Skocz do zawartości

Jakiego napędu użyć?

byxu

Pomocna odpowiedź

Witam, zastanawiałem się nad napędem do pierwszego robota i stwierdziłem, że pololu HP są za drogie i mają za krótką żywotność. Robotem na razie nie mam zamiaru startować w zawodach, robot to w sumie nieokreślony, bo to ma być taka platforma do nauki programowania czyli będzie robił za lf, coś ze sumem, omijaniem przeszkód itp. waga całości to max 300g będzie. Przerobionymi serwami wg. mnie szkoda sobie głowy zawracać, więc wytypowałem 2 napędy które mnie interesują, wg. was który będzie bardziej uniwersalny? Dodam że prędkość jaka mnie interesuje to od 40cm/s do 80cm/s więcej chyba nie ma sensu jeśli nie będę brał udziału w zawodach. Do tego dochodzi problem z wysterowaniem przy dużych prędkościach.

1.PRZEKŁADNIA PODWÓJNA TAMIYA 70168 + koła tamiya 31 x 19mm

Zestaw dwóch silników z przekładniami firmy Tamiya wyposażony w 3mm wał sześciokątny.

Możliwe do uzyskania przekładnie: 12.7:1, 38:1, 115:1, 344:1

Napięcie zasilania: 3V

Obroty na biegu jałowym: 12300 obr/min

Pobór prądu na biegu jałowym dla 3V : 150mA

Prąd maksymalny dla 3V : 2100 mA

2. 2szt. silnik pololu 120:1 plastikowy + koła pololu 90x10mm

Napięcie zasilania: 4.5V

Sredni prąd: 80mA

Prąd szczytowy: 800mA

Przekładnia: 120:1

Obroty/min na biegu jałowym: 120

Waga: 19.5g

Wymiary: 54.5 x 20 x 13.8 mm

A i tu jeszcze pytanie, zestaw 1 powinien być zasilany 3V czy mogę bezkarnie zasilać go z akumulatora li-pol 1s 3,7V (max 4,2V)? I z zestawem 2 też jest problem bo 1s(3,7V) to ciut mało, znów 2s(7,4V) za dużo, i czy to trzeba będzie zasilać z jakiejś przetwornicy czy coś?Pozdrawiam.

Wszystko zależy od tego jak będziesz te silniki zasilał. Jeśli zdecydujesz się na wyższe napięcie zasilania to najlepiej sterować PWM'em do pewnego stopnia. Jest on na tyle uniwersalny, że "zapas" napięcia możesz wykorzystać jako takie Turbo 😉

Silniki mają dużą tolerancję napięciową i nie odczują zbytnio bólu przy niewielkiej zmianie zasilania. Zwróć również uwagę, że wystąpią spadki napięcia na mostku H (w zależności od tego jaki zastosujesz).

No dobra myślę, że z tymi napięciami to sobie dam radę, ale głównie chodzi mi który z tych zestawów wybrać? Aha i w tym pierwszym zestawie prąd max. (2100mA) to jest chyba dla dwóch silniczków?

Co do zasilania to powiem tak ,że napięcia dla tych silników nie są krytyczne tzn. 3 czy 3,7 nie robi większej różnicy (co najwyżej spadnie nieco żywotność silniczków ) jedyne na co musisz uważać to fakt ,że kiedy zwiększasz napięcie rośnie również pobór prądu przez owe silniki .Musisz więc dobrze pomyśleć nad doborem mostka ...

heh widzę że kolega mnie uprzedził 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Myślałem nad zastosowaniem mostka smd tb6612, ale widzę, że do pierwszego zestawu będę musiał mieć takie 2 po z mostkowaniu 2,4A(0,3A marginesu z uwagi na fakt z możliwym większym napięciem). Czyli który zestaw będzie dobry do tej wagi 300g?

Zwróć uwagę, że minimalne napięcie na silniki przy tb6612 to 4,5v.

Kurde 🙂 w takim razie czy jest jakaś alternatywa, tyle że na niższe napięcie? TB6552?

I tak napięcie zasilania będziesz miał raczej wyższe niż 5V+spadek na stabilizatorze, więc możesz podpiąć to zasilanie do mostka, a PWM sterować tak, by silnik nie dostawał srednio więcej niż te 3V.

no właśnie o to chodzi że ja bym wolał mieć napięcie 3,7V z tego powodu że akumulator jest lżejszy, tańszy, no i wiadomo z tej samej wagi większą pojemność się wyciąga - same zalety, tylko by trzeba było wykmimić jak zasilać logike. No i niema grzałek-stabilizatorów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.