Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #2 – multimetr, pomiary, rezystory

Pomocna odpowiedź

21 godzin temu, ethanak napisał:

A jaką rezystancję ma połączenie (obojętnie czym, blaszką, drutem czy śrubką)?

Chodzi Tobie o samo połączenie bez rezystora? Jeśli tak to nie ma oporu , bo jest dobrym przewodnikiem, czyli zero.

Co się stanie, jeśli wyjmiesz rezystor w trakcie pomiaru?

Opór będzie wynosił zero, bo nie ma rezystora.

Pamiętaj: nie mierzysz w tym momencie rezystancji rezystora, a połączonych równolegle rezystora i blaszki...

No nie rozumiem tutaj. Czyli co mierzę? W sumie to nic nie mierzę i wychodzi 0, bo opór rezystora mierzy się tylko na samym rezystorze przed i za... No tak to teraz rozumuję...   😛 

35 minut temu, kasyx napisał:

No nie rozumiem tutaj. Czyli co mierzę? W sumie to nic nie mierzę i wychodzi 0, bo opór rezystora mierzy się tylko na samym rezystorze przed i za...

Jak to nic nie mierzysz?

Mierzysz rezystancję połączonych równolegle Twojego rezystora i blaszki, przy czym blaszkę możesz traktować jako rezystor 0 omów. Teraz ze wzoru mamy:

Rw = (0 * R) / (0 + R)

czyli jak by nie patrzeć zero, prawda?

Wkładając rezystor do płytki stykowej po prostu zwarłeś jego końcówki. A oczywiście zgadzam się, z Tobą, opór rezystora mierzy się na samym rezystorze, nie skręcając razem jego końcówek ani nie zwierając ich blaszką 🙂

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)
4 minuty temu, ethanak napisał:

Mierzysz rezystancję połączonych równolegle Twojego rezystora i blaszki, przy czym blaszkę możesz traktować jako rezystor 0 omów. Teraz ze wzoru mamy:

Rw = (0 * R) / (0 + R)

No wszystko jasne ! Dziękuję za pomoc 🙂

Edytowano przez kasyx
  • Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Takie ogólnikowe pytanie odnośnie pomiaru multimetrem.

Cały czas mierzymy spadek napięcia w układzie, który pojawia się na wyświetlaczu multimetra. Natomiast, gdy przykładamy sondy pomiarowe tylko do baterii to w kursie określone jest to jako pomiar napięcia. Możemy również użyć sformułowania również, że mierzymy spadek napięcia na baterii? 

@kasyx raczej nie stosuje się takiego określenia. Bateria jest źródłem zasilania, więc mierzymy napięcie panujące na jej zaciskach i tyle. "Spadek napięcia na baterii" kojarzy się bardziej z sytuacją, w której mówimy "na tej baterii napięcie spadło poniżej XX woltów - chyba jest już rozładowana", ale w tym przypadku chodzi zwyczajnie o to, że zużyta bateria ma mniejsze napięcie na swoich zaciskach 😉

• Pomogłeś! 1
  • 5 tygodnie później...

zmierzyłem 1-en 0.3Ω, zmierzyłem 2-gi 1,0Ω,  razem 0! - szeregowo

równolegle o,key  podłączyłem 4-y rezystory opór malał.

Cześć Wszystkim!

Wszystko się zgadza. Na początku błędnie podłączyłem. Przeczytałem na temat płytki stykowej. Pozdrawiam!

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

@Treker 

Dnia 10.03.2015 o 15:35, Treker napisał:

shaslyk135, zdarza się, ja raz "mierzyłem" napięcie w gniazdku na amperomierzu 🙂 Nie polecam!

Też tak zrobiłem , nie polecam

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

@PaYo to stwierdzenie napisane jest w kontekście ilustracji, w której humorystycznie prąd przedstawiono jako tego biegnącego stworka. Im mniejszy opór tym biegnie on szybciej 🙂

4 godziny temu, PaYo napisał:

elektrony poruszaja sie z ta sama predkoscia. Predkoscia C. 

Nie - elektrony same poruszają się dużo wolniej - ułamek milimetra na sekundę. Z prędkością podobną do prędkości światła (ale nieco niższą) porusza się fala elektromagnetyczna w przewodzie.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

(ale nieco niższą)

Nieco niższą niż prędkość światła w próżni (i to całkiem sporo niższą, np. tylko 0.7*c), ale w danym ośrodku (kabelku) jest to właśnie obowiązująca "prędkość światła" i nie jest od niczego (w tym ośrodku) niższa, bo jest ona najwyższa możliwa i z definicji żadnej wyższej już być tam nie może.

A idea pradu, tez jest posrana. Dlaczego kierunek pradu jest przeciwny do ruchu elektronow? Co za pacan to wymyslil i dlaczego? 

Aktualizacja:

Prosilbym odpowiedzi w stylu ad1 ad2 i ad3... Mtsle ze tak nikt nie pominie zadnego z moich pytan

Aktualizacja:

Wydaje mi sie ze lepszym slowem bedzie gestosc a nie szybkosc. Poprawcie mnie jesli sie myle

Aktualizacja:

https://teoriaelektryki.pl/jak-szybko-plynie-prad/

Dobra to mi wyjasnilo, teraz juz chyba sie domyslam, dlaczego

Aktualizacja:

17 godzin temu, ethanak napisał:

Nie - elektrony same poruszają się dużo wolniej - ułamek milimetra na sekundę. Z prędkością podobną do prędkości światła (ale nieco niższą) porusza się fala elektromagnetyczna w przewodzie.

Serio? Elektrony poryszaja sie tylko kilka milimetrow na sekunde? To bardzo wolno. A przeciez cale zycie mi mowiony ze prad elektryczny to poruszajace sie elektrony. To co to w koncu jest? 

Aktualizacja:

I co to jest ta fala elektromagnetyczna? Ma to  cos wspolnego z dualizmem korpuskularno-falowym albo teoria multi swiata xd? 

Aktualizacja:

No i jak w tym wszystkim prad moze byc szybszy lub wolniejszy? Wole dorosle odpowiedzi a nie jakies ludki na obrazku

Aktualizacja:

No ale w każdym badz razie elektrony chyba maja stala predkosc i nie moga byc szybsze lub wolniejsze. Nawet jesli to tylko niecaly milimetr na sekunde. 

• 2 tygodnie później...

..no i w praktyce nauczyłem sie korzystać z płytki stykowej, podłączenie szeregowe i równoległe, pieknie zilustrowane, coraz bardziej mi sie podoba ten kurs..

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...