretyka.

@4d53 sorki już poprawiłem posta. Umknęło mi przy czytaniu a były tam niezwykle ważne informacje dla nas.

@piotreks-89 - serwa to inna półka w ogóle. Nie ma takiej opcji.

@ Bobby- widziałeś kiedyś silniki elektryczne napędowe bez łożysk? Uszczegółowiłem bo zaraz będą linki z YT pokazujące kręcące się na drucikach pętelki ;].

Przyznaje- nie rozbierałem przekładni od pololu, ale idę o zakład że jest tam CO NAJMNIEJ łożysko ślizgowe (to też pełnoprawne łożysko)- np. z wykonaną z mosiądzu panewką. Przy takiej ilości obrotów i momencie bez jakiegokolwiek łożyskowania po paru minutach pracy wał by po prostu latał. Dzięki łożysku nawet najprostszemu- efekt ten jest zminimalizowany i zwiększona wielokrotnie trwałość wału.

Tak btw. obecnie wykorzystywane silniki mają moc ok. kilku W (co najwyżej parunastu)- no fakt ,w minisumo. W standardzie- max paredziesiąt ? Maxony w Parazit' cie Litwina mają bodajże powyżej 100W(->koszta silników i aku.). Liczę na to, że do osób zafascynowanych metalowymi ringami docierają przedstawiane argumenty.

Zwracam honor - zwykłem nazywać łożyskiem łożyska kulkowe tudzież walcowe, ogólnie te, które mają dodatkowe ruchome części, a łożyska ślizgowe panewkami ślizgowymi - człowiek uczy się całe życie.

I tak, między innymi do mnie docierają Twoje argumenty, ale koszta da się zminimalizować, chociażby przez sponsoring, dotacje z uczelni itp.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...