Skocz do zawartości

[Micromouse] Tracer - Worklog

Pomocna odpowiedź

Zaczynam z tworzeniem kolejnego robota, tym razem przejście z Linefollowerów na coś bardziej ambitnego i wymagającego od programisty. Muszę zacząć się rozwijać. Postanowiłem przejść z AVR na STM32. Chcę nauczyć się C na te µC w trakcie powstawania robota. Będzie to mój pierwszy kontakt z nimi, ale myślę że podołam temu 🙂

Na razie powstaje projekt robota, obmyślam wszystko co się da. Wiem już że użyję µC STM32F103R8T6, do sterowania silnikami mostek który już niejedno krotnie używałem i nigdy mnie nie zawiódł - Tb6612, enkodery z myszki kulkowej - są praktycznie za darmo i nie mają skomplikowanej obsługi. Do robota będzie dołączana linijka 8 czujników KTIR0711S aby robot mógł także startować w zawodach LF'ów.

W sumie to by było na tyle. Wszystko w początkowej fazie projektowania. Robot będzie powstawał w długim terminie ze względów finansowych oraz eventów w grze 🙂 Nie no żartuje, ale nowy procek - nowe możliwości i długi manual 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Na razie nic nie odpalałem, no może poza zasilaniem 🙂 Podłączony układ pobiera 18 mA. Oczywiście rurki będą na optyce 🙂 Muszę dopaść gdzieś czarne bo u mnie są tylko niebieskie i czerwone

Razonek, zrobiłeś straszną huśtawkę na tych ledach od spodu, robot przy zatrzymaniu, czy zmianie prędkości będzie się strasznie bujał.

Wiem, zauważyłem ten problem, wszystko było by ok gdyby płytka miała 1,5mm grubości a ma 1mm...

To powoduje tak duże różnice. Myślałem nad jakimiś zgrabnymi podkładkami pod silniki. Tylko z podkładkami nie będzie już tak ładnie wyglądał 🙂 Gdy dam tam podkładki z laminatu 1,5mm to diody będę musiał minimalnie spiłować aby bez problemu wjeżdżał na jakieś łączenia płyt itp.

Mój mm ma dokładnie to samo, i bujanie w niczym nie przeszkadza, mi się nawet podoba. Teraz buja się właściwie tylko przy zwalnianiu po zwiększonej szybkości na prostej.

Fajny pomysł z tą linijką KTIRów.

Silniki HP 30:1? czy 50:1?

Swoją drogą, trochę dziwnie, że przewody masz na stałe przylutowane do płytki, bez gniazd - nie możesz zdemontować silników, bez przecinania/odlutowywania kabli.

Widzę spory dławik, a nie widzę przetwornicy - jest na spodniej stronie płytki?

A co do rurek termokurczliwych, to na electropark są czarne:

http://electropark.pl/205-rurki-termokurczliwe

Ale ja osobiście dla diody 5mm zrobiłem osłonkę z taśmy izolacyjnej (a rurki termokurczliwej użyłem dla fototranzystora, bo mam 3mm):

IMG_4f90979a60d411413.jpg

Wygląda identycznie, a na jednym elemencie jest taśma, a na drugim termokurczliwka;)

Jaka jest szerokość robota? Ja osobiście bym jeden z transoptorów szczelinowych dał po przeciwnej stronie (tzn jeden bliżej przodu robota, a drugi bliżej tyłu), dzięki czemu mógłbyś zyskać jakieś 0,5cm na szerokości robota. Dodatkowo, można było tarcze zamontować bliżej silnika, a silniki umiejscowić w minimalnej odległosci od siebie (by prawie stykały się wałkami) - oszczędziłbyś łącznie 1cm (tak na oko, bo nie mierzyłem), a jak wiadomo, im większe odległości robota od bocznych ścian tym większy margines błędu i mniejsze prawdopodobieństwo kolizji.

Życzę powodzenia w programowaniu - koniecznie pokaż efekty!!

Owszem można było 🙂 Szerokość robota od koła do koła to 8,2 cm, Długość 10,5 cm. Przetwornica jest z dołu i jest to ST1S10PHR. Termokurczkę dostane pewnie w Rybniku 🙂

PS zapomniałem silniki to pololu 30:1 HP

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.