Skocz do zawartości

Zdalne sterowanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,
Mam pytanie dotyczące zdalnego sterowania. Czy posiadając aparature 4 kanałową jestem w stanie wysterowac jazde robota(przod, tył i na boki)-naped serwomechanizmami ,manipulator składający sie z 3 serw, oraz jednej pompki:)? Jeżeli ktoś posiada jakiś fajny artykuł na temat zdalnego sterowania to chętnie przygarne 🙂

Artykułów o zdalnym sterowaniu u nas nie ma, bo pojazd zdalnie sterowany to nie robot. Co wyróżniałoby Twoją konstrukcję na tle innych zabawek RC? Będzie miała dodane jakieś czujniki?

Myślałem o czymś na kształt wielozadaniowego pojazdu z manipulatorem, który umożliwiałby mu chwytanie, przenoszenie rzeczy itp wyposażonego w kamerke:). Dokładnego planu jeszcze nie mam wiec jezeli chodzi o jakieś czujniki to jeszcze nie mam pomysłu.

Swoją drogą temat jest całkiem ciekawy - co jest robotem w sensie zainteresowania tego portalu, a co nie jest?

Z jedej strony, chyba można nazywać robotem "robot saperski": https://www.maw.pl/pl/wojska-ladowe-robot-saperski-talon - a w sumie jest to zdalnie sterowana zabawka...

Jednocześnie, jeśli do modelu RC przymocuję np. termometr (czujnik), nie będzie on ani trochę bardziej robotem.

Większość tematów, poniekąd interesujących, związanych z quadrocopterami ma niewiele wspólnego z robotyką - gdyby zamiast 4 miały 2 wirniki, temat byłby od razu w koszu.

Jak więc rozróżnić, modelarstwo i zdalnie sterowane modele od robotyki?

• Lubię! 1

Wiem, że w internecie można wyszukać całkiem sporo definicji.

Chodziło mi raczej o roboczą, własną definicję na potrzeby portalu - czym się zajmujemy, a czym nie.

Niby wszyscy wiedzą co to jest robot, ale często pojawiają się posty, które lądują w koszu. Może warto byłoby przygotować coś w rodzaju regulaminu. I jak przyjmiemy, że robot na potrzeby portalu to urządzenie z obudową w kwiatki, to tylko o takich można będzie pisać.

Poza tym sama dyskusja, czym naszym zdaniem jest robotyka, a czym nie mogłaby być ciekawa.

Ponawiam moje pytanie - dlaczego zdalnie sterowany quadrocopter pasuje do forum, a zdalnie sterowany helikopter już nie?

Z tego co pamiętam to we wcześniejszych dyskusjach na ten temat wytłumaczenie było takie, że w quadrocopterach są stosowane czujniki jak żyroskopy i akcelerometry aby móc korygować pozycję itp. i działa to automatycznie, a w przypadku zwykłego modelu rc typu helikopter nie ma tylu czujników (choć jest chyba żyroskop), ale nie mają takiego wpływu jak w quadro.

Na zakończenie dodam że to co napisałem niekoniecznie ma związek z prawdą, wydaje mi się że +/- tak to było tłumaczone.

Pomijając zabawki za 50zł, to helikoptery generalnie mają taki sam zestaw czujników. Np. ArduPilot / Pixhawk czyli dość popularny kontroler można wcisnąć w: quadrocopter, hexacopter, octacopter, xxxcopter, helikopter, bicopter ALE również rover (samochód), łódź czy w sumie dowolny pojazd, który umie się w jakiś sposób poruszać.

Różnica jest tylko w oprogramowaniu, które wrzucamy do uC. Czy w związku z tym uznając coptera za robota a samochód już nie trzymamy się logiki? Wszak korzystają z dokładnie takiego samego zestawu czujników. Sterowane takim samym radiem. Tak samo autonomiczne jak i sterowane ręcznie (no dobrze, coptera w 100% sterować się nie da).

Granica jest bardzo płynna i takie dyskusje będą wypływać co jakiś czas.

• 4 tygodnie później...

Witam

Powoli kończę aparaturę 6ch, w sumie nic nie stoi na przeszkodzie zwiększyć liczbę kanałów. Jakiś czas temu robiłem testy w modelu samolotu, które przebiegły pomyślnie. Trochę mało szczegółów napisałeś - jaki chcesz mieć zasięg linku?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...